Riksteatern

Prisbelönt koreograf på turné med dansverk där migration kan bli en möjlighet

Dela
Hur ser transpersoners upplevelse av migration ut? Och vad händer med oss och våra perspektiv när vi kommer till helt nya sammanhang? Det undersöker koreograf Dinis Machado i dansverket Ett monster av mossa och metall som turnerar med Riksteatern under våren 2022.

Ett monster av mossa och metall har utvecklats utifrån en serie intervjuer med queermigranter liksom ifrån Machados egna erfarenheter. I verket ligger fokus på upplevelserna av det nya landet snarare än på orsakerna bakom migrationen.  

– Det här är en föreställning om upplevelsen av migration ur transpersoners perspektiv där jag undersöker hur migration kan vara en början på en förvandling av en själv och möjligheten att starta ett nytt liv, säger Dinis Machado som förutom koreografin även står bakom scenografi, kostym och ljusdesign.

För att understryka den balansakt den kan vara att komma till ett nytt land framförs verket på en upplåsbar scen som skapar ett surrealistiskt landskap på vilken också publiken sitter.

– Istället för att berätta en historia inbjuder verket till en plats där publiken kan följa en migrants erfarenhet av att försöka läsa sitt nya sammanhang och den desorientering som kan uppstå som en följd av detta. Det är ett tillstånd av både förlust och en öppenhet för det nya. Teatraliska ögonblick blandas med mer abstrakta inslag, mjukt blandas med hårt och isolation med varm gemenskap.

Dinis Machado är född i Porto, Portugal, 1987 och bosatt i Stockholm sedan 2012. 2020 tilldelades hen Birgit Cullbergs Stipendium av Konstnärsnämnden för sina verk som ”förankrar den rörliga kroppen till en egenartad form av samtida uttryck”. Machados verk Site Specific For Nowhere och Cyborg Sunday ingick i Moderna Museets fyråriga Modernautställningen 2018 i Stockholm. Förutom i Sverige har Machados verk visats i Österrike, Kroatien, Frankrike, Tyskland, England, Australien, Argentina, Chile, Brasilien, Uruguay och Portugal.

En produktion av Riksteatern
 

Premiär i Lund 2 februari 2022

På Riksteaterturné våren 2022

>> Turnéplan

Konstnärligt team

Koreografi, scenografi, kostym och ljusdesign: Dinis Machado

Medverkande: Dinis Machado

Musik: Gerald Lombano

Research/intervju med Soledad Aznar

Koreografassistent: Mandi Tiukkanen

Yttre öga: Litó Walkey

Kostymsömnad: Conceição Moreira

För fler bilder se Riksteaterns mediabank

För mer information:
Mireya Echeverría Quezada
Press- och PR-ansvarig
mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se
Tel: 070-637 59 40

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse1.12.2023 08:43:22 CET | Pressmeddelande

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. – Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi10.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum