Myndigheten för press, radio och tv

TV4 Film fälls – visade film med sexuella scener på dagtid

Dela
Vid granskningsnämndens senaste sammanträde behandlades bland annat flera ärenden som rörde bestämmelsen om mediets genomslagskraft. Nämnden fäller i ett av dessa fall TV4 Film för att ha visat en film med sexuella scener för tidigt på dagen.

Den amerikanska dramakomedin Zach and Miri Make a Porno sändes klockan 16.00 på kanalen TV4 Film. Filmen handlade om två vänner som efter ekonomiska problem bestämde sig för att spela in en porrfilm för att tjäna pengar. I en scen i filmen hade en man och en kvinna sex på disken i ett kafé. Båda var nakna och samlaget visades i helbild. Granskningsnämnden konstaterar att scenen var en avancerad sexuell framställning. Med hänsyn till sändningstidpunkten anser nämnden därför att sändningen strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. (21/04536).

Mediets genomslagskraft

Bestämmelsen innebär bland annat ett krav på återhållsamhet när det gäller avancerade sexuella framställningar eller våldsskildringar som sänds på tider då barn kan antas ta del av programmen. Nämnden tillämpar en strängare bedömning för program som sänds innan klockan 21.00. Bestämmelsen innebär också att programföretagen måste visa varsamhet vid speglingen av bruket av alkohol, tobak och droger. Den blir även aktuell i program eller inslag som kan uppfattas som diskriminerande.

Övriga fällda ärenden

(Uppdaterad lista)

  • Inslag i SVT:s Morgonstudion med exponering av en varumärkeslogotyp fälls för otillbörligt gynnande (21/04740)
  • TV3:s Efterlyst fälls för intrång i två personers privatliv (21/04618)

Friade ärenden

  • Inslag i SVT:s Aktuellt frias i fråga om mediets genomslagskraft och diskriminering (22/00209)
  • TV4:s Renées brygga frias i fråga om mediets genomslagskraft och alkoholbruk (22/00111)
  • Inslag i TV4:s Efter fem om elpriser frias i fråga om saklighet (21/04714)

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum