Hbtqi-aktivister utses till årets människorättsförsvarare

–Trots att de arbetar i miljöer där homofobi är utbrett, fortsätter de kämpa med imponerade kraft för varje individs rätt till sin sexuella läggning och könsidentitet. Båda har varit centrala figurer i att bygga upp hbtqi-rörelser i sina länder och de inspirerar hbtqi-aktivister runt om hela Balkanregionen och Östafrika,skriver Civil Rights Defenders styrelse i motiveringen till priset.
Den första offentligt lesbiska kvinnan i Albanien
Xheni Karaj är en av de mest inflytelserika hbtqi-aktivisterna och feministerna i Albanien och västra Balkan. Hon var med och grundade Aleanca LGBT,en hbtqi-organisation i Tirana som bland annat organiserade Albaniens första prideparad 2012. Hon är även en av grundarna av det första skyddade boendet i Östeuropa, för hbtqi-personer som har förskjutits av sina familjer.
Diskrimineringen av hbtqi-personer i Albanien är utbredd. I åratal var Xheni Karaj den enda öppet lesbiska kvinnan i Albanien, efter att ha kommit ut på nationell tv under en debatt. När en politiker i debattpanelen sa att han skulle skjuta sin son i huvudet om han kom ut som homosexuell och en annan deltagare påstod att homosexuella inte existerar i Albanien, då kunde inte Xheni Karaj hålla tyst längre. Hon reste sig i publiken och bad om mikrofonen. Hon blev talesperson för den albanska hbtqi-rörelsenöver en natt, en roll som gör henne ständigt utsatt för hatpropaganda och trakasserier. Trots det fortsätter Xheni Karaj att kämpa för att förändra uppfattningen om homosexuella i landet.
Stoppade lag om dödsstraff för homosexuella
Frank Mugisha är en av de mest framstående hbtqi-aktivisterna i Afrika och generalsekreterare för SMUG, en paraplyorganisation för sexuella minoriteter i Uganda. Han och hans organisation har organiserarpridemarscher, driver flera skyddade boende för hbtqi-personer och genomför ett intensivt arbete för att förändra synen på hbtqi-personer bland lokala ledare, beslutsfattare och vanliga ugandier.
Homosexualitet är olagligt i Uganda, att vara öppen om sin sexuella läggning eller könsidentitet och förespråkare för hbtqi-rättigheter kan vara livsfarligt. På grund av sin sexuella identitet och sitt påverkansarbete har Frank mött hat och trakasserier, och utsatts för våld och dödshot. År 2011 mördades Franks nära vän och SMUG-kollega David Kato efter att ha stämt en tabloid för att ha publicerat namnen på 100 hbtqi-ugandier med en uppmaning att "hänga dem". Sedan dess har Frank Mugishaoch SMUG arbetat hårt mot rättsväsendet och beslutsfattare för att göra uthängningar i medier och annan diskriminering av homosexuella olaglig. År 2009 föreslog parlamentet i Uganda att den redan befintliga kriminaliseringen av homosexualitet borde omfatta dödsstraff. SMUG, tillsammans med andra aktivister och organisationer, arbetade framgångsrikt för att författningsdomstolen skulle upphäva lagförslaget.
Kommentarer till priset
– Hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter. Rätten till sin sexualitet, sin kropp och sin könsidentitet, och i många fall även rätten till sitt liv. Människor riskerar dagligen sina liv för rätten att älska vem de vill. Årets mottagare av priset har betytt oerhört mycket för framstegen för hbtqi-rättigheter i Balkan och östra Afrika, säger Gabrielle Gunneberg, Global programchef Civil RightsDefenders.
– Priset får mig att inse att vi faktiskt åstadkommit en revolution i Albanien. Vi började när folk inte ens trodde att vi fanns i landet, de trodde att homosexualitet var en sjukdom du får från Västvärlden. Vi har fått människor att inse att vi existerar, att vi är stolta över oss själva och att vi ska ha rätt att använda det offentliga utrymmet för att berätta våra historier, sägerXheni Karaj.
– Det här priset visar att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter på riktigt. För oss är det ett erkännande att vi är med och för arbetet för mänskliga rättigheter framåt, säger Frank Mugisha.
Priset delas ut årligen av människorättsorganisationen Civil RightsDefenders till framstående människorättsförsvarare. Tidigare år har priset tilldelats människorättskämpar i bland annat Ryssland, Turkiet och Burma. Syftet är att stötta och stärka aktivister som med fredliga medel fortsätter utkräva ansvar av makthavare trots att det innebär stora risker för deras egen säkerhet.
Kontaktuppgifter
Vill du veta mer eller boka en intervju, vänligen kontakta vår presskontakt på press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62.
Övrig information
- Priset Civil Rights Defender of the Year Award delas utårligen sedan 2013. Läs mer om med priset här.
- Priset har tilldelats människorättsförsvarare från bland annat Ryssland, Turkiet och Burma. Läs om samtliga prisvinnare här.
Nyckelord
Bilder





Länkar
Om
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
Året människorättspris går till den syriska organisationen Syrian Center for Media and Freedom of Expression23.4.2025 07:53:00 CEST | Pressmeddelande
Den syriska organisationen Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM) tilldelas Civil Rights Defender of the Year Award 2025. Organisationen är ledande i arbetet för att ställa förövare till svars för krigsbrott och grova folkrättsbrott i Syrien. Deras arbete har lett till gripanden av högt uppsatta syriska tjänstemän och till och med en arresteringsorder mot den störtade diktatorn Bashar al-Assad.
This year's Civil Rights Defender of the Year Award is awarded the Syrian Center for Media and Freedom of Expression23.4.2025 07:53:00 CEST | Pressmeddelande
The Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM) is awarded the Civil Rights Defender of the Year Award 2025. The organisation is a leader in the work to hold perpetrators accountable for war crimes and serious violations of international law in Syria. Their work has led to the arrest of high-ranking Syrian officials and even an arrest warrant for the overthrown dictator Bashar al-Assad.
Vandelsutredning presenteras imorgon – vi kan kommentera31.3.2025 14:32:06 CEST | Pressmeddelande
Vandelsutredningen, som ska lägga nya förslag på hur brister i levnadssätt ska kunna leda till utvisning, ska presenteras imorgon. Utredningen ska bland annat titta på om åsiktsyttringar, även om de inte är brottsliga, ska kunna leda till utvisning. – Vi på Civil Rights Defenders är starkt kritiska. Att människor ska kunna utvisas för åsiktsyttringar som inte är brottsliga saknar rättslig legitimitet. Det bryter mot Europakonventionen och principen om likabehandling inför lagen, säger John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders.
Demokratin försvagas i Europa – Sverige ett föregångsland på tillbakagång20.3.2025 09:17:02 CET | Pressmeddelande
Demokratin och rättsstatens principer fortsatte att försvagas i Europa under 2024. Sverige pekas ut som en av de äldre demokratier som visar tecken på att rättsstatliga principer gradvis och successivt urholkas. Det visar en ny rapport som tagits fram av 43 europeiska människorättsorganisationer, bland andra Civil Rights Defenders.
Rekorddemonstrationer väntas på lördag: ”Serbiens framtid som ett fritt land står på spel”11.3.2025 14:54:34 CET | Pressmeddelande
Rekordstora demonstrationer väntas på lördag i Serbien med över hundratusen deltagare. Demonstranterna kräver demokratiska reformer och rättsstatliga principer, men saknar trots det internationellt stöd. De möter hårt motstånd från regeringen. Civil Rights Defenders har kontor i Belgrad, kan kommentera människorättsläget och kan vara behjälpliga med intervjuer av demonstranter på plats. I dag befinner sig även Serbiens talman, Ana Brnabić, i Sverige för möten med bland andra Sveriges talman, Andreas Norlén.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum