Ny rapport: Dags för grön skattereform – principen om att förorenaren betalar måste tas på allvar
–Vi befinner oss mitt i både en klimatkris och en naturkris. För att kunna lösa dessa kriser är det nödvändigt med en skattereform där principen om att förorenaren betalar tas på allvar. Skattesystemet behöver ha ett tydligt klimat- och miljöfokus, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Sedan den förra stora skattereformen på 1990-talet har det införts en rad förändringar och undantag i skatteregelverket, samtidigt som samhället har genomgått stora förändringar med digitalisering och EU-medlemskap. Under tiden har klimat- och naturkriserna förvärrats.
Skattesystemet bör enligt Naturskyddsföreningen användas mer effektivt för att styra utvecklingen i en hållbar riktning. I den nya rapporten ”En grön skattereform” skriver Naturskyddsföreningen att resursförbrukning och föroreningar behöver beskattas hårdare, och att de miljö- och klimatskadliga subventionerna måste fasas ut.
Enligt Naturskyddsföreningen är det också viktigt att skattebördan fördelas mer proportionerligt än idag. Hushåll med höga inkomster har högst utsläpp av växthusgaser, vilket dock inte återspeglas i hur mycket dessa hushåll betalar i miljöskatter. Det beror på att många klimatskadliga aktiviteter inte alls beskattas, eller att de bara beskattas indirekt eller i liten utsträckning. Likaså finns stora skatterabatter för företag, vilket leder till en snedfördelning av miljöskatter mellan hushåll och företag.
I rapporten ”En grön skattereform” slår Naturskyddsföreningen fast att det är hög tid för en skattereform med miljö- och klimatstyrning i fokus.
– Det är dags för politikerna att genomföra en grön skattereform. I vår nya rapport föreslår vi en rad nödvändiga och genomförbara förändringar inom exempelvis energi- och transportområdet, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningen föreslår bland annat att:
- undantagen för koldioxid- och energiskatter fasas ut
- en differentierad vägskatt införs
- kärnavfallsavgiften och kväveoxidavgiften höjs
- ett lokalt ersättningssystem för vindkraft utreds
- flygbränsle och en rad motorfordon som snöskotrar, mopedbilar och stora motordrivna fritidsbåtar beskattas
Många av förslagen i rapporten kräver inte att en större reform genomförs, utan går att sätta i verket omedelbart.
Rapporten presenteras på ett seminarie tillsammans med en rad företrädare för politiska partier klockan 09.00 den 27 april på Naturskyddsföreningens kansli. Anmäl dig till seminariet här.
Rapporten finns på Naturskyddsföreningens webbplats.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum