Riksteatern

Kenneth Kvarnström, en av Nordens mest erfarna koreografer inom samtida dans, gör efterlängtad comeback med pianotopografier

Dela
Det är fyra utvalda personligheter, fyra individer, fyra olikheter som möts, skiljs åt, sammanbinds i nya konstellationer. Tillsammans med Kenneth, som också syns på scen, skapar de ett kollage i upplösning. Det blir ett verk om kroppens och rörelsens tysta poesi.

Föreställningen är skapad till musik av den framstående tyske musikern och kompositören Nils Frahm, känd för sitt sätt att kombinera pianomusik med elektronisk musik. 

­

– Jag vill skapa ett litet skyddat universum, som omgärdas av Nils Frahms musik. Kärvt, återhållet, avskalat. Bara det mest väsentliga blir kvar, säger Kenneth Kvarnström, koreograf för pianotopografier.

De fyra briljanta dansarna på scen, några av de bästa i sin generation, är handplockade från USA, Finland, Norge och Sverige; Matthew Branham, Anton Borgström, Ida Holmlund och Ole Kristian Tangen. 

– Det är otroligt roligt att Riksteatern ska presentera en Sverigeturné med ett helt nytt verk av Kenneth Kvarnström. Han är en av våra stora koreografer och har en sådan förmåga att skapa en helhet runt sina produktioner där koreografi möter konst. Personligen är jag även ett stort fan av Nils Frahm och att låta hans musik möta Kvarnströms koreografi kommer verkligen bli den perfekta symbiosen, säger Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare för dans, Riksteatern.

Under sin långa karriär har han bland annat tilldelats Cullbergstipendiet (2003), Svenska Teaterkritikers förenings danspris (2008), Pro Finlandiamedaljen (2011) och Ganneviksstipendiet (2016).

– Tillsammans med dansarna har vi minimerat och lyft bort, lager på lager har försvunnit, tills en liten kärna finns kvar. Denna kärna rör sig runt, runt. Ibland som en liten tornado, men allt som oftast som en vindpust, som kommer och försvinner. Lämnar något efter sig, tar fasta på en rörelse eller en outtalad tanke. Finns där i en minut eller två, eller för evig tid. För mig blir det kroppens och rörelsens tysta poesi, säger Kenneth Kvarnström.

Kvarnström har en särställning i svenskt dansliv, både som älskad koreograf och som ledare för stora dansinstitutioner som Dansens Hus och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

– Det här är tredje gången vi har Kenneth Kvarnström på arbetsresidens här på Falkhallen och det blir den andra urpremiären av honom som Rum för Dans presenterar. De små glimtar vi har fått se av arbetet ser riktigt spännande ut. Det är extra roligt att det är vår publik här i Halland, både i Falkenberg och Kungsbacka som blir de första att få uppleva den färdiga föreställningen, innan den drar ut på Riksteaterns turné, säger Marie Jönsson, verksamhetsledare för Rum för Dans.

En produktion av Riksteatern i samarbete med Rum för Dans Halland.

Premiär 27 januari i Falkenberg
Pressvisning 21 januari kl 12:00 på Riksteatern, Hallunda
På Riksteaterturné våren 2022

Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/pianotopografier/#section2
Pressbilder och trailer: https://mediabank.riksteatern.se

Medverkande
Matthew Branham  
Anton Borgström  
Ida Holmlund  
Ole Kristian Tangen  
Kenneth Kvarnström  

Konstnärligt team
Iscensättning: Kenneth Kvarnström  
Ljusdesign: Maria Ros  
Musik: från albumet Solo remains av Nils Frahm  

Musikförlag: © Manners McDade Music Publishing Limited  

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye