Röda korset

Svenska Röda Korset kommenterar: Coronakommissionens slutbetänkande

Dela
Coronakommissionen kom idag med sitt slutbetänkande. Vi välkomnar att kommissionen lyfter fram hur utsatta grupper har drabbats under pandemin, både när det gäller allvarlig sjukdom och död och konsekvenser som arbetslöshet. Däremot saknas även i slutbetänkandet analyser av hur människor i de allra mest sårbara livssituationerna, till exempel hemlösa, har påverkats av pandemin.
Röda Korset i Lindängen. Foto: Svenska Röda Korset.
Röda Korset i Lindängen. Foto: Svenska Röda Korset.

- Under coronakrisen har vi har mött samhällets mest utsatta. De som är mest sårbara i vardagen drabbas hårdast i kriser, och så har det varit även i coronapandemin. Trots det syns inte hemlösa, papperslösa och andra mycket utsatta människor i kommissionens granskning, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.  

Föreningar, frivilliga och hjälporganisationer har hjälpt tusentals människor med allt från leveranser av mat och medicin, att ge psykosocialt stöd och informationsspridning. Kommissionen lyfter hur Röda Korset och andra organisationer med kännedom och kunskap om lokala behov har  kunnat nå människor som det offentliga inte kunnat, många gånger genom att man har en tillitsfull relation till människor i utsatta livssituationer.  

- För många av de utsatta grupper vi möter är pandemin långt ifrån över. Vi och andra föreningar har fungerat som samhällets yttersta skyddsnät, även i denna kris. Samtidigt har de statliga ekonomiska stöden till civilsamhället varit förhållandevis små. Vi behöver få rätt förutsättningar för att kunna bidra på bästa sätt, säger Martin Ärnlöv.

Tusentals frivilliga har engagerat sig och Svenska Röda Korset har även kunnat kanalisera näringslivets stora engagemang. Kommissionen lyfter civilsamhällets viktiga roll för människor i en omfattande samhällskris, och att civilsamhället måste engageras mer i utbildning och övning för att skapa en mental beredskap inför nästa kris.  

- Vår styrka ligger i lokalt engagemang och frivillighet, och vi behöver resurser för att stötta och organisera människor så att det blir uthålligt över tid. Vi håller med kommissionen om att civilsamhället måste engageras mer i utbildning och övning för att skapa en mental beredskap inför nästa kris, säger Martin Ärnlöv.
 
Det är också viktigt att minska samhällets sårbarhet, inte minst att minska de hälsoklyftor som fanns redan innan pandemin och som nu riskerar att öka. Kommissionen påpekar att myndigheternas rekommendationer inte har varit anpassade för de många människor som arbetar i kontaktyrken, som bor tillsammans med sina äldre föräldrar, eller som är beroende av kollektivtrafik för att kunna ta sig till jobbet. Vi behöver, som kommissionen påpekar, mer gränsöverskridande forskning om pandemins effekter på medicinska, ekonomiska och sociala utfall inom olika grupper i samhället och dess långsiktiga effekter. 

- Samhället har inte lyckats agera utifrån att människor har olika livsförutsättningar och behov i kriser. Det kommer ta lång tid innan vi kan se vidden av pandemins effekter. Vi fortsätter förstärka närvaron och det långsiktiga arbetet i socioekonomiskt utsatta områden för att kunna agera tillsammans med boende där behoven är som störst. Det är också med frustration som vi måste konstatera att civilsamhällets resurser kunde ha tagits tillvara på ett bättre sätt redan under krisen, säger Martin Ärnlöv.

– Nedstängning av exempelvis bibliotek och medborgarkontor kan tyckas vara en marginell åtgärd, men har haft mycket stora konsekvenser för exempelvis trångbodda ungdomar som redan innan kämpade med sin skolgång och brist på studiero, eller för människor som behövde hjälp med att förstå hur man skulle boka en vaccinationstid. De människorna sökte stöd hos oss istället. Det är därför vi kämpar för en bredare inkludering i samhällets krishantering, säger Martin Ärnlöv.  

Röda Korset bedriver verksamhet i 30 socioekonomiskt utsatta områden i Sverige. Under pandemin har civilsamhället och lokala samarbetspartners i stor utsträckning ställt om sina verksamheter för att kunna fortsätta stödja människor. Genom nära samverkan mellan civilsamhället, offentliga och privata aktörer har resursstarka aktörer snabbt kunnat få en bild av hur behoven ser ut och mobilisera stöd för de som saknar resurser. Personer som jobbar som hälsofrämjare, samordnare och andra med god förankring i lokalsamhället kan fungera som en länk mellan offentliga aktörer och enskilda. Deras kunskap behöver fångas upp bättre i krishanteringen. 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Röda Korset i Lindängen. Foto: Svenska Röda Korset.
Röda Korset i Lindängen. Foto: Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset öppnar ny mötesplats i Araby - Välkommen på invigning 11 april9.4.2025 16:14:57 CEST | Pressmeddelande

Den 11 april, kl 13.30 inviger Röda Korset en helt ny mötesplats i Araby, Växjö. Ett initiativ som bygger på det starka engagemang och de behov som finns bland boende i området. På Hjalmar Petris väg 2, i hjärtat av Araby, öppnas dörrarna till en plats där gemenskap, delaktighet och lokal förankring står i centrum. – Vi kommer att lyssna till vad invånarna själva vill göra och bidra med för att kunna skapa en levande samlingspunkt där alla känner sig välkomna och trygga, säger Ilham Abdalla, från Röda Korset i Växjö.

Visionen om värld fri från personminor måste upprätthållas4.4.2025 12:22:20 CEST | Pressmeddelande

Det internationella regelverk som förbjuder personminor, Ottawakonventionen, har varit framgångsrikt för att skydda civila i väpnad konflikt. Trots det har flera av Sveriges grannländer nyligen gått från att försvara förbudet till att offentliggöra planer på att dra sig ur konventionen. Besluten sker med hänvisning till ökande internationella spänningar och väpnade konflikter, som redan har krävt tiotusentals liv. Idag på internationella dagen för offren för personminor uttrycker Röda Korset i Norden och Baltikum tillsammans med Internationella rödakorskommittén sin oro för utvecklingen.

Ytterligare åtta hjälparbetare från Palestinska Röda Halvmånen dödade i Gaza30.3.2025 21:21:34 CEST | Pressmeddelande

Sedan den 23 mars har nio hjälparbetare från Palestinska Röda Halvmånen (PRCS) varit saknade efter att ha kommit under beskjutning under ett räddningsuppdrag i Al-Hashashin. Efter sju dagars tystnad och nekad tillgång till området i Rafah, där de senast sågs, återfanns idag (30 mars) kvarlevorna av ambulanssjukvårdarna Mostafa Khufaga, Saleh Muamer och Ezzedine Shaath samt förstahjälpen-volontärerna Mohammad Bahloul, Mohammed Al-Heila, Ashraf Abu Labda, Raed Al Sharif och Rifatt Radwan. Ambulanssjukvårdaren Assad Al-Nassasra saknas fortfarande.

Ny mätning: Allt svårare för barnfamiljer att få ekonomin att gå ihop26.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen, pekar mot att den ekonomiska ojämlikheten mellan barnfamiljer ökat. Särskilt utsatta är ensamstående föräldrar med låg inkomst. Undersökningen visar på en ekonomisk utsatthet som bitit sig fast bland de allra mest sårbara hushållen. Den ekonomiska situationen för dessa familjer har försämrats över tid, och nära var tredje ensamstående har svårt att köpa tillräckligt med mat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye