Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen: Ja till gruvan i Gállok är ett stort misstag

Dela
Naturskyddsföreningen är djupt besviken över regeringens ja till en gruva i Gállok (Kallak) i Jokkmokk. Förutom att tillståndet skapar stora problem för rennäringen kommer gruvan för mycket lång framtid förstöra miljön i det känsliga området.

– Regeringens beslut är förödande för både rennäringen och den känsliga naturen i området. Att säga ja till en järnmalmsgruva i detta område är helt enkelt oansvarigt. Många tunga svenska och internationella instanser har pekat på de stora riskerna , säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Gruvan i Gállok kommer att drabba renskötseln mycket negativt, och påverka framtida generationers möjligheter att utöva den samiska kulturen. Även miljön i det känsliga området, enbart tre mil från världsarvet Laponia, kommer att drabbas hårt. En gruva tar stora arealer i anspråk och innebär bland annat stora avfallsmängder som innehåller tungmetaller. Avfallsdammarna riskerar att läcka vatten med giftiga rester till den omgivande miljön via vattendrag och sjöar.

Trots de villkor som regeringen satt upp kommer gruvan påverka området mycket negativt. 

Enligt Naturskyddsföreningen vore det mycket olämpligt att bygga en järngruva med en så oläglig lokalisering som i Gállok. Gruvan har fått kritik av både myndigheter, civilsamhällets organisationer – och inte minst av den sameby som berörs allra mest, Jåhkågasska.

– Gruvan kommer att förstöra miljön i det värdefulla området under väldigt lång tid. Förutom rennäringen vore det att bättre att satsa på grön turism i området, i stället för att bygga en gruva, säger Karin Lexén.

De som kritiserat projektet är bland annat länsstyrelsen i Norrbotten, FN-organet Unesco, Riksantikvarieämbetet, Sametinget, SSR, Svenska Kyrkan, Civil Rights Defenders och många miljöorganisationer.

Visserligen ger järnmalmsbrytning ett antal jobb åt lokalsamhället, men det är inte ett tillräckligt starkt argument enligt Naturskyddsföreningen. Det är långt ifrån självklart att alla arbetstillfällen som skapas tillfaller lokalbefolkningen

Naturskyddsföreningen ifrågasätter även att gruvan skulle bidra till den gröna omställningen. Bolaget bakom gruvan avser att tillverka så kallat fines, som är ett järnmalmskoncentrat i form av ett fint pulver. Det järn som exempelvis H2 Green Steel och LKAB använder i sin process för en omställning är i form av pellets.

– Klimatomställningen kommer att medföra ökad efterfrågan på vissa innovationskritiska metaller. Det är långt ifrån alla metaller som är kritiska för omställningen, men och en kraftigt ökad satsning på återvinning och sekundär utvinning är oftast den bästa lösningen. I vissa fall krävs förmodligen även nya gruvor, men en järnmalmsgruva i Gállok skulle inte bidra i det här sammanhanget, tvärtom. Järn är inte en bristvara i den omställning vi nu står inför, säger Karin Lexén.

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Kommentar: Viktig milstope för företags ansvar24.5.2024 10:27:20 CEST | Pressmeddelande

Nu har EU:s lagstiftning om företagsansvar röstats igenom av EU:s miljöministrar. Lagstiftningen syftar till att motverka företags negativa påverkan på miljön och mänskliga rättigheter. Stora företag måste nu kartlägga risker för exempelvis barnarbete och skogsskövling och agera för att motverka dessa risker. Företagen ska också kunna ställas till svars när allvarliga problem med miljöförstöring och kränkningar av mänskliga rättigheter sker i samband med ett företags verksamhet. Lagstiftningen har haft en skakig resa genom EU:s maskineri, och Sverige har aktivt motarbetat reglerna. Naturskyddsföreningen kommenterar.

Inbjudan till online-presskonferens och rapportsläpp: PFAS i Europas vatten23.5.2024 13:47:22 CEST | Pressmeddelande

Datum: Måndag 27 maj kl. 10.00 Zoom-länk: https://us02web.zoom.us/j/82080816125?pwd=Q2lwZW5SNGhtVE15L05ObXBaSmNWUT09 Mötes-ID: 820 8081 6125 Lösenord: 293187 Den 27 maj släpps en ny europeisk rapport där ytvattenprover från tio europeiska länder, däribland Sverige, analyserats. Studien visar alarmerande halter av PFAS-ämnet TFA i Europas vattendrag, bland annat Mälaren. Rapporten är ett samarbete mellan flera europeiska miljöorganisationer. TFA kan inte brytas ner i miljön och är skadligt för vattenlevande organismer. TFA är minstingen i PFAS-familjen och kommer bland annat ifrån bekämpningsmedel som används inom jordbruket. På presskonferensen presenteras rapporten och Naturskyddsföreningens sakkunniga inom miljögifter Cecilia Hedfors och Elin Engdahl kommer att svara på frågor i ett separat ”break out-room”. Medverkande: Salomé Roynel, Policy Officer, PAN Europe Dr. Helmut Burtscher-Schaden, GLOBAL 2000 environmental chemist Dr. Pauline Cervan, Générations Futures, toxicologist and p

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye