Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Nordens paralympiska kommittéer i gemensam skrivelse till IPC

Dela
Med anledning av den upptrappade situationen i Ukraina och dess betydelse för kommande Paralympics i Peking och idrotten i stort, så har ordförandena i de paralympiska kommittéerna i Norden (Finland, Danmark, Norge, Färöarna, Island och Sverige) idag skickat en gemensam skrivelse till Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) och dess ordförande Andrew Parsons.

I skrivelsen fördömer man de ryska attackerna och uttrycker sin sympati och solidaritet för det ukrainska folket. Med dessa attacker hotar Ryssland säkerheten för alla som deltar i Paralympics och har därmed också brutit mot den olympiska freden som skall garantera för en fredlig och säker miljö i samband med resor till och från, samt under spelen. 

Vidare rekommenderar man starkt att IPC överväger att utesluta Rysslands Paralympiska Kommitté samt Belarus Paralympiska Kommitté från att delta i de kommande paralympiska spelen samt att säkerställa att den ukrainska truppen kommer att ges möjlighet att delta. 

– Vi befinner oss i en extraordinär och allvarlig situation och då är det viktigt att agera tydligt. Tillsammans med våra nordiska grannländer blir vi starkare, säger Sveriges Paralympiska Kommittés ordförande, Åsa Llinares Norlin.

Ytterligare frågor:

Åsa Llinares Norlin
+4670 49 78 423 
asa.llinares-norlin@parasport.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 13 idrotter.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten och Sveriges deltagande i Paralympics. 

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Regeringen står bakom fortsatt arbete att få Paralympics och OS till Sverige 203012.11.2023 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges regering välkomnar att Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet fortsätter undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. -Ett glädjande besked och ett viktigt besked. Nu kan vi gå vidare med vår kandidatur och som nation är vi bättre förberedda än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum