Äntligen beslut om primärvården!

– Läkarförbundet vill se listning på läkare, inte på huset vårdcentralen. Vi hade också velat se att vårdgivare själva ges möjlighet att begränsa antalet listade, för att säkra patientsäkerheten, vårdkvaliteten och arbetsmiljön för personalen, säger Sofia Rydgren Stale ordförande Sveriges läkarförbund.
Lagen som träder ikraft 1 juli 2022 innebär att:
- Patienter listas på vårdcentral/hälsocentral och får där förtydligad rätt till en fast läkare.
- Regioner ska ha en elektronisk listningstjänst.
- Patienter får i regel lista om sig högst två gånger per år.
- Regioner ges en lagstadgad möjlighet att tillfälligt begränsa antalet listade patienter på en vårdcentral.
– Nu har riksdagen fattat beslut och det är dags för regionerna att börja lyssna och agera. Verktygen och uppdraget tydliggörs. Hur ska respektive region säkerställa rätten till en fast namngiven läkare? säger Sofia Rydgren Stale.
Arbetsmiljön för läkare och andra anställda inom svensk primärvård är under all kritik. Att patienter ges tillgång till en fast namngiven läkare med ansvar för ett rimligt antal patienter, ett listningstak, är en ödesfråga för den svenska primärvården. Endast då kan vi säkerställa att läkaren kan ta emot samma patient vid upprepade kontakter och att vården på så sätt blir patientsäker och effektiv. Då kommer också fler anställda att vilja jobba kvar och orka arbeta heltid inom primärvården. Fler kommer också att utbilda sig till specialister i allmänmedicin, vilket det idag råder stor brist på.
Redan idag är de allra flesta redan listade på en vårdcentral. Endast ett fåtal regioner har olistade invånare. Att lista på utförare innebär bara en formalisering av dagens situation. Ett hus tar inget ansvar och väggarna kommer inte ihåg en särskilt väl. Därför behövs listning på en egen vald fast namngiven läkare med ett rimligt antal patienter för att få en förändring. Listning på fast namngiven läkare är avgörande för kontinuiteten mellan läkare och patient.
Listningsbegränsning
Lagen innebär ett steg i riktning mot införandet av listningsbegränsning. Att kunna begränsa antalet som listar sig hos en vårdgivare eller, ännu bättre, en enskild läkare är en avgörande fråga för läkarnas arbetsmiljö och vårdens kvalitet. Läkarförbundet hade velat se att också vårdgivare själva skulle ges möjlighet att begränsa sin lista.
Ska lagen få full effekt krävs fortsatt ytterligare åtgärder, Läkarförbundet kräver:
– mer pengar öronmärkta för listning på fast läkare
– statligt finansierade utbildningstjänster
– en lagstiftning om listning på läkare, inte vårdcentral
– ett listningstak för hur många patienter som får listas på varje läkare
– incitament gentemot regionerna med någon form av belöning och böter baserat på om regionerna når målen.
Nyckelord
Kontakter
Victor HarjuKommunikationsstrateg, tf pressansvarig
Tel:073 904 96 29victor.harju@slf.seBilder
Om
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 58 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Läkare: Vårdplatsbristen har förvärrats29.3.2025 09:41:05 CET | Pressmeddelande
Trots statliga satsningar upplever läkarna att vårdplatsbristen har förvärrats under de senaste tre åren. Fler uppger att de skickar hem patienter som borde ha lagts in och att de skriver ut patienter för tidigt. Det visar en ny undersökning från Sveriges läkarförbund.
Engångsinsatser för kortare vårdköer kan både hjälpa och stjälpa20.1.2025 11:44:50 CET | Pressmeddelande
Idag överlämnade utredaren Anna Nergårdh en promemoria till sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson med förslag på statliga engångsinsatser som syftar till att korta väntetiderna i vården. Förslaget är att staten under 2025 finansierar tillfälliga satsningar för att beta av köer till katarakt-, höft- och framfallskirurgi.
Krafttag krävs för att lösa bristen på vårdplatser2.1.2025 08:48:36 CET | Pressmeddelande
Bristen på vårdplatser är ett stort hot mot patientsäkerheten. På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen lagt fram en nationell handlingsplan för fler vårdplatser. Enligt myndigheten kan vårdplatsbristen vara löst redan 2026. Läkarförbundet delar inte den bedömningen utan vill att staten ska ställa hårdare krav på regionerna.
Dags att satsa på läkarna!20.12.2024 15:02:29 CET | Pressmeddelande
Nu börjar avtalsrörelsen för 33 000 läkare inom Sveriges kommuner och regioner. Utöver löneökningar minst i nivå med industrins märke kräver Läkarförbundet riktade lönesatsningar mot de läkargrupper vars löneutveckling halkat efter de senaste åren. Dessutom yrkar förbundet högre ersättning för jour och beredskapsarbete.
Förtydliga ansvaret för klinisk forskning12.12.2024 15:15:18 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades forsknings- och innovationspropositionen. Läkarförbundet vill se att sjukvårdens ansvar för den kliniska forskningen förtydligas och att möjligheterna för läkare att forska förbättras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum