Sjätte sinnet - Samtidskonst i kyrkor

De sex medverkande kyrkorna och konstnärerna är:
Storsätern kapell byggt 1968. Med sitt bruna tak i tjärat spån och sina grova strävor smälter det in i skogsdungen bredvid vägen. Inne är det träljust och de många fönstren ger kontakt med den omgivande naturen. Själva altartavlan är ett fönster!
Anja Örn visar Till minne av en älv i kapellet. Anja lever bredvid en av de förut mäktigaste av älvar, en älv med svindlande mängder vatten som forsat fram genom landskapet, Lule älv. Nu är älven stilla och tyst. Det som förut var forsar och vattenfall är nu kraftverk, dammar och vattenmagasin. I kapellet representerar fem skulpturala objekt imaginära forsar, konstnärens fantasi över de vatten som inte längre rinner fritt.
Vems minnen blir kvar när ett landskap byggs om och nya kartor ritas? Anja intresserar sig för den konstnärliga representationen av landskapet som ett nationellt verktyg av sin tid, men också så som ett sista minnesarkiv. Vem beskrev älven och vems blick blir vårt gemensamma minne? Verket har köpts in av Moderna museet.
https://ratdragonproduction.se/anja/
Idrekyrka ligger mitt i samhället och området är fjäll- och skogsbygd med aktiv sameby. Kyrkan är byggd 1933 en träkyrka med nära till besökare, kyrkor har funnits på platsen kanske så långt tillbaka som 14–1500 tal.
Tomas Colbengtsson är sydsamisk konstnär och också aktiv i det internationella nätverket för urfolk. Med den samiska trumman, som kommer att visas i Idre kyrka, vill han lyfta viktiga samiska berättare och historiska personer.
Våmhus kyrka är från 1790-talet. Kyrkobyggnad är uppförd i sengustaviansk stil. En del inventarier och inredningar överfördes från tidigare kapell till nya kyrkan, tex dopfunt och predikstol från 1600-talet m.m. I kyrkan finns en brudkrona att låna vid bröllop, tillverkad i det traditionella hantverket av hårkullor.
Matilda Haritz Svenson arbetar i vedbränt lera. Skulpturer som på ett magiskt sätt får liv och som rätt vad det är umgås med akrobater. Som i den uppskattade föreställningen Att rymma med en cirkus. Hennes lerskulpturer pratar medvarandra och ibland rör de på sig. I Våmhus kyrka kommer Haritz Svenson att bygga upp en installation i vapenhuset där det fantastiska taket från det medeltida kapellet finns.
http://www.matildaharitzsvenson.com/
Sollerön kyrka från 1785 är en stor och välbesökt kyrka. Kyrkans storklocka är gjuten 1530 och härrör från klockstapeln som stod vid S:t Laurentiuskapellet. Den är Dalarnas äldsta daterade tornklocka. Den lilla skriftklockan som hänger i den f.d. sakristians östra fönster är sannolikt från senmedeltiden.
Maria Koolen Helmin bygger upp ett platsspecifikt verk som heter Under bar himmel – Underbar himmel. Med projektioner och laminat kommer hon att gestalta sårbarhet och styrka. Koolen Helmin jobbar platsspecifikt och bygger upp sina installationer i noga samklang med kyrkans generösa ljusa rum.
https://www.koolenhellmin.se/news
Rättviks kyrka är en av de mest besökta kyrkorna i Dalarna både för sitt rika kulturarv och en aktiv församling. Som en vacker stor stenskulptur i vitt och rosa ligger hon i viken och tronar. Kyrkobyggnaden räknar sitt ursprung till 1200-talet.
Karin Törnell arbetar i gjutet glas när hon gör sina strama gestaltningar. Det är erfarenheter som har fått form och materialitet. Skulpturer med namn som Inte ett ord och Tät strävan. Med sina sammetslena ytor kommer det magiska glaset att gå i dialog med den bastanta byggnaden med sina vackra runda fönster.
Torsång kyrka är en vacker liten stenkyrka. Mycket tyder på att nuvarande kyrka har haft en föregångare i form av en träkyrka som troligen tillkom under 1200-talet. Sannolikt uppfördes större delen under 1400-talet. Valven tillkom under senare del av 1400-talet och vapenhuset omkring 1500.
Inger Sannes kommer att visa två marmorskulpturer Il passagio och Födelse. Den vite marmorn är taktil och inbjudande och samtalar med kyrkans bearbetade sten århundrade efter århundrade bakåt i tiden. Sannes har varit ordförande för Sveriges Skulptörförbund och hennes verk återfinns över hela världen. Hon arbetar i norra Toscana var stenen finns.
Pressbilder finns att ladda ner i Västerås stifts pressrum.
Kontakter
May Lindholm, konstnär
e-post: may.lindholm2@gmail.com
Mobil: 070-2517719
Karin Perers, stiftsstyrelsen
e-post: karin@perers.se
Mobil: 070 56 808 30
Bilder

Om

Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås
021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift
Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.
Följ Västerås stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan
Älvdalens kyrkoarkiv lämnas över till Riksarkivet28.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Riksarkivets kyrkoarkiv blir komplett när Älvdalen, som sista församling i Svenska kyrkan, överlämnar sitt arkiv 14 maj.
Siljansnäs kyrka 150 år23.4.2025 14:46:03 CEST | Pressmeddelande
Biskop Mikael Mogren predikar i Siljansnäs kyrka på söndag 27 april 11:00 när församlingen firar att kyrkan fyller 150 år.
Fler går med och färre går ur Svenska kyrkan26.3.2025 16:30:06 CET | Pressmeddelande
Idag presenterar Svenska kyrkan medlemstatistik för 2024. Västerås stift gläds åt att allt fler väljer att gå in i Svenska kyrkan och färre väljer att lämna. Stiftet hade totalt 765 inträden 2024, en ökning med nästan 30 procent från året innan.
Prostvisitation i Säterbygdens församling17.3.2025 14:08:48 CET | Pressmeddelande
19-23 mars kommer prostvisitation äga rum i Säterbygdens församling. Kontraktsprost Per Lerström ska besöka olika delar av församlingen, på uppdrag av biskopen.
Västerås stiftsstyrelse säger ja till skogsutredningens förslag28.2.2025 12:26:26 CET | Pressmeddelande
Västerås stiftsstyrelse har lämnat sitt remissvar på utredningen Kyrkan och skogen. Stiftsstyrelse tillstyrker utredningens förslag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum