Region Uppsala

Drygt 4 procentenheter fler har tillgång till fast bredband i Uppsala län

Dela
Drygt 89 procent av hushållen i Uppsala län hade en anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund i oktober år 2021, vilket är en ökning med 4,3 procentenheter sedan året före. Snittet för riket är 88,8 procent. Samtidigt är skillnaderna mellan tätort och landsbygd relativt stora. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för år 2021.
Björn-Owe Björk (KD), regionråd med ansvar för regional utveckling.
Björn-Owe Björk (KD), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Bland Uppsala läns kommuner har Uppsala kommun kommit längst med 94,9 procent bredbandsanslutna hushåll, medan Håbo kommun hamnar som nummer två med 90 procent anslutna hushåll. Av länets övriga kommuner ligger Knivsta på 88,2 procent, Enköping på 84,2 procent, Älvkarleby på 79,9 procent, Heby på 76,7 procent, Östhammar på 75,6 procent, och Tierp på 65,6 procent.

Snabbast tillväxt av bredband på 100 Mbit per sekund hade Heby kommun, med en ökning på drygt 10 procentenheter mellan år 2020–2021.

Skillnaderna mellan utbyggnaden av bredband mellan tätort och landsbygd minskar, men är fortfarande relativt stora. Utanför tätort och småort har 60,7 procent av länets invånare tillgång till 100 Mbit per sekund vilket är en ökning på 14 procentenheter mellan åren 2020–2021.

I den regionala utvecklingsstrategin har bredbandsmål för länet antagits. Målen är att:

  • År 2023 bör hela Uppsala län ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.
  • År 2025 bör 98 procent ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s i hemmet och på arbetet, 99,9 procent bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s, och 100 procent bör ha tillgång till minst 30 Mbit/s.

Statistik från oktober 2021 visar att drygt 96 procent har tillgång till 1 Gbit/s respektive 100 Mbit/s, eller befinner sig i absolut närhet till fiber.

- Jag är glad över att andelen som har snabbt bredband ökar och att skillnaden mellan tätort och landsbygd minskar. Den fortsatta bredbandsutbyggnaden kräver dock fortsatt tilldelning av offentligt stöd. Jag är därför positiv till att tilldelningen av PTS bredbandsstöd för år 2021 blev relativt stor för Uppsala län. Det betyder att fler invånare i länet kommer ha möjlighet att ansluta sig till en bredbandsuppkoppling. Det i sin tur innebär ökade möjligheter att på ett tillförlitligt sätt kunna bedriva arbete och studier på distans, något som många av oss haft behov av under covid-19 pandemin, säger Björn-Owe Björk, (KD), regionråd med ansvar för regional utveckling.

- Vi ser att vi har en bit kvar till att nå målet år 2025, men vi är på god väg. Tilldelningen av PTS bredbandsstöd 2021 landade på drygt 108 miljoner kronor för Uppsala län vilket var ett välkommet tillskott för bredbandsutbyggnaden i länet. PTS kommer i år att utlysa 1,3 miljarder i ett investeringsstöd för bredbandsutbyggnad nationellt. Vi hoppas att en stor andel stödmedel tilldelas utbyggnadsprojekt i Uppsala län även i år. Jag vill återigen uppmuntra alla nätbyggare i länet att ta chansen och inkomma med ansökningar, säger Sofia Millbert, regional bredbandskoordinator på Region Uppsala.

Region Uppsala arbetar för övergripande samordning och samverkan i bredbandsfrågor. Bredbandskoordinatorns roll är bland annat att bistå kommunerna, driva på bredbandsarbetet och se till att kommunerna har den information de behöver för att kunna arbeta med bredbandsfrågan.

- Tillgången till en bredbandsuppkoppling innebär också en möjlighet för invånare att delta i digitala vårdmöten, vilket ökar tillgängligheten och för vården närmare patienten. Fler digitala vårdbesök och ökade möjligheter till distansarbete minskar också behovet av transporter vilket är positivt ur miljösynpunkt, avslutar Björn-Owe Björk, (KD).

Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021

PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgången till och utbyggnaden av fast och mobil bredbandsinfrastruktur, det vill säga tillgången till telefoni och bredband där vi bor och arbetar, samt tillgången till mobilt bredband och mobiltelefoni över Sveriges yta. Mätningen är gjord i oktober 2021.

De insamlade uppgifterna används bland annat för uppföljning av bredbandsmål på nationell, regional och kommunal nivå samt som underlag för PTS tilldelning av stödmedel för bredbandsutbyggnad.

PTS kartläggning finns på statistik.pts.se och underlaget finns också tillgängligt i kartformat på bredbandskartan.se. Se bifogade länkar. 

Om regeringens bredbandsstrategi

Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Strategin innehåller mål för bredbandsutbyggnaden:

  • År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.
  • År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.
  • År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Kontakter

Björn-Owe Björk (KD), regionråd och regionalt utvecklingsansvarig: 072 - 217 32 78
Sofia Millbert, regional bredbandskoordinator Region Uppsala: 076 - 134 76 99

Bilder

Björn-Owe Björk (KD), regionråd med ansvar för regional utveckling.
Björn-Owe Björk (KD), regionråd med ansvar för regional utveckling.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande

Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter

Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 23 april23.4.2025 19:00:49 CEST | Pressmeddelande

Upphandling av trafikdrift för Uppsala spårväg initieras I mars 2022 undertecknade Region Uppsala och Uppsala kommun ett samverkansavtal som omfattar genomförandet av Uppsala spårväg. Region Uppsala har enligt avtalet ansvaret för trafikering och drift av spårvägssystemet. Vid sitt möte beslutade nu regionfullmäktige att initiera en upphandling av denna trafikdrift. Avtalslängden föreslås bli 12 år, för att harmonisera med avtalslängden för det lätta underhållet av spårfordonen. Totalt bedöms den årliga driftskostnaden för spårvägen, trafikdrift och underhåll av bansystem, uppgå till 175 till 200 miljoner kronor i 2024 års prisnivå. Med en avtalslängd på 12 år innebär det en total kostnad under avtalsperioden på 2,1 till 2,4 miljarder kronor. (KD) och (SD) yrkade på avslag, och reserverade sig mot beslutet. Upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg initieras Regionfullmäktige initierade vid sitt möte även en upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg. Avt

Nu har endast 3 av 100 inte tillgång till snabbt bredband14.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen för år 2024 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu drygt 97 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med nästan 4 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 97,66 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye