Riksteatern

Urpremiär 11 mars: Sveriges hiphopdansstjärna Niki ”Awandee” Tsappos presenterar sitt första renodlade scenverk Head Peace, tillsammans med Riksteatern

Dela
I en drömsk och intim tillvaro där lugnet simmar, grooves gungar och rytmer rullar får vi utrymme att landa och vila våra tankar för en stund. Gränsen mellan den inre och yttre världen blir alltmer suddig, rörelsen är språket och dansen är fri. Med grunden i hiphop leder Niki ”Awandee” Tsappos in oss i ett afrofuturistiskt universum.
Foto: Senay Berhe
Foto: Senay Berhe

–Jag har länge känt att om jag ska göra en föreställning ska den heta Head Peace och ju mer jag började tänka på namnet blev jag inspirerad av de olika betydelserna. Ordagrant blir det huvudfred, en annan betydelse kan vara en huvudkrona, något som en person blir rak i ryggen av att bära, ett slags statement. Jag hoppas kunna utforska det head space som krävs för att kunna vara sig själv, sin egen main piece- inte side piece i sitt liv, eller iallafall inspirera till att fler utforskar det, att hitta sinnesro, säger Niki ”Awandee” Tsappos, skapare och koreograf för Head Peace.

På scen ser vi Kelly Bigirindavyi och Claudio "Comics" Fernandes, två internationellt etablerade freestyledansare med ett starkt personligt uttryck. De är handplockade av Awandee och förutom att de är väletablerade inom sitt fält var det viktigt för Awandee att de skulle kunna navigera och använda sin emotionella intelligens i skapandet. Med hennes koreografi i grunden har de tillsammans låtit språket forma sig genom att utgå från de intuitiva rörelserna som har kommit till tonerna av Aysha Quraishis musik. Med den representationen på och bakom scenen hoppas hon kunna vagga in publiken i en ny värld, att de ska kunna komma och vara sig själva i rummet.

Resultatet blir dansande konversationer för att välkomna publiken in till ett meditativt headspace där det egna sökandet av peace står i centrum. Genom dansen tar de med oss in i deras huvuden till tankarnas värld. Här lyssnar vi in den delen av oss själva som alltid vet och låter den leda vår väg.

För Awandee kom visionen fram genom en kombination av hennes intresse för rymden och stjärnorna, samt hennes och dansarnas rötter i Afrika, i synnerhet har Dogonfolket i sydöstra Mali varit en särskild inspiration, då de väldigt tidigt hade en enorm kunskap om astrologi som de utgick ifrån för att bygga upp sin civilisation. 

–Vi vet rätt så mycket om rymden och stjärnorna, men ändå inte allt- vi vet inte var det börjar och slutar. Det kan även gälla oss själva, som individer. Vi talar om det superintima- det inre universum och det stora, okända universum som finns utanför vår comfort zone. Vi har arbetat väldigt mycket med de parallellerna, att hålla de aktiva i vårt skapande av verket. Känslan jag hoppas att vi lyckas skapa kan liknas till den vid ett stjärnfall. Om man har lyckats se det, känns det speciellt, nära och intimt - samtidigt som det sker långt borta, säger Niki ”Awandee” Tsappos.

Tillsammans med dansaren Andreas Sanchez har Niki ”Awandee” Tsappos grundat danskollektivet Cipha 64, som representerar några av de främsta inom streetdance-stilarna hiphop och house i Sverige.  Med Head Peace som grund kommer Andreas Sanchez som även är koreografassistent till Awandee att hålla dansworkshops under turnén, för att sprida den danskonst som Awandee och Cipha 64 brinner för och för att inspirera fler att göra detsamma.

I en tid där fokus allt ofta är inriktad på att kunna göra så mycket som möjligt blir Head Peace ett

välkommet avbrott och chans att få stanna upp, få tillfälle till reflektion och låta sig inspireras och njuta av en dans i världsklass.

–Jag hoppas att Head Peace kan vara en del i att bredda representationen inom svensk scenkonst, att den reflekterar vår publik och att fler vill komma ut och uppleva den. Head Peace ska vara ett tryggt rum där publiken kan få stanna upp, reflektera och hitta till sig själva. Scenverket är mitt bidrag till att främja sinnesro eller i alla fall skapa ett rum för att få det att hända, säger Awandee.


Head Peace produceras av Riksteatern i samarbete med Cipha64
Urpremiär i Stockholm fredagen den 11 mars. Press bjuds in till detta tillfälle.

Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/head-peace/#section2
Orter med workshops: Arvika, Falkenberg, Jönköping, Kalmar, Luleå, Malmö, Norrköping, Nyköping, Sundsvall, Söderhamn, Umeå, Uppsala, Vänersborg, Värnamo, Årsta och Örebro

Föreställningsbilder och trailer: https://mediabank.riksteatern.se/folder/149029/
Head Peace Hangout, livesändning av Samtal mellan Niki ”Awandee” Tsappos och inbjudna dansare:https://www.instagram.com/tv/CaFUJxWqz6A/


Medverkande
Kelly Bigirindavyi  
Claudio "Comics" Fernandes  

Konstnärligt team
Idé och koreografi: Niki "Awandee" Tsappos  
Musik: Ayesha Quraishi  
Scenografi och ljusdesign: Angela X  
Kostym och maskdesign: Ellen X Elias  
Koreografassistent/repetitör: Andreas Sanchez  
 

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Bilder

Foto: Senay Berhe
Foto: Senay Berhe
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum