Nytolkning av Alice i Underlandet synliggör döva barn fast mellan två världar
Alice har just börjat på en dövskola där teckenspråk är förbjudet när hon en dag upptäcker Underlandet. I denna tidlösa historia växer Alice upp i en hörande värld på 1940-talet. I föreställningen möter vi välkända karaktärer som den stränga och pompösa Hjärter Dam som styr Underlandet med järnhand, den underliga Hattmakaren och kaninen som till sist för hem Alice.
–Alice i Underlandet fascinerar mig med sina skruvade karaktärer, sin starka form och sin ikoniska surrealistiska och visuella värld. Denna berättelse kan ständigt läsas om och är aktuell såväl politiskt och psykologiskt som på ett filosofiskt plan, säger Charlie Åström, regissör.
Den svenska dövrörelsen firar i år 100 år och föreställningen vill hylla den kamp som förs för lika rättigheter för döva. Idag är döva barns rättigheter till teckenspråket och dövkultur inte skyddat och är en ständigt pågående kamp. Rätten till teckenspråk skapar tydlig identitet och starka individer.
–Vi vill speciellt synliggöra döva barn såväl som andra minoritetsbarn klämda mellan två språk och kulturer, mellan två världar. Samtidigt vill vi presentera teckenspråket för barnen som något starkt, fint och viktigt, och framför allt lustfyllt och berikande, säger Charlie Åström.
Spelas på svenskt teckenspråk och med svenskt tal integrerat på scen.
Premiär 4 mars i Hallunda
Medverkande
Ipek D. Mehlum
Mette Marqvardsen
Rebecca Drammeh
Elisabeth Wernesjö
Konstnärligt team
Idé, bearbetning, regi och ljusdesign Charlie Åström
Scenografi Alexei Svetlov
Kostym Lars Otterstedt
Mask Linda Sandberg
Dramaturgi Filip Burman och Jani Lohikari
Teckenspråkscoach Tommy Rangsjö & Debbie Z Rennie
Komposition och ljuddesign Martin Fremling
För mer information samt turnéplan:
riksteatern.se/forestallningar/alice-i-underlandet/
Pressbilder finns på:
https://mediabank.riksteatern.se/folder/148996/
För mer information:
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig
anna.gerdin@riksteatern.se
Tel: 070- 637 59 62
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Ny kommunikationschef på Riksteatern10.12.2024 09:01:33 CET | Pressmeddelande
Sara Camursoy blir Riksteaterns nya avdelningschef för Förening, försäljning och kommunikation. Hon tillträder tjänsten den 1 januari 2025. Sara Camursoy har tidigare bland annat arbetat med marknadsföring, kommunikation och digitalisering inom Rädda Barnen, Norwegian och Hurtigruten Group.
Riksteatern Crea tilldelas internationell utmärkelse för sin innovation3.12.2024 15:42:05 CET | Pressmeddelande
Riksteatern Crea tilldelas det prestigefulla Zero Project Award för sina innovationer världen över. Bland 522 nominerade bidrag från 90 olika länder korades 77 vinnare. Riksteatern Crea är det enda vinnande bidraget från Sverige. Zero Project är ett globalt och researchdrivet initiativ som stöttar tillämpningen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Riksteatern och Aejlies lockar urfolkskonstnärer till Tärnaby27.11.2024 09:05:08 CET | Pressmeddelande
För andra året välkomnas konstnärer från världens urfolk att söka till residensprogrammet Jårrh! i Tärnaby – ett samarbete mellan det samiska kulturcentret Aejlies och Riksteatern. Residenset erbjuder en unik möjlighet att utforska koreografiska idéer och rörelser mitt i det samiska kulturlandskapet.
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum