
Detaljplanen för Tomtebo strand på granskning

Det är en av Sveriges största detaljplaner och omfattar 60 hektar och 61 kvarter. Här ska rymmas 3 000 bostäder och 70 000 kvm (bruttoarea) för verksamheter, till exempel handel och service.
Planen har en rad bärande principer. Kolbäcken och den gröna korridoren är hjärtat i området, det ska finnas parker och platser och ett centralt stråk för kollektivtrafik. Service och funktioner ska ligga utmed stråket, de hållbara färdmedlen ska prioriteras, ingen genomgående biltrafik, gemensamma mobilitets- och parkeringslösningar samt flexibilitet och långsiktighet i markanvändningen.
Vanligaste synpunkterna
Det kom in ca 80 synpunkter på detaljplanen under samrådet. De vanligaste synpunkterna under samrådet har rört de avsteg som gjorts från översiktsplanen, varför man ska bygga en stadsdel i skogen, oro för trafikökning på Tomtebovägen, önskan om längre avstånd till befintliga Tomtebo, viljan att spara skog längs Olle Fiskares väg, ha lägre hus mot Nydalasjön och funderingar kring lägenhetsfördelning.
– Synpunkterna som kommit in har resulterat i en hel del ändringar i planen. Det känns bra att kunna ge den återkopplingen och planen har utvecklats på ett bra sätt, säger Magdalena Blomquist. Samarbetet med byggaktörerna och de kommunala bolagen har också betytt mycket för den här planen. Vi har lärt oss mycket under resan och alla aktörer kommer vinna på det här när det väl är dags för genomförande, tror Magdalena.
Förändringarna i plankartan
Den största förändringen i planen sedan samrådet är höjdsättningen. Den påverkar inte kvarter och gator – men den påverkar höjderna på byggnaderna. De andra förändringarna är:
- En av förskoletomterna har gjorts större för att möta det förväntade behovet.
- Den gröna korridoren skyddas i detaljplanen som ”Naturlig blandskog med oreglerad bäck”. Det betyder att man i framtiden inte kan bygga något eller avverka skogen på den marken.
- Byggnadernas höjd i den nordöstra delen av planen trappas ned mot omgivande natur ca två våningar, för att anpassas till trädens höjd.
- I samrådet var skogen mot Olle Fiskares väg inte med i detaljplanen. Utifrån inkomna synpunkter har vi nu reviderat planförslaget så att avståndet mellan Olle Fiskares väg och bebyggelsen blir längre och den planläggs som naturmark.
- Skoltomten har gjorts större för att rymma en idrottshall och en större skolgård.
- Avståndet mellan nya Tomtebo strand och befintliga Tomtebo har utökats från 20 till ca 40 meter.
- I tre områden har gatu- och kvartersstrukturen justerats för att få en bättre snö-och avfallshantering.
Bifogad bild illustrerar förändringarna.
Mer information
På Tomtebo strands webbplats, www.umea.se/tomtebostrand, har kommunen gjort lättillgänglig information om vilka ändringar som är gjorda i planen. Där finns mer information om hur kommunen bemöter de vanligaste synpunkterna. Det finns också presenterat i en film.
Alla handlingar och plankarta finns på www.umea.se/tomtebostrandsamrad och lämnas även synpunkter senast 13 maj 2022.
Kontakt
Magdalena Blomquist
Planarkitekt
090-161353
magdalena.blomquist@umea.se
*******
Lite fakta om Tomtebo strand
En ny stadsdel med människa och hållbarhet i fokus.
Mellan Tomtebo och universitetsområdet planeras ett nytt stadsdelsområde med höga ambitioner avseende social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.
Ett av de största bostadsprojekten i Umeå med upp till 3 000 bostäder och 70 000 kvadratmeter (bruttoarea) verksamhet. Cirka 60 hektar – ytan jämförbar med Umeås "centrumfyrkant". Cirka 7 000 personer kan komma att bo och arbeta här.
Ligger intill ett av Umeås största och mest dynamiska arbetsplatsområden, Universitetsstaden och ett av de viktigaste rekreationsområdena – Nydala. Och endast fyra kilometer från centrum.
Tomtebo strand planeras i samskapande mellan Umeå kommun, sju byggaktörer och tre kommunala bolag (HSB, NCC, Peab, Riksbyggen, Rikshem, Skanska, Slättö samt Umeå Energi, Upab och Vakin), och med delaktighet av Umeåbor.
Tidplan
Samråd detaljplan sommaren 2020, granskning sommaren 2022. Antagande 2022. Då kan den kommunala infrastrukturen börja byggas 2023. Byggstart för etapp 1 kan ske 2024 med möjlig inflyttning 2025–2029. Det tar cirka 20 år innan hela Tomtebo strand är klart.
Nyckelord
Kontakter
Maria Wetterlövkommunikatör
samhällsbyggnad
Bilder



Länkar
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.