Konferensen om Europas framtid: översyn av EU:s fördrag är nödvändig
-
Ledamöterna välkomnar ett ambitiöst och konstruktivt resultat från konferensens plenarsammanträde
-
Parlamentet ska utarbeta särskilda förslag för att påbörja en översyn av EU:s fördrag
-
Mer integration behövs på områden som energi, försvar, EU-institutioner, inkluderande och motståndskraftig tillväxt
-
Parlamentet måste ges rätt att föreslå lagstiftning och beslut genom enhällighet i rådet måste avskaffas
-
Ledamöterna är beredda att göra sitt för att se till att medborgarnas förväntningar uppfylls
På onsdagen antog Europaparlamentet en resolution som fokuserar på hur EU måste följa upp slutsatserna från konferensen om Europas framtid. Texten godkändes genom handuppräckning.
Parlamentet framhåller att de ”ambitiösa och konstruktiva förslag” som kom fram vid konferensen om Europas framtid kräver fördragsändringar för att kunna förverkligas, till exempel de om att göra EU enklare, öppnare samt mer ansvarstagande och demokratiskt. Kammaren har därför ålagt parlamentets utskott för konstitutionella frågor att utarbeta förslag till en reform av EU-fördragen, vilket skulle ske genom ett konvent i enlighet med artikel 48 i fördraget om Europeiska unionen. Genom denna process bör EU övergå till en hållbar, inkluderande och motståndskraftig tillväxtmodell, med särskilt fokus på små och medelstora företag, anser ledamöterna. De kräver att den europeiska pelaren för sociala rättigheter ska genomföras fullt ut. Parlamentet uppmanar också EU att spela en ledande roll när det gäller att ta itu med klimatförändringarna, skydda den biologiska mångfalden och främja hållbarhet globalt. Kammaren poängterar dessutom att en djupare politisk integration och verklig demokrati kan uppnås genom att parlamentet får rätt till lagstiftningsinitiativ och att beslut genom enhällighet rådet avskaffas.
En aldrig tidigare skådad övning i deltagardemokrati
Under tisdagens plenardebatt framhöll en stor majoritet av ledamöterna att medborgarnas förväntningar, prioriteringar och oro har hörsammats på ett klart och tydligt sätt under hela konferensen, som i sig är en aldrig tidigare skådad övning i deltagardemokrati. De kräver också att konferensens resultat nu måste respekteras.
Många talare betonade att medborgarna måste involveras mer och att den demokratiska representationen på EU-nivå måste stärkas. Andra pekade på specifika områden där de medborgardrivna förslagen kräver djupgående förändringar, bland annat när det gäller att skapa genuint europeiska val till Europaparlamentet och nya EU-befogenheter på områden som hälsa, energi, migration och försvar. Vissa ledamöter kritiserade dock konferensen och hävdade att processen var bristfällig och att förslagen inte återspeglar den allmänna opinionen i EU.
Nästa steg
På Europadagen den nionde maj kommer de tre medordförandena för konferensen om Europas framtids styrelse att presentera sin slutrapport för ordförandena för EU:s institutioner vid en avslutningsceremoni i Europaparlamentet i Strasbourg.
Bakgrund
Under ett avslutande plenarsammanträde den 29-30 april i Europaparlamentet i Strasbourg nådde konferensens plenarförsamling en gemensam överenskommelse om sina slutliga utkast till förslag. De omfattar fler än 300 föreslagna åtgärder för att förverkliga 49 förslag inom nio teman. Förslagen bygger på rekommendationer från de europeiska medborgarpanelerna, de nationella medborgarpanelerna och evenemang, idéer som registrerats på den flerspråkiga digitala plattformen samt diskussioner som förts under konferensens plenarsammanträden och arbetsgruppernas möten.
Kontakter
Tiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euViktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euTherese DomischPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:0709-989 606therese.domisch@ep.europa.euOm

Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm
08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Pressinbjudan: Så kan Europa bli en AI-kontinent31.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) om hur Europa kan bli en AI-kontinent.
Påminnelse: Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen25.3.2025 14:39:10 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Undersökning bekräftar att Europas befolkning vill att EU ska skydda dem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
74 % av EU-medborgarna tycker att deras land har gynnats av EU-medlemskapet 66 % av befolkningen i EU vill att EU ska spela en större roll för att skydda dem mot globala kriser och säkerhetsrisker Försvar, säkerhet och konkurrenskraft anses vara de viktigaste politiska prioriteringarna Nio av tio (89 %) tillfrågade anser att EU:s medlemsländer bör agera mer enat för att möta dagens globala utmaningar
Påminnelse: Pressresa till Bryssel i maj17.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Säkerheten, konkurrenskraften och klimatkrisen. Europa står inför utmaningar utan motstycke. Nu kan du som yrkesverksam journalist ansöka om resestipendium för en pressresa till Europaparlamentet i Bryssel den 20-22 maj som ger en inblick i de pågående diskussionerna, förhandlingarna och utmaningarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum