Byggstart för Österledens nya förskola
Strålande sol och friska vårvindar ramade in den symboliska byggstarten av Österledens nya förskola. Den närliggande modulförskolan utgjorde dagens hedersgäster och förskolebarnen hade många nyfikna frågor till byggprojektet. Det blev snabbt trängsel bland barnen, när det var dags att gräva - alla ville vara med när spadarna skulle i marken!
- Vi ser fram emot en ny, vacker och funktionell förskola där barnen i många år kan få stimulans i utveckling och lärande. Det känns också positivt med närheten till skogen eftersom den ger fler spännande och utforskningsbara mötesplatser. Barnen är nyfikna och ställer många frågor, till exempel om hur den nya förskolan kommer se ut, om vatten finns på gården och om det kanske finns grodor där, säger Kerstin Sandén, rektor på Österledens modulförskola.
Barnperspektivet, fler förskoleplatser och hållbarhet i fokus
På Österledens modulförskola, som är belägen på Topeliusgatan 20, finns idag kapacitet för 108 barn. Den nya förskolan, som byggs i två plan på Greta Arwidssons väg cirka 800 meter bort, kommer att ha åtta avdelningar och erbjuda plats för upp till 144 förskolebarn när den står klar.
Barnperspektivet utgör en viktig utgångpunkt i det nya som byggs och fokus kommer ligga på att skapa ett stort lekvärde på förskolans gård. Vid utformningen av byggnaden och utemiljön, har även tillgänglighet varit en viktig fråga - detta för att alla förskolebarn ska ges bättre möjlighet till delaktighet i lek och undervisning.
- Förskolor är mycket viktiga eftersom grunden till det livslånga lärandet läggs i tidig ålder. Därför är jag glad att vi tar det första spadtaget till Österledens nya förskola med fokus på tillgängliga, attraktiva och spännande lärmiljöer, säger Jennie Claesson (L), ordförande i utbildningsnämnden.
Österledens förskola kommer bära flera likheter med nyligen invigda Lindbackens förskola, där exempelvis solcellspaneler monterade på taket säkerställer en hög nivå av hållbarhet. Förskolan byggs också i vinkel, där placeringen av fastigheten på tomten bidrar till att skydda verksamheten från närliggande vägbuller. Ett bullerplank har även arbetats in som en del av lekmiljön, där bland annat ”utkiksplatser” ger barnen möjlighet att kika ut över förskolans omgivningar.
- När vi bygger våra förskolor och skolor, så utgår vi alltid från förutsättningarna och miljön som finns på byggplatsen. Även om vi i vissa delar återanvänder lösningar och design, innebär lokala anpassningar på många sätt att varje förskola blir unik i sig, säger Peter Walhed, fastighetschef på Skolfastigheter.
Kontakt för mer information:
Lars Gustavsson, Projektledare, Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018- 727 41 89, lars.gustavsson@skolfastigheter.se
Peter Walhed, Fastighetschef, Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-727 07 69, e-post: peter.walhed@skolfastigheter.se
Nyckelord
Kontakter
Anna RamstedtKommunikationsansvarigUppsala Kommun Skolfastigheter
Tel:018-7274065anna.ramstedt@skolfastigheter.seMarkus HaukkalaKommunikatör, Extern kommunikationUppsala Kommun Skolfastigheter
Tel:018-7260461markus.haukkala@skolfastigheter.seBilder
Dokument
Om
Strandbodgatan 1
753 23 Uppsala
018-727 40 30https://skolfastigheter.uppsala.se/
Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.
Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter
Projektet som bygger nya Kvarngärdesskolan får pris14.1.2025 13:06:55 CET | Pressmeddelande
Skolfastigheters bygge av Uppsalas största skola, nya Kvarngärdesskolan, sticker ut. Inte bara i Uppsala kommun utan i Sverige som helhet. Nu tilldelas byggprojektet en utmärkelse instiftad av branschen för ”utmärkt projektkvalitet”.
Vi utvecklar morgondagens hållbara skolgårdar!29.11.2024 14:11:22 CET | Pressmeddelande
Hur kan skolors utemiljöer utformas för att hålla längre, bli mer miljövänliga och bättre möta klimatförändringarna? Ett nystartat hållbarhetsprojekt på Skolfastigheter kommer att undersöka just detta. Målet är sedan att tillämpa kunskaperna i framtida nybyggnationer och vid större renoveringar.
Nu är Skolfastigheters uppvärmning helt fossilfri18.10.2024 15:26:52 CEST | Pressmeddelande
Som en del i utvecklingen av fastighetsbeståndet och bolagets långsiktiga hållbarhetsarbete har Skolfastigheter länge arbetat med att byta ut gamla värmeanläggningar mot nya, mer miljövänliga alternativ. Målsättningen har varit att nå 100 procent fossilfri uppvärmning av kommunens skolor och förskolor. Under oktober 2024 har vi nått målet i denna gröna utveckling.
Nu är vi igång med bygget av Bälinges nya förskola!4.10.2024 10:02:44 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 3 oktober genomförde Skolfastigheter ett spadtag för nya Bälingeby förskola, vilken under två år kommer att växa fram i Bälinge. Förskolan byggs hållbart och möjliggör ett fördubblat antal förskoleplatser jämfört den modulförskola som tidigare stod på fastigheten.
Natur, trivsel och aktivitet ramar in vardagen på Rosendals skola20.9.2024 18:08:42 CEST | Pressmeddelande
I augusti påbörjade elever och personal höstterminen i sin nya skola och nu har de hunnit bo in sig lite mer i lokalerna. Reaktionerna på allt nytt har varit många, men en sak är både barn och vuxna överens om – de trivs bra i Rosendals skola. På fredagen den 20 september var det äntligen dags för Skolfastigheter att, tillsammans med elever, personal och kommunpolitiker, fira och inviga den nya, gröna skolan och skolgården.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum