Skattejuristen varnar: De tre vanligaste misstagen när du deklarerar
Den 2-7 mars får rekordmånga svenskar sin deklaration digitalt. Fler än fem miljoner svenskar beräknas deklarera digitalt i år och därmed kunna få skatteåterbäringen redan innan påsk, förutsatt att man inte gör ändringar eller tillägg. Men att navigera sig bland potentiella skatteavdrag kan göra processen komplicerad.
- Under vårens deklarationstider bombarderas vi vanligtvis med tips om hur vi nyttjar varenda avdrag som finns och minskar våra skattekostnader. Men här vill jag höja ett varningens finger! Det kan leda till allvarliga konsekvenser om man gör fel. Det vanligaste är att man blir skyldig att betala skattetillägg om man lämnar oriktiga uppgifter, vilket kan bli en stor summa pengar om man gjort stora felaktiga avdrag, säger Ola Aronsson, skattejurist på Familjens Jurist.
Att man har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket innebär att man inte har redovisat på vilka grunder man har yrkat avdrag. Risken finns att man då blir skyldig att betala ett så kallat skattetillägg, som uppgår till 40 procent av den summan man hade tjänat om avdraget godkänts.
- Många tänker att “det är klart att jag kan dra av lite för resor eller renoveringar” och så drar man till med en uppskattad klumpsumma, men riktigt så enkelt är det inte. En bra, grundläggande regel är att du aldrig ska yrka på avdrag som du inte har belägg för, det vill säga kvitto eller annan dokumentation, säger Ola Aronsson.
De tre vanligaste misstagen när du deklarerar:
Ola Aronsson, som har över 25 års erfarenhet inom skattejuridik, förklarar vilka de vanligaste misstagen är - och hur man kan undvika dem:
- Felaktiga avdrag för ditt boende
När man säljer en bostad får man göra avdrag för vissa renoveringar och förbättringar som man gjort, men hur stort avdrag man får göra beror på vilken typ av avdrag det gäller. Det är mycket att hålla reda på. Om det handlar om enklare avdrag för försäljning är Skatteverkets digitala verktyg väldigt bra, men om är du osäker vad som gäller för renoveringar bör du alltid be om hjälp hos en jurist. - Fusk med reseavdrag
Reseavdrag är det avdrag som flest försöker göra, och också det som det fuskas mest med. För att du ska ha rätt till reseavdrag för resor med bil till och från arbetet krävs det en tidsvinst på två timmar per dag jämfört med att använda kollektivtrafiken, att sträckan är minst fem kilometer och att avdraget ska överstiga 11 000 kronor. - Redovisar inte jobbförmåner
Om du genom ditt arbete tar del av olika förmåner för privat användande ska du betala skatt för det. Det är vanligt att arbetsgivaren tillhandahåller en bil som du använder för resor i tjänsten, men om du även kör den bilen till och från arbetsplatsen räknas det som privat användande och risken finns då att du ska betala skatt på förmånen. En annan vanlig förmån är att arbetsgivaren har en fjällstuga som lånas ut till de anställda mot ingen eller låg ersättning. Det är samma sak där - det uppstår en förmån som ska beskattas.
Kontakter
Sara Wikberg
Presskontakt
sara@wikbergfrisk.se
073-312 89 77
Philip AtkinsonPresskontakt
Tel:076 492 46 46philip.atkinson@gknordic.comBilder
Länkar
Om
Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå och erbjuder experthjälp inom familje-, företags- och boendejuridik. Vi hjälper varje år 70 000 kunder genom livets alla möjligheter och utmaningar. Vi tror på varje människas rätt till juridisk hjälp och vill göra vår rådgivning synlig och lättillgänglig för alla. Med stor geografisk spridning, smarta digitala tjänster och ett varmt välkomnande gör vi världen lite mer rättvis.
Med lång erfarenhet och ett ständigt helhetsperspektiv kan vi tillsammans med etablerade partners göra det svåra enklare. Vi kombinerar juridik med ett brett utbud av tjänster för människan bakom varje enskild situation. Med en stark tro på långsiktiga och hållbara lösningar ifrågasätter vi gamla sanningar och kämpar för att hitta den bästa möjliga lösningen för alla.
Familjens Jurist har 400 anställda med ett tydligt uppdrag att återinvestera i kundnytta och hållbarhet.
Följ Familjens Jurist
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Familjens Jurist
Var femte företagare oroas över hur kommande livsförändringar påverkar företaget5.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Har du sett till att aktieägaravtalet täcker vad som händer om en delägare avlider, eller antar du att företaget kommer fortsätta som vanligt? Har du skrivit äktenskapsförord för att företaget inte ska bli en del av bodelningen om du separerar? Det finns många livsförändringar att ha i åtanke som företagare, och det kan snabbt uppstå problem och konflikter, varnar företagsjuristen Peder Lundgren.
Varannan svensk tror de kommer skilja sig minst en gång1.10.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Drömmen om ett "happily ever after" verkar blekna i Sverige – nära varannan person tror att de kommer skilja sig minst en gång under sin livstid. Men trots detta känner sig många juridiskt oförberedda på en eventuell skilsmässa, det visar en ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist.
Familjens Jurist sänker priserna för att göra juridiken mer demokratisk och tillgänglig för fler10.9.2024 11:52:20 CEST | Pressmeddelande
I en tid där digitaliseringen fortsatt förändrar hur vi tar del av tjänster, tar Familjens Jurist ett viktigt steg för att demokratisera juridiken genom att göra den tillgänglig. Genom att sänka priserna på digitala avtal kan nu alla hantera sina juridiska behov, oavsett livssituation.
Vanliga fallgropar vid företagsstarten - juristen förklarar4.9.2024 07:34:00 CEST | Pressmeddelande
När sommaren är över och en något förbättrad nationalekonomi är i sikte, bestämmer sig många för att förverkliga drömmen om att starta ett eget företag. Men vägen till företagsdrömmen är sällan enkel, och kantas ofta av juridiska fallgropar. Peder Lundgren, expert inom företagsjuridik, ger sina bästa råd för att navigera rätt.
Juridiska utmaningar för många regnbågsfamiljer26.8.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Många drömmer om att en dag starta familj, antingen med en partner eller som ensam förälder. Men vägen till föräldraskap kan vara komplicerad och ha begränsningar – inte minst för regnbågsfamiljer. Här gäller det för de blivande föräldrarna att ha koll på regelverket för att undvika potentiella tvister i framtiden, det menar juristen Caroline Sörgjerd som är specialiserad på HBTQI-relaterad juridik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum