Lunds stift, Svenska kyrkan

Den utbytbara människan - föreläsningskväll om transplantationer och organdonationer

Dela
Hur är det att vara beroende av en annan människas organ för att överleva? Hur är det att leva med en annan människas hjärta, lever eller hornhinna? Eller att som anhörig fatta beslut om donation i ett kritiskt skede av livet?
Anna Forsberg och Lisa Kirsebom. Foto: Martin Magntorn och Åsa Wallin.
Anna Forsberg och Lisa Kirsebom. Foto: Martin Magntorn och Åsa Wallin.

Stiftelsen Baculus Deperditus bjuder in till en föreläsningskväll i Lunds domkyrka om transplantationer och organdonationer tisdagen den 24 maj kl. 18.30. Föreläsarna Anna Forsberg och Lisa Kirsebom berättar om hur den medicinska kompetensen på området utvecklats och om hur det är att vänta på att få ta emot ett organ. 

ANNA FORSBERG är leg. sjuksköterska och professor i vårdvetenskap med inriktning mot organtransplantation vid Lunds universitet, har många strängar på sin lyra. Som professor vid Medicinska fakulteten handlar det om forskning förstås, men också om att handleda doktorander, att undervisa och föreläsa runt om i världen. I sin kliniska roll som sjuksköterska leder hon utvecklingsarbetet med personcentrerad och evidensbaserad vård och standardvårdplaner på thoraxavdelningen vid Skånes universitetssjukhus. Utan personer som fattar beslut om att donera sina organ kan inte transplantationer genomföras.

Anna Forsbergs forskning handlar om motiv för att donera, hinder för att donera och om hur vården i samband med vård av en organdonator kan ske på ett så bra sätt som möjligt. Vid organdonation kan upp till åtta olika mottagare få chans till ett friskare liv genom transplantationen av organ och/eller vävnader. Idag är organtransplantation en väl inarbetad del av sjukvården och patienterna överlever länge. Därför behövs kunskaper om hur livet som transplanterad ser ut. Vi behöver förstå vilka faktorer som främjar en god livskvalitet efter transplantationen. Genom forskningen söker Anna Forsberg svar på vilka symtom som är besvärliga, hur medicinerna som måste tas livet ut påverkar organmottagaren, hur återhämtningen kan optimeras, hur psykisk och fysisk hälsa kan främjas och hur man som patient lär sig om allt det som krävs efter transplantationen. 

LISA KIRSEBOM är en erfaren vetenskapsjournalist, naturvetare och en flitigt anlitad moderator som lett alltifrån rundabordssamtal till paneldebatter, och vetenskapliga arrangemang. Lisa arbetar på projekt- och frilansbasis både i Skåne och resten av landet. Men jobbet har också tagit henne till många andra platser runt om i världen. Utöver reporter-, skribent- och moderatorsuppdrag har hon producerat undervisningsmaterial och gjort många textgranskningar, främst med vetenskaplig inriktning.

Lisa Kirsebom har också skrivit boken “Ur döden liv: en bok om organdonation”. Den handlar om varför organen inte räcker till alla som behöver och vad man skulle kunna göra åt det. Den handlar om medicin och säkerhet och regler, om självbestämmande, respekt och integritet. Dessutom handlar den om vår rädsla för döden, vår otrygghet, och om medkänsla som kan leda både rätt och fel. Den handlar om människor i sorg och om osäker vårdpersonal, tröst och hopp och tålamod. Det är dessutom en bok om Lisa Kirsebom och hennes familj, och om den nya lever som räddade hennes man. 

För mer information:
Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand, 046-35 88 81 
lena.sjostrand@svenskakyrkan.se

Domkyrkokamrerare Mats Persson, 046-15 56 10
mats.persson@svenskakyrkan.se

Fakta om stiftelsen Baculus Deperditus:
Den kräkla (biskopsstav) som skänktes till biskopen i Lund den 27 maj 1946 stals i Lunds domkyrka den 27 maj 2009. Försäkringsersättningen för den förlorade kräklan ligger till grund för stiftelsen Baculus Deperditus (Den förlorade kräklan). Stiftelsen ska årligen bjuda in till en föreläsning där aktuell forskning inom medicin möter perspektiv från teologi och humaniora.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Forsberg och Lisa Kirsebom. Foto: Martin Magntorn och Åsa Wallin.
Anna Forsberg och Lisa Kirsebom. Foto: Martin Magntorn och Åsa Wallin.
Ladda ned bild
Anna Forsberg. Foto: Martin Magntorn.
Anna Forsberg. Foto: Martin Magntorn.
Ladda ned bild
Lisa Kirsebom. Foto Åsa Wallin.
Lisa Kirsebom. Foto Åsa Wallin.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye