Häxprocesserna i blixtbelysning när Ulrika Kärnborg debuterar som barnboksförfattare

Författaren Ulrika Kärnborg har i över tjugo skildrat historiska personer och komplexa kvinnoöden, både i romanform och som fackprosa.
När hon nu debuterar som barn- och ungdomsförfattare håller hon sig kvar vid stormaktstiden, men dyker den här gången ned i 1600-talets häxprocesser. I Sverige avrättades cirka 400 personer för trolldom och verklighetens häxprocesser började i Älvdalen i Dalarna år 1667. Den sista kända häxbränningen i Norden genomfördes mot danskan Dorte Jensdatter år 1722.
I boken Nattflygare får vi följa Kristin som bor med sin mamma Änggärd i Älvdalen. Hon har ärvt sin mors talang att bota sjuka och om natten kan hon flyga. Då kan hon besöka bybor och läsa deras drömmar. När fosterbarnet Anna kommer till gården sätter dock ryktesspridningen fart.
– Det har hänt mycket på forskningsfronten. Tack vare historikerna vet vi nu säkrare vilka som drabbades och varför dom drabbades, säger Ulrika Kärnborg.
I efterhand har det visat sig att det ofta var barn och familjemedlemmar som angav varandra under dåtidens häxprocesser. Med berättelsen om Kristin och hennes mamma frågar sig Ulrika vad dåtidens ryktesspridning gjorde med byarna och framför allt – vad gjorde det med barnen?
– Jag tycker det finns många paralleller till det som händer i vår tid på sociala medier, där speciellt unga kan råka väldigt illa ut om de pekas ut eller mobbas, säger Kärnborg.
Nattflygare släpps idag på Natur & Kultur och är den första delen i Stormens Döttrar, en spännande bokserie för bokslukaråldern om flickor i historiska brytningstider. Uppföljaren Budbärare utspelar sig i Stockholm under rösträttsrörelsens viktiga år 1911 och tredje delen Alvablot utspelar sig i Birka under vikingatiden.
Om Ulrika Kärnborg:
Kärnborg debuterade som författare med biografin Fredrika Bremer (2001), och har efter det gett ut de tre skönlitterära historiska romanerna Myrrha (2008), Saturnus tecken (2016) och Lejonburen (2021) varav de två senare utspelar sig i stormaktstidens Sverige.
Parallellt med sitt författarskap har Ulrika Kärnborg varit anställd som kulturredaktör och ledarskribent på Dagens Nyheter och Expressen, varit ordförande i Fredrika Bremer-förbundet och ledamot av Sveriges Författarförbunds styrelse. Hon är också verksam som dramatiker. För Sveriges Radio Drama har hon bland annat skrivit dramaserien Maria Vílas död som nominerades till Prix Italia.
Pressröster om Ulrika Kärnborgs tidigare böcker:
”Så vibrerande och äkta att jag trillar rakt ner i 1600-talet utan filter.”
Tidningen Vi
”…det som imponerar i ”Lejonburen” är inte bara att hon lyckats ta till sig Mantels speciella berättarsätt utan att hon också klarat att göra något eget av det.”
Dagens Nyheter
”Kärnborg är en mästare på miljöskildringar, med en närmast Flaubertsk förmåga att uppehålla sig vid detaljer, en darrande hand, en rosig bröstvårta, leran som skvätter från vagnshjulen, fukten från sophögarna.”
Göteborgsposten
Högupplösta författarporträtt och bokomslag finns för nedladdning här.
Nyckelord
Kontakter
Malin Weisby Kratz
malin@weisbykratzkommunikation.se
0736140981
Malin Weisby KratzPR-ansvarig
Tel:073-614 09 81malin@weisbykratzkommunikation.seBilder

Om
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.
Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Trettio miljoner kronor till bildning och kultur 202415.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 fördelade Natur & Kultur 30 miljoner kronor i priser, stipendier och stöd till personer och organisationer som verkar för bildning, kunskapsspridning och som bidrar till en mångfald av röster i samhället. Det innebär mer än en fördubbling på fyra år. Ökningen fortsätter under 2025.
Holly Jacksons första vuxenroman släpps på nylanserade Legenda10.4.2025 10:08:58 CEST | Pressmeddelande
Den brittiska bästsäljaren Holly Jackson – författaren bakom den globala succén A Good Girl’s Guide to Murder – är tillbaka med sin första roman för vuxna. Inte död riktigt än är en spänningsroman om en ung kvinna som försöker lösa mordet på sig själv. Romanen släpps samtidigt över hela världen i juli, och blir en av de första titlarna på det återuppståndna förlaget Legenda.
Fortsatt starkt resultat för Natur & Kulturs förlagsverksamhet 202410.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kulturs rörelseresultat före resultatandelar till personalen blev 71 miljoner kronor 2024. Det är det näst starkaste resultatet någonsin för stiftelsen, bara slaget av rekordåret 2022.
Shakespeares samlade dramer i svensk nyöversättning9.4.2025 13:26:47 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kultur ger ut William Shakespeares samlade dramer i nyöversättning av prisbelönte Ulf Peter Hallberg. Det första bandet kommer redan till hösten och innehåller bland annat Romeo & Julia och Macbeth.
Henrik Dorsin får Natur & Kulturs kulturpris5.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kulturs kulturpris 2025 går till komikern och skådespelaren Henrik Dorsin. Kulturpriset delas årligen ut till en person som har gjort en väsentlig insats på kulturområdet. Prissumman är 500 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum