
Grössjön blir mer tillgänglig för Umeåborna
– Grössjön är ett naturreservat som har ett väldigt centralt läge i Umeå, med fågelsjö, fina hjortronmyrar och gammelskog i samma område. Genom de nya föreskrifterna kommer Umeåborna kunna fortsätta uppleva ett i huvudsak obrutet och opåverkat naturlandskap i tätortsnära miljö, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Syftet med naturreservatet är att vårda och bevara värdefulla naturmiljöer. De uppdaterade föreskrifterna ska skapa ännu bättre förutsättningar att uppnå syftet. Skötselplanen beskriver hur kommunen ska ta hand om och utveckla Grössjön-området, men också hur naturreservatet ska bli mer tillgängligt för alla Umebor som gillar friluftsliv i orörd natur.
Gynna vitryckig hackspett och ta bort invasiva arter
I den nya skötselplanen finns åtgärder som till exempel gallring av gran för att gynna vitryggig hackspett. Det finns i dag ett stort bestånd av jättebalsamin intill reservatets gräns, en invasiv och främmande art som ska tas bort. För att öka biologisk mångfald ska dikade våtmarker kunna restaureras, och alternativa naturvårdsåtgärder ska användas.
Entréerna ska också utvecklas för att öka tillgängligheten till naturreservatet, bland annat med tydliga skyltar vid huvudentréerna och entréer utanför reservatet som man når reservatet via till fots. Huvudentréerna blir Barktippen, Blomstermyran och Dammarna. Runt sjön blir det delvis en dragning av leden ”Grössjön runt” via Blåmossestigen. En del av leden som i idag påverkar våtmarker tas bort.
Rastplatser och fågeltorn i lyckat samarbete
En del upprustning har redan startat, två större rastplatser har exempelvis rustats upp av studenter vid Arkitekthögskolan. Ett nytt fågeltorn med inspiration av en skiss från studenterna kan nu bli nästa samarbetsprojekt att förverkliga i Grössjöns naturreservat.
Ansvaret för allt från underhåll till naturvårdsskötsel och tillsyn fördelas mellan avdelningarna Fritid, Tekniska och Miljö- och hälsoskydd.
Fakta
Grössjöns naturreservat är ett av Umeå kommuns egna naturreservat. På gångavstånd från stan finns både fågelsjö, fina hjortronmyrar och gammelskog i samma område. Det finns flera markerade stigar i området. Grössjön runt är en fyra kilometer lång blåmarkerad stig runt hela området. Gamla bäckfåror vittnar om sjöns tidigare nivåer. Ett fågeltorn och den största rastplatsen finns på udden i västra delen av sjön. Naturreservatet är 238 hektar stort.
Syftet med naturreservatet är att återskapa och återställa värdefulla naturmiljöer, liksom att vårda och bevara den biologiska mångfalden knuten till dessa miljöer. Samtidigt som vi ska bevara och återskapa, ska Grössjön också ge möjlighet till friluftsliv på naturens villkor.
Läs mer om arbetet och planerna för Grössjön, karta, föreskrifter, med mera på www.umea.se/grossjon
Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se
Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se
Marlene Olsson
naturvårdare
Umeå kommun
070-330 59 25
marlene.olsson@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Mattias Mitzpresskommunikatör
Tel:090-16 30 41mattias.mitz@umea.seOm
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.