Hermods AB

Därför behövs kvinnor i ”manliga” jobb och utbildningar!

Dela
Idag ser vi att nästan 94% av de sökande till byggutbildningarna är män.* Det är något som behöver ändras för att få en större bredd i branschen. Det handlar om inkludering, men även mångfalden behöver breddas. ”- Vårt jobb inom YH är förmedla de olika rollerna, berättar Anna, utbildare inom Hermods Yrkeshögskola. Att driva branschen framåt genom utbildning som är anpassade efter alla kön och erfarenheter förändrar samhällsstrukturer.
Byggutbildningar på Hermods Yrkeshögskola.
Byggutbildningar på Hermods Yrkeshögskola.

Idag ser vi att nästan 94% av de sökande till byggutbildningarna är män.* Det är något som behöver ändras för att få en större bredd i branschen. Det handlar om inkludering, men även mångfalden behöver breddas. Rollerna och det traditionella hantverksyrket har förändrats över tid. Idag arbetar vi med hållbart byggande och för framtidens behov.

En snabb väg till jobb är genom YH (Yrkeshögskola). Man är så ung, när man väljer gymnasieutbildning och det är inte alltid rätt val i livet. Många väljer att byta karriär efter några år. Det man valde som ung funkar inte längre. Att arbeta inom bygg är idag roller som passar kvinnor och män lika bra, såsom att arbetsleda, hållbarhet, KSA (Kvalitetssamordning) och även rita byggnader (BIM & CAD), samt planera för grönytor i bostadsområden och stadsmiljö.

”- Vårt jobb inom YH är förmedla de olika rollerna, berättar Anna, utbildare inom Hermods Yrkeshögskola. Att driva branschen framåt genom utbildning som är anpassade efter alla kön och erfarenheter förändrar samhällsstrukturer. Med jämn könsfördelning speglas samhället mer och yrkesrollerna blir inte sneda. Inom VVS till exempel är 98% män. Det blir en egen liten värld. Vi behöver alla typer av kompetenser för att få mångfald i branschen.”

Du behöver t ex inte ha varit elektriker, för att vidareutbilda dig i vissa yrken inom YH, utan kan läsa preparandkurser för att få den behörighet som krävs. Det är en väldigt bra väg in som inte många känner till, det gör att en del sorterar bort dessa utbildningar. Vårt jobb är att visa att du kan hitta vägar fram till jobb och utbildning utan att ha varit t ex elektriker i grunden.

Ingångslönen är runt 30-35.000:- . Platschefer kan få upp till 65-70.000:-.** De kvinnliga arbets- och platscheferna är generellt sätt oerhört attraktiva på arbetsmarknaden. Utmaningen är att både få in fler kvinnor men även att behålla dem i branschen. Att arbetsgivare aktivt ger möjlighet att kombinera karriär och föräldraskap är avgörande.

Många av de som söker sig till en YH-utbildning inom bygg har haft en yrkeskarriär och vill göra ett lyft i sin roll. Det finns även de som jobbat inom exempelvis restaurang och andra serviceyrken. Det är fler kvinnor som karriärväxlar i branschen. Byggbranschen har breddats enormt de senaste 20 åren. Många nya yrken lockar som BIM-samordning, att få jobba med 3D modeller, men även det framtida hållbara byggandet. Där finns något som drar utöver att vara i byggbranschen, bland annat ser vi både ny teknik och även möjligheten till att påverka samhällsbyggande som nya möjligheter i branschen.

För att få perspektiv i könsrollerna kan vi även nämna att vi behöver fler manliga stödpedagoger också.


Källor:
*=YH-antagning 2021
**= https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/loner-och-arbetskostnader/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Byggutbildningar på Hermods Yrkeshögskola.
Byggutbildningar på Hermods Yrkeshögskola.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Hermods AB
Hermods AB
Adolf Fredriks kyrkogata 2
111 37 Stockholm

08-410 251 00https://www.hermods.se/

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra komvuxutbildningar, yrkeshögskola, sfi och distansgymnasium utbildar årligen över 70 000 studerande och elever. Vår vision är att vara ledande i utbildning för vuxna och därigenom delaktiga i inkludering och förbereder för arbetslivet. Hermods ingår i Academedia, som genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande vill skapa en bättre framtid.

Följ Hermods AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hermods AB

Vindkraftstekniker, bergsingenjör och produktionstekniker inom livsmedel – nya, spännande YH-utbildningar11.1.2024 13:36:09 CET | Pressmeddelande

Vad gör egentligen en Fiskodlare inom hållbart vattenbruk? Det och mycket mer kommer några av Hermods framtida studerande att kunna besvara om mindre än tre år. Branscherna inom livsmedelsförsörjning står inför stora utmaningar med behov av nya kvalificerade medarbetare. Och så ser det ut inom många områden, något som Hermods har identifierat under arbetet med att skapa attraktiva yrkeshögskoleutbildningar som näringslivet efterfrågar. Idag gav Myndigheten för Yrkeshögskolan Hermods i uppdrag att genomföra 27 yrkeshögskoleprogram med sammanlagt 2 820 utbildningsplatser. Uppdraget spänner över allt från områden inom ny teknik och hållbarhet till specialisering inom vård och omsorg.

HERMODS YRKESHÖGSKOLA FORTSÄTTER ATT EXPANDERA EFTER MYNDIGHETENS BEVILJANDE AV KORTA YH-KURSER SOM STARTAR TILL HÖSTEN26.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

─ YH-kurser är ett relativt nytt koncept inom Yrkeshögskolan och fokuserar på utveckling och omställning av relevant kompetens för den som redan är yrkesverksam, med syfte att möta arbetslivets förändrade behov och krav. Kurserna utvecklar Yrkeshögskolans flexibilitet och utbildningsformens möjlighet att snabbare svara mot arbetslivet behov av breddad och förnyad kompetens. I syfte att snabbt hänga med i den utveckling som sker. För att kurserna lättare ska kunna kombineras med jobb är de flexiblare avseende studietakt och studieform, vi bedriver dem på halvfart eller trekvartsfart på distans. Hermods Yrkeshögskola välkomnar expansionen av YH-kurser då det är tydligt att det finns ett stort behov av snabb omställning och kompetensutveckling inom flera olika branscher. Kurserna är framtagna tillsammans med ledningsgrupperna för våra YH-program och med input från våra olika branschråd. Även här blir våra yrkeshögskoleutbildningar en viktig del i det livslånga lärandet, säger Anette Wahlg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye