Fluffigt är Årets Smak 2022

För fjärde året i rad utser Arla Pro Årets Smak. I en unik omvärldsbevakning har vi analyserat 40 000 Instagram-inlägg från några av världens främsta restauranger, kockar och konditorer. Sammanlagt utforskades 500 000 ord och 200 000 hashtags. För att ta reda på om trenderna gäller i Sverige, genomförde vi en webbenkät där över 300 svenska matproffs fick ge sin input. Den slutgiltiga urvalsprocessen leddes av smakforskaren Johan Swahn och Arla Pros Smakråd med några av våra främsta matkreatörer – Jimmi Eriksson, Sara Aasum Hultberg, Ludwig Tjörnemo och Marion Ringborg.
Fluffigt – en multisensorisk smakupplevelse
Årets Smak är fluffigt. Men vad är fluffigt? Smakforskaren Johan Swahn beskriver begreppet så här:
"Fluffigt är en komplex sensorisk upplevelse som ger unika dimensioner i en maträtt. Fluffigt fungerar som kontrast till det krispiga och knapriga på tallriken. Många förknippar fluffigt med desserter, men äggrätter, såser, skum, puréer, svampar och bakverk kan också vara fluffiga. Fluffiga komponenter kan bidra till att skapa den rätta balansen mellan olika texturer och smaker. Fluffigt är även viktigt visuellt då det skapar förväntan på det som ska ätas."
Ludwig Tjörnemo och Sara Aasum Hultberg, från Arla Pros Smakråd, har tagit fram tre rätter som illustrerar hur fluffigt kan tolkas och gestaltas fluffigt. Så här säger de om fluffigt:
“Fluffigt kan tillföra lätthet, fräschör och elegans till en rätt”, säger Ludwig Tjörnemo.
“När jag skapar en dessert jobbar jag med flera olika texturer så att det händer något i munnen. Har man något krispigt, vill man ha något fluffigt till”, säger Sara Aasum Hultberg.
Arla bjuder på inspiration och insikter
Genom Årets Smak vill Arla Pro inspirera och förhoppningsvis bidra till experimentlustan hos landets kockar, konditorer och andra matkreatörer.
"På Arlas kundwebbsida kan man läsa mer om Årets Smak och fördjupa sig i fluffigt. Nytt för i år är att man kan ladda ner vår omvärldsspaning. Den innehåller även smakpaletter som vi hoppas kan öka experimentlustan att hitta nya smakkombinationer att servera gästen", säger Fanny Lindh, projektledare för Årets Smak på Arla Pro.
Arla Pros Smakråd 2022
Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, Sveriges Bocuse d’Or-kandidat 2022/23
Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020
Marion Ringborg, Kock, driver restaurang Garba
Sara Aasum Hultberg, Konditor och matstylist, Årets Konditor 2014
Vill du veta mer?
Besök kund.arla.se för recept och för att läsa om fluffigt och andra heta trender i omvärldsspaningen.
Kontaktperson
Fanny Lindh, projektledare för Årets Smak, Arla Pro
E-mail: fanny.lindh@arlafoods.com
Nyckelord
Bilder







Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Arla lanserar kvarg i ny förpackning och smak8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nästa vecka lanseras Arlas milda kvarg 450 gram i en ny smidig förpackning för att bättre möta konsumenternas efterfrågan. Samtidigt uppdateras smakutbudet.
Mjölkpriset till bönderna oförändrat i maj30.4.2025 13:16:49 CEST | Pressmeddelande
För femte månaden i rad lämnar Arla mjölkpriset till bönderna oförändrat, både för konventionell och ekologisk mjölk.
Arla och Lantmännen i nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel30.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Arla och Lantmännen har tecknat ett långsiktigt avtal om fossilfri mineralgödsel för att minska klimatavtrycket från svensk livsmedelsproduktion och möjliggöra en mer fossilfri odling i Sverige. Avtalet sträcker sig över tre år, under vilka både antalet gårdar och volymerna kommer att öka successivt.
Han är Arlas nya mejerichef22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hervé Currat är ny mejerichef på Arlas mejeri i Östersund. – Det ska bli jättespännande att få arbeta i detta stora bondekooperativ. Jag ser verkligen fram emot att leda Arlas nordligaste mejeri, säger Hervé Currat.
En månad kvar: Sök mejeriteknikerutbildningen15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Behovet av kvalificerad arbetskraft i livsmedelsindustrin är större än någonsin. Nu är ansökan öppen till den yrkeshögskoleutbildning som formar framtidens experter inom mejeriteknik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum