Riksteatern

Urpremiär 13/1, Stockholm: Väninnan- tar tillbaka historieskrivningen om Anna Lindh, en berättelse om en stark duo i en mansdominerad värld

Dela
Nittiotalet präglades av många historiska händelser som berörde svensk utrikespolitik. I maktens innersta cirkel fanns Eva Franchell, pressekreterare till Anna Lindh. Tillsammans utgjorde de en stark duo i en mansdominerad värld. Fram tills dagen då Anna Lindh mördades, i september 2003, framför ögonen på Eva. Väninnan är hennes berättelse. Om tio år på insidan av det politiska livet och om offentlighetens utsatthet. Riksteatern presenterar ett ömsint drama om vänskap och maktspel i politikens innersta rum.

För regi står mångfaldigt prisbelönade Dennis Sandin som bjuder in oss till Rosenbads korridorer där hemligheterna är många, och det politiska spelet högt.

 På ett sätt är politiken och politiker ett arkaiskt stoff, likt gudar eller superhjältar som vi betraktar på avstånd och som vi klär i övermänskliga attribut. Felfria, ständigt arbetande och aldrig osäkra. Föreställningen låter oss följa med i perspektivet pressekreterare och vän till en ”halvgud” som såklart är en vanlig och alldeles för dödlig människa. Det är även ett vittnesmål om andra kvinnor i den politiska toppen, säger Dennis Sandin, regissör av Väninnan.

Väninnan bygger på Franchells hyllade roman med samma namn. En varm, intim och bitvis humoristisk skildring av det komplicerade livet i maktens absoluta centrum. Valet av titel har drag av provokation och är intressant att fundera över. Vem är väninnan? Den som talar eller den som omtalas.

­–Denna förmåga att osökt göra så komplexa teman lättillgängligt har varit både en tillgång och en stor utmaning. Precis som en bok inte kan få med allt från verkligheten kan en pjäs inte få med allt från en bok. Det blir en tolkning, ett utsnitt, ett sätt att närma sig som kommer att kasta ljus på utvalda delar. Vid överföreningen till pjäs har jag försökt hålla Eva i handen och följa de stråk av glädje, ilska och sorg som jag uppfattat, säger Marie Persson Hedenius, manusförfattare av Väninnan.

Hon hoppas att det ska bli en underhållande och stimulerande kväll på teatern, där publiken njuter av utsökt skådespeleri, dynamisk regi, överraskande scenografi och spännande ljussättning.

Väninnan spänner över en lång och händelserik period som många fortfarande minns.

–Man gör research och försöker förstå vad som stått på spel. Sedan tar den sceniska logiken över och via den förhöjning som sker då man flyttar upp erfarenheterna på scen, så tar man det från början och leker att det är fiction. Vi har som ambition att göra en intressant och strålande föreställning som kan inspirera till att reflektera emotionellt, intellektuellt och politiskt, säger Dennis Sandin.

En samproduktion mellan Riksteatern och Uppsala Stadsteater

Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/vaninnan/#section2
För press- och föreställningsbilder: https://mediabank.riksteatern.se

Medverkande
Vivian Cardinal  
Angela Kovács  
Anita Nyman  
Bahareh Razekh  
Moa Silén  


Konstnärligt team
Dramatisering: Marie Persson Hedenius  
Regi: Dennis Sandin  
Scenografi/kostym: Johanna Mårtensson  
Mask och peruk: Per Åleskog  
Ljusdesign: Jörgen Haimanas  
Regiassistent och koreograf: Jeff Lindström  
Kompositör: Siri Jennefelt  
Dramaturg: Ninna Tersman, Alexander Charlamov  

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye