Svenskt Trä

Dimensioneringsprogram gör sommarens bygge enklare

Dela
Tycker du att det kan vara klurigt att beräkna vilka dimensioner som krävs vid ett mindre bygge – till exempel ett förråd, en altan eller en carport? På branschorganisationen Svenskt Träs webbplats Byggbeskrivningar, www.byggbeskrivningar.se finns nu en uppdaterad version dimensionsprogrammet som är lätt att använda.

Oavsett om du är en erfaren snickare, säljare i bygghandel eller konsument, kan du ha stor glädje av det användarvänliga dimensioneringsprogrammet.

– Dimensioneringsverktyget hjälper dig att beräkna rätt dimensioner för olika objekt i limträ, konstruktionsvirke och lättbalk, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä.

Genom att välja en konstruktion och rätt geografiskt läge (för att kunna beräkna rätt snözon) i verktyget får du förslag på rätt dimensioner på konstruktionsmaterial till de bärande konstruktionsdelarna. Det finns en massa val att välja på gällande taklutning, antal pelare med mera för att kunna anpassa konstruktionen väl efter dina behov. Sedan är det bara att spara ner resultatet i en pdf-fil som är lätt att ha till hands inför inköp i din närmaste lokala bygghandel.

Dimensioneringsprogrammet har funnits sedan 2011 och kontinuerligt uppdaterats efter gällande normer och regler samt utvecklats med nya beräkningsprojekt. Vid senaste revideringen lades även lättbalkar till i dimensioneringsprogrammet.

– Vi vet att detta är ett uppskattat stöd såväl för hemmasnickaren som för proffsen, och är glada över att kunna fortsätta att vidareutveckla en tjänst som efterfrågas av så många, säger Johan Fröbel. 

–      Man ska dock alltid vara försiktig och tänka på sina begränsningar. Detta är ett program för mindre konstruktioner, påpekar han.

I dimensioneringsprogrammet finns det många olika konstruktioner att välja mellan, och årets uppdatering består av ytterligare fem – öppning gavelvägg, pergola, vidbyggt uterum vid gavel, vidbyggt uterum långsida samt fristående uterum med gavelbalk och stödstolpar.

Läs mer på byggbeskrivningar.se

Byggbeskrivningar
Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Limträbranschen vässar processerna i värdekedjan25.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Genom ett branschöverskridande samarbete siktar landets limträtillverkare på att främja kunskap och användning av limträ på en ännu bredare front. Initiativet grundar sig på insikterna från den SWOT-analys som Limträkommittén inom branschorganisationen Svenskt Trä utfördes våren 2022. Satsningen kommer initialt att resultera i marknadsförings- och utbildningsinsatser och på sikt förhoppningsvis även i branschgemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt.

Sara Kulturhus vinner Träpriset 202421.3.2024 21:32:56 CET | Pressmeddelande

På Träprisgalan under torsdagskvällen offentliggjordes vinnaren av Träpriset 2024. Vinnaren blev Sara Kulturhus i Skellefteå – ett landmärke som har fått internationell uppmärksamhet för sin innovationskraft som flyttat fram positionerna för träbyggandet. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i.

Här är alla finalbidrag i Träpriset18.3.2024 12:55:00 CET | Pressmeddelande

Efter en omfattande urvalsprocess och gediget juryarbete är nu alla finalbidrag i arkitekturtävlingen Träpriset klara. Tolv unika byggnader i trä från Malmö i söder till Gällivare i norr gör upp om det prestigefyllda priset. I finaluppställningen ingår bostadshus, produktions- och kontorshus, samhällsfastigheter och även en infrastrukturanläggning. Årets vinnare utses vid den direktsända Träprisgalan den 21 mars med kulturminister Parisa Liljestrand som prisutdelare.

Outdoor Office i Stockholm nomineras till Träpriset 202415.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Outdoor Office i Norra Djurgården i Stockholm är en av de utvalda kandidaterna i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i. Outdoor Office är en spännande byggnad som erbjuder ett kreativt och inspirerande arbetsutrymme.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye