Melleruds Mästarpilsner 2021 är en lager på lager

Den bästa smaksättaren alla kategorier är lagerblad. Det menar Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021 och en inbiten jägare. Ett nära och lustfyllt samarbete mellan Gustav och Richard och hans team på Spendrups har resulterat i en ekologisk Mästarpilsner – en lager på lager. Målet var att skapa en brygd som representerar både Gustavs och Melleruds profil, en elegant och lättdrucken pilsner med en egen och behagligt aromatisk smak.
– Jag har alltid velat vinna Årets Kock, det har varit en stor dröm så länge jag jobbat som kock och nu har jag också fått brygga min egen Mästarpilsner – kan det bli bättre? Det har varit en spännande resa. Från alla samtal med bryggmästare Bengtsson till att faktiskt stå och brygga öl i Spendrups utvecklingsbryggeri och ända fram till en färdig öl, klar att servera. Jag är oerhört stolt över Mästarpilsnern och ser fram emot att laga mat som matchar pilsnern fullt ut, Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021.
– Det är alltid enormt inspirerande att träffa en duktig yrkesman som Gustav, att tillsammans hitta smaker och att koda av vad han menar och översätta det till ölets värld. Det har varit väldigt roligt och inspirerande för mig. Det skapades magi och resultatet blev en fantastiskt god Mästarpilsner, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups.
Gustav Leonhardt har tävlat sedan 2014. I bagaget finns guld i Gymnasie-SM och Gymnasie-NM samt två OS-guld med Juniorkocklandslaget 2016 och 2020. Förra året vann Gustav Årets Kock finalen på första försöket. Gustav har tidigare arbetat på Adam & Albin men arbetar idag på Agrikultur och Gyldene Freden.
Pressbilder
Finns för nedladdning via denna länk: https://www.dropbox.com/sh/inc3asf9otcophn/AACQaX98eZrDuSONaQ0704Tza?dl=0
FAKTA / Melleruds Mästarpilsner 2021
Melleruds Mästarpilsner 5,0 % lanseras under Åre Gastronomy Week 4-10 april och kommer att finnas tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment i en limiterad upplaga från den 4 april. Både Mästarpilsner 5,0 % och den alkoholfria Mästarpilsnern kommer att finnas på utvalda restauranger.
Melleruds Mästarpilsner 2021 är en utsökt aromatisk pilsner med fruktig smakprofil, tydliga citrustoner och lagerbladsdoft. Vetemalten bidrar med mjukhet och lätthet och den lätt rostad karamellmalten ger brygden sötma och honungslena toner. Passar utmärkt som sällskapsdryck såväl som till mat. Serveras gärna vid 8—10°C.
Bryggning
Mäskning sker under 70 minuter med infusionsförfarande. Humlen ges sammanlagt i två olika givor. Melleruds Mästarpilsner 2021 är ett ofiltrerat underjäst öl som fått jäsa i 14 grader.
Utseende
Opaliserande ljusgul.
Doft
Fruktighet, citrus och aromatiska lagerblad.
Smak
Fruktig med lätt balanserad beska och en honungslen maltighet.
Ekologisk malt
Vete, pilsner och ljus karamellmalt.
Ekologisk humle
Tysk bitterhumle och amerikansk Citra.
Ekologiska lagerblad
Behaglig kryddighet.
Bryggmästare
Richard Bengtsson i samarbete med Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021.
Riktvärden
Stamvörtstyrka P: 12,4
Alkohol volym %: 5,0
Restsockerhalt vikt %: 3,4
Färg EBC: 14
Humlebeska EBU: 8
För mer information, kontakta:
Maria Berggren, produktchef Melleruds, 076 541 50 33, maria.berggren@spendrups.se
För produktprover, kontakta:
Rose-Marie Hertzman, presschef, 0708 95 25 67, rose-marie.hertzman@spendrups.se
Kontakter
För mer information, kontakta:
Bilder



Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum