Svenska Brottningsförbundet

21-åriga Jonna Malmgren klar för EM-final

Dela
Jonna Malmgren är sensationellt i EM-final i brottning efter att ha besegrat VM-trean från 2021 Katarzyna Krawzcyk från Polen i semifinalen. I finalen som äger rum imorgonkväll väntar grekiskan Maria Prevolaraki.

För sex månader sen möttes Jonna Malmgren och polskan Katarzyna Krawzcyk i kvartsfinalen på VM i Oslo. Då vann polskan med 10-0. Idag visade 21-åringen från Hörby att hon tagit steget upp till den absoluta världstoppen. Efter en första period där attackerna haglade hade polskan tagit en 0-3 ledning även om Malmgren vid flera tillfällen varit ytterst nära att ta poäng. I andra perioden började man se en tendens att polskan tappade i aggressivitet samtidigt som Jonna växte för varje minut som gick. Först reducerade hon till 1-3 för att med en minut kvar av matchen avgöra med ett hederligt men ack så kraftfullt nacksving. Polskan som blev VM-trea i fjol satt som ett skruvstäd och fallsegern var ett faktum och Sverige har sin första EM-finalist sen 2018.

Imorgon, strax efter kl 18:00 kommer Jonna gå match om EM-guldet mot grekiskan Maria Prevolaraki. En 31-årig veteran med fyra EM-medaljer och tre VM-medaljer i bagaget.

Ikväll hade Sverige ytterligare en chans på medalj när Nova Bergman var uppe i bronsmatch i 55 kg. I en svängig match där Nova hämtade upp ett 0-2-läge till ledning för att med mindre än 30 sekunder kvar av matchen tappa ledningen till 4-5 till turkiskan Bediha Guns favör.
Ett bittert slut för den 21-åriga EM-debutanten men samtidigt ett kvitto på att vi har en ny stjärna att hålla ögonen på.