Tekniska verken i Linköping

125 000 nya ålyngel utsläppta i Östergötlands och Kalmars sjöar och vattendrag

Dela
Under tisdagsmorgonen fick cirka 125 000 ålyngel simma ut i nio östgötska vattendrag och sjöar, bland annat Stångån, Sommen, Roxen och Glan, samt även nere i Storsjön i Kalmar län. Ålutsättningen, som utförs årligen, är ett sätt att kompensera för vattenkraftens påverkan för att bevara den numera akut hotade ålen.
Ålyngelutsläpp 2022. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Ålyngelutsläpp 2022. Pressbild: Tekniska verken i Linköping

Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping, ansvarar för arbetet med ål inom koncernen.

- Vi har som målsättning att kunna producera fossilfri el och samtidigt bevara ålen. Vattenkraftverken hindrar ålen från att vandra fritt i vattendragen och vi skulle helst vilja bygga faunapassager vid alla våra vattenkraftverk. Men tills vi kan det, importerar vi ålyngel som sedan får växa till sig i sjöarna under cirka 15 år, innan de ska ge sig iväg till Sargassohavet igen. Och då fiskar vi upp dem med hjälp av yrkesfiskare, skjutsar dem förbi kraftverken och släpper dem i havet, säger Jakob Bergengren.

Efter Uppdrag gransknings reportage ”Den sista ålen” som Svt sände förra året, har projektet Krafttag ål intensifierat sitt arbete.

- Granskningen innebar att vi fick en blåslampa i projektet. Vi på Tekniska verken kommer att fiska upp fler vuxna ålar i samtliga sjöar runtom i Östergötland och samtidigt arbetar vi med att ta fram nya passagelösningar vid våra vattenkraftverk. Under våren kommer vi exempelvis att installera en helt ny modell av ålyngeluppsamlare i Söderköpingsån, direkt uppströms Slätbaken, säger Jakob Bergengren.

Bakgrund
Det europeiska ålbeståndet minskar, bland annat på grund av vandringshinder vid vattenkraftverk och dammar. Utsättningen av ålyngel är en viktig del för att bevara ålbeståndet och en av åtgärderna som Tekniska verken i Linköping gör, utifrån sina fastställda vattendomar, för att minska påverkan från sina vattenkraftverk. Tekniska verken deltar i projektet ”Krafttag ål”, tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten och flera andra kraftbolag. I Krafttag ål är ett delprojekt så kallad Trap &Transport där man fångar lekmogen ål och transporterar ut den till havet förbi vattenkraftverken.

För mer information kontakta gärna:
Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping, 070-356 46 05
Jakob.Bergengren@tekniskaverken.se

Nyckelord

Bilder

Ålyngelutsläpp 2022. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Ålyngelutsläpp 2022. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Ladda ned bild
Ålyngel i transportlåda. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Ålyngel i transportlåda. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Ladda ned bild
Faunapassage Nykvarn. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Faunapassage Nykvarn. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Ladda ned bild
Fiskomlöpet Nykvarnsholmen. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Fiskomlöpet Nykvarnsholmen. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

FossilEye redo för skarpt läge – i sommar mäts plasten hos Tekniska verkens avfallskunder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar den mobila anläggningen FossilEye att sommarjobba med autentiskt avfall. Efter en genomförd pilotturné med testavfall i tre svenska kommuner under vintern, ska FossilEye gå i drift under fem veckor i sommar på Gärstad i Linköping. Att sortera plast är därmed på väg att bli en win-win affär: kunder med verksamhetsavfall som satsar på återvinning ska betala mindre – samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

Satsningar från Utsikt bidrar till god måluppfyllelse för bredbandstäckning17.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Enligt den senaste statistiken från Post- och telestyrelsen (PTS) uppnår Linköping, Katrineholm och Mjölby redan idag regeringens bredbandsmål för 2025. Senast då ska 98% av landets alla hushåll ha tillgång till uppkoppling om 1 gigabit per sekund, eller fiber i den absoluta närheten. Satsningar från Utsikt – som har majoriteten av fibernäten i samtliga tre kommuner – har haft stor betydelse för måluppfyllelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye