Grand Relations Sverige AB

STOCKHOLMS HANTVERKSFÖRENING FIRAR 175 ÅR MED EN JUBILEUMSBOK OM SVENSKT HANTVERK

Dela
I samband med att Stockholms Hantverksförenings 175-årsjubileum den 6 maj släpps boken Handkraft, skriven av kulturjournalisten Bo Madestrand och fotografier av Klara G. Boken är en hyllning till hantverkets historiska betydelse och alla de hantverkare som fortsätter hålla urgamla traditioner vid liv.
Omslag till boken Handkraft av kulturjournalist Bo Madestrand
Omslag till boken Handkraft av kulturjournalist Bo Madestrand

Hantverkets betydelse för vårt moderna samhälle går inte att överskatta. Det är inte bara en väsentlig del av svensk historia – hantverket var i hög grad också avgörande för urbaniseringen och städernas framväxt. Något som snabbt blir tydligt när vi tittar på stadskartor – inte minst Stockholms – som är fulla av gatunamn som anspelar på olika hantverksyrken.

I Handkraft presenteras hantverkare i vitt skilda hantverksyrken – från tatuerare och dockmakare till gitarrbyggare och tapetmakare och många fler. I både text och bild berättar boken historierna bakom de olika hantverksyrkena, samtidigt som den bjuder på unika inblickar i hantverkarnas dagliga arbete. Den är en sinnlig och inspirerande hyllning till handens kraft. 

Läsaren får möta såväl hantverkare med fyrtio år i yrket som unga nykomlingar med full koll på dagens digitala medier. Alla är de hantverkare som på olika sätt för traditionen vidare, samtidigt som de är fast förankrade i sin samtid, och använder dagens sociala nätverk i en nära dialog med kolleger och kunder över hela världen. 

– Det har varit fantastiskt lärorikt att skriva boken Handkraft. Jag har fått träffa fantastiska hantverkare i olika generationer, från tatuerare till tapetserare. Tillsammans håller de urgamla traditioner vid liv, samtidigt som de kommunicerar sina kunskaper via digitala medier till kolleger och kunder världen runt, berättar författaren Bo Madestrand.

Syftet med boken är att både lyfta det historiska perspektivet och att skildra några av de livskraftiga hantverksyrken som just i denna stund är med och bygger vår tids Stockholm. Målet är också att boken ska inspirera till fortsatt hantverk, oavsett om läsaren redan är hantverkare, vill utbilda sig eller bara vill konsumera de produkter som skickliga hantverkare producerar med sina händer. 

Boken visar också hur hantverket spelar en central roll i framtidens hållbara och cirkulära samhälle – i stark kontrast till det industriella och massproducerade. Hantverkare som skapar och lagar, underhåller och renoverar, återvinner och återbrukar driver på den hållbar utvecklingen – varje dag. Att det hållbara hantverket just nu upplever en renässans framgår också av rapporten Hållbart Hantverk 2020, en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Stockholms Hantverksförening. Undersökningen visar tydligt att stockholmarna har en stark vilja att konsumera mer hållbart och nyttja fler hantverkstjänster

– Vi är otroligt stolta och glada över vår historia och över vad våra medlemmar har gjort för stadens utveckling. Med sin hantverksskicklighet har de bokstavligt talat byggt Stockholm till den vackra stad det är, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening.

Handkraft visar också hur hantverket i dag, i en tid när digitala verktyg i allt högre grad definierar vår vardag, paradoxalt nog har fått en renässans och premieras framför det massproducerade. Allt fler människor sätter värde på det handgjorda och lokalproducerade, ur både ett socialt perspektiv och ett hållbarhetsperspektiv, och förstår hur hantverk är en länk bakåt till våra mänskliga rötter. Hantverkare behövs för att göra världen bättre. Hantverkare behövs för att göra Sverige bättre. Hantverkare behövs för att göra Stockholm bättre. 

Boken Handkraft ges ut av Arvinius+Orfeus Publishing. Grafisk form av Pompe Hedengren. 

Om Stockholms Hantverksförening

År 1847 bildades Stockholms Hantverksförening som en manifestation för hantverkets betydelse i det moderna samhället och för hur huvudstaden och dess hantverkare lever i symbios. I dag, 175 år senare, är föreningens arbete minst lika betydelsefullt. 

Under alla år har Stockholms Hantverksförening varit en livaktig samlingsplats för hantverkare och verkat för ett Stockholm i ständig utveckling. I Stockholms Hantverksförening samlas fler än 300 olika hantverksyrken och inom föreningens egen skola Hantverksakademin utbildas hantverkare i ett 80-tal yrken.

Om Bo Madestrand

Bo Madestrand är författare och kulturjournalist. Han arbetar bland annat som chefredaktör för Form Magazine och som konstkritiker i Dagens Nyheter. Han var tidigare redaktör för tidningarna Plaza Deco och Swedish Film och har även arbetat som skribent på Expressen och under sina år i New York var han redaktör för den internationella kulturtidningen Merge. 2012 gav han ut boken ”Konstnärer & deras ateljéer”.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Omslag till boken Handkraft av kulturjournalist Bo Madestrand
Omslag till boken Handkraft av kulturjournalist Bo Madestrand
Ladda ned bild
Uppslag ur boken Handkraft, Foto: Klara G
Uppslag ur boken Handkraft, Foto: Klara G
Ladda ned bild
Boken Handkraft, Foto: Klara G
Boken Handkraft, Foto: Klara G
Ladda ned bild
Boken Handkraft, Foto: Klara G
Boken Handkraft, Foto: Klara G
Ladda ned bild
Bo Madestrand, Foto: Karin Alfredsson
Bo Madestrand, Foto: Karin Alfredsson
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Grand Relations Sverige AB
Medevigatan 5
113 61 Stockholm

http://grandrelations.com
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye