Myndigheten för press, radio och tv

TV4 fälls för inslag om ryska landstigningsfartyg

Dela
Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4Nyheterna om ryska landstigningsfartyg. Inslaget strider mot kravet på saklighet (22/00160).

Inslaget som sändes i TV4Nyheterna i januari i år handlade om att tre ryska landstigningsfartyg befunnit sig i Östersjön. I inslaget sa en reporter att de ryska fartygen lämnat Sverige. Granskningsnämnden fäller inslaget eftersom TV4 genom detta påstående förmedlade en osaklig bild av att fartygen kränkt svenskt territorium.  

Kravet på saklighet

TV4 har ett krav på saklighet i sitt sändningstillstånd. Det innebär att uppgifter som är av betydelse för framställningen ska vara korrekta. Det betyder även att inslag inte får vara vilseledande, till exempel genom att väsentliga uppgifter utelämnas. Nämnden gör många bedömningar gällande saklighet varje år. De flesta rör SVT och SR eftersom det är deras sändningar som anmäls mest. Nämnden prövade under förra året 31 ärenden som gällde saklighet i TV4. Nämnden fällde tre av dessa fall. Dagens beslut är det andra fällande beslutet i fråga om saklighet i TV4 i år.

Friade ärenden

  • Ett inslag i SR:s Lunchekot om en kommission för nationell dialog i Etiopien (22/00009).
  • Ett inslag i SR:s Lunchekot om en drönarattack mot en stad i Tigray (22/00081).
  • Ett inslag i SVT:s Rapport om utrikespolitik och internationella konflikter (21/04853).
  • Ett inslag i SVT:s Aktuellt om klimatskeptiker (21/03535).
  • En sändning i SVT Text om en EU-grupp för högernationalister (21/04870).

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum