Riksteatern

Riksteaterns vd Magnus Aspegren går till nytt uppdrag

Dela
Efter åtta år avgår Magnus Aspegren som vd för Riksteatern. Tidigare har Magnus Aspegren varit vd för Folkoperan i Stockholm, konstnärlig ledare och vd för Norrlandsoperan i Umeå samt rektor för Operahögskolan i Stockholm.

– Lika lätt som det var att tacka ja till att bli vd på Riksteatern lika svårt har beslutet att säga upp sig nu varit. Det har varit och är fortfarande det finaste, viktigaste och roligaste uppdrag jag fått ha. Det är en ynnest att få arbeta med alla kompetenta medarbetare. Men kanske framför allt det fina och viktiga i att tillsammans med alla ideella, anställda och föreningsaktiva se till att scenkonsten når ut till så många i hela vårt land. Riksteatern är och förblir den smartaste och varmaste av scenkonstorganisationer, säger Magnus Aspegren. 
 
Under sina åtta år på Riksteatern har Magnus Aspegren och Riksteatern bland annat arbetat med att utveckla Riksteatern till en dansinstitution som satt sin prägel på hela danssverige, axlat ett nytt cirkusuppdrag samt utvecklat Riksteaterns kunskapsarbete med flera forskningsprojekt och arbetat med att digitaliserat scenkonsten. Så sent som i höstas var han även nominerad till årets ledare där han särskilt omnämndes för sitt goda ledarskap under metoo, coronapandemin och för att han som företrädare för en stor kulturinstitution tagit tydlig ställning i debatten för kulturens överlevnad. 
 
Den första juli 2022 tillträder Magnus Aspegren sin nya tjänst som regional utvecklingsdirektör i region Jämtland Härjedalen. Riksteaterns nationella styrelse sammanträder inom kort för att påbörja rekryteringsprocessen av ny vd till Riksteatern. 

För mer information:
Mireya Echeverría Quezada
Press- och PR-ansvarig
mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se
Tel: 070-637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye