114 kyrkor i Göteborgs stift delar på 65 miljoner för bevarandet av kulturarvet

När Svenska kyrkan och staten fick förändrade relationer år 2000 kom parterna överens om att kyrkan ska få ersättning för vården av Sveriges största sammanhållna kulturarv, Kurkoantikvarisk ersättning KAE. Ersättningen är ett stöd till och en kompensation för det ansvar som Svenska kyrkan tar för kyrkobyggnader, kyrktomter och kyrkliga inventarier.
Det kyrkliga kulturarvet ska bevaras, används och utvecklas. Kyrkornas kulturhistoriska värden ska vårdas och bevaras. Därför ställs höga kvalitetskrav på reparationer, underhåll och förändringar. Den grundläggande principen är att Svenska kyrkan och kulturmiljövården i dialog ska söka lösningar som balanserar bevarande med förändringsbehov så att det kyrkliga kulturarvet bevaras, används och utvecklas.
Ersättningen utgör bara en del av finansieringen, en egeninsats krävs också av församlingarna för att projekten ska kunna genomföras. I genomsnitt står församlingarna själva, genom de tillhörigas medlemsavgifter, för halva kostnaden.
Årets fördelning omfattar 215 åtgärder i 114 kyrkor i Göteborgs stift som får ersättning. Se bilaga över samtliga beviljade projekt i Göteborgs stift.
Här följer några av de projekt i Göteborgs stift som får KAE:
Bohuslän
Kungälvs kyrka är en mycket välbevarad barockkyrka i trä från sent 1600-tal som ingår i den välbevarade äldre bebyggelse som utgör motiv för riksintresset i Gamla Kungälv.
Kyrkans interiör är mycket praktfull och helt präglad av barock, med heltäckande takmålningar och träsniderier av hög klass. Flera välkända hantverkare från tiden har utfört arbeten i kyrkans interiör som exempelvis bildhuggaren Marcus Jäger d ä, Cristian von Schönfelt och Eric Grijs.
Kungälvs kyrka får 3,1 miljoner för att konservera de invändiga takmålningarna.
Länk till Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister med mer info om Kungälvs kyrka
Västergötland
Starrkärr och Kilanda kyrkor beviljas ersättning till inköp och montering av säkerhetsklassade glasmonterskåp. Kyrkorna har ett antal inventarier som är kulturhistoriskt värdefulla varav några anses museala och har tagits ur bruk. Dessa behöver få en bättre förvaring. Genom glasmonterskåpen får de en säker förvaring samtidigt som de finns möjlighet för kyrkans besökare att ta del av den kulturskatt som finns i kyrkan.
För dessa åtgärder beviljas de 179 tkr.
Länk till Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister med mer info om Starrkärrs kyrka
Länk till Riksantikvarieämbetets begyggelseregistre med mer info om Kilanda kyrka
Göteborg
År 1909 stod Vasakyrkan färdig i centrala Göteborg. Kyrkobyggnaden är uppförd i nationalromantisk stil med drag av jugend och nyromanska influenser. Fasadens består av tuktade och oputsade granitblock vilket präglar hela fasaden. Kyrkans exteriör är välbevarad sedan byggnadstiden med såväl ursprungliga fönster, portar och granitfasad. Byggnadstypen med oputsade granitblock i fasaden har ofta tidigt medfört fuktproblem med krav på återkommande underhållsreparationer. Vasakyrkan är inget undantag, sedan nybyggnationen har byggnadskonstruktionen haft problem med fuktvandring. Under 2023 planeras en genomgripande förstudie för att säkerställa att rätt material och utförandemetod används vid kommande fasadrenovering. I förundersökningen kommer materialet i murverket att kartläggs och provfogning utföras på mindre ytor. Väsentligt för Vasakyrkan och viktigt för regional och nationell kunskapsuppbyggnad.
Förundersökningen beviljas 440 tkr.
Länk till Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister med mer info om Vasakyrkan
Halland
Snöstorps kyrka uppfördes 1882-83 efter ritningar av arkitekten Emil Langlet. Kyrkan är en av 4 centralkyrkor i stiftet, varav tre är ritade av Langlet. Kyrkan har en välbevarad exteriör som utgörs av gula tegelfasaderna som är dekorerade med nyromanska arkitekturelement. Till formen är kyrkan sexsidig och kröns av ett centralt klocktorn med spira. Lanterninöverbyggnadens hörn markeras av sex mindre torn, sk tureller, samtliga utformade i nygotisk stil.
Kyrkans tak med tureller behöver restaureras. Kostnader för arbetet är höga och delas därför in i etapper. Tureller har redan beviljats ersättning föregående år. För ramår 2023 ligger etapp 2 som innefattar resterande delar av taket och troligen blir det ytterligare en eller två etapper nästkommande år. Arbetet kommer att utföras sammanhållet men KAE beviljas i etapper.
Snöstorps kyrka beviljas 3,2 miljoner kr.
Länk till Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister med mer info om Snöstorps kyrka
Kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) är statens sätt att kompensera Svenska kyrkan för de resurser som krävs att bevara och göra vårt arv tillgängligt för allmänheten.
Kontakt: Stiftsantikvarie Elin Lif, elin.lif@svenskakyrkan.se 031-771 30 20
.
Beslut om Kyrkounderhållsbidrag KUB 2023
Från och med år 2018 har kyrkostyrelsen, enligt bestämmelse i Kyrkoordningen, beslutat om ett bidrag kyrkounderhållsbidrag (KUB) till stiften. Bidraget ska användas i första hand som ekonomiskt stöd till församlingarnas underhåll av kyrkobyggnader och samordnas med KAE för att minska egeninsatsen och motivera att nödvändiga underhållsåtgärder kan utföras.
För år 2023 fördelas genom beslut i stiftsstyrelsen i Göteborgs stift 10 956 000 kr. 7 356 000 kr delas ut direkt till 35 åtgärder på kyrkobyggnader. 2 600 000 kr avsätts till riktade specifika underhållsåtgärder på äldre oljeeldade värmesystem i ett antal kyrkobyggnader i församlingar och pastorat med svag ekonomi. 1 000 000 kr avsätts till en gemensam åtgärd i stiftets regi i form av underhållsplanering för kyrkounderhåll för ytterligare 28 kyrkobyggnader i stiftet.
Exempel på projekt med KAE+KUB enligt ansökan:
Västergötland
Öxabäcks kyrka är belägen på en höjd i samhället och har ett framträdande läge i landskapet. Kyrkan stod klar 1875 efter ritningar av arkitekten Albert Teodor Gellerstedt. Kyrkan är den enda i Sjuhäradsbygden som representerar de nyklassicistiska kyrkorna där detaljutformningen präglas av ett mer romaniserat formspråk, med rundbågefriser och flersprångiga rundbågiga muröppningar. Kyrkan har genomgått få förändringar exteriört och särskilt karaktärsskapande är tornets trappgavlar.
Kyrkan har beviljats både kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag till exteriöra åtgärder på tak, torn, fönster och fasad. Samtliga fönster och dörrar ommålas, långhusets betongpannor byts mot tegelpannor. På tornet ses plåttaket över med anledning av problem med vatteninträngning i anslutning till trappstegsgavlarna.
Öxabäcks kyrka får totalt 1 979 000 kr i KAE+ KUB varav 484 000 kr i KUB.
Länk till Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister med mer info om kyrkan
Bohuslän
Kville kyrka, Fjällbacka kyrka, Svenneby nya kyrka i Tanums pastorat. Dessa tre kyrkor utgör exempel på kyrkor med äldre oljeeldade värmesystem som är under utredning för underhållsåtgärder, i vilka en avveckling av värmeproduktion med fossila bränslen ingår.
Genom KUB med riktad insats sker avveckling av fossil eldningsolja med totalt 31 m3/ år varvid växthuspåverkan för uppvärmning beräknas minska med 85 ton CO2e/år.
För dessa åtgärder beviljas bidrag KUB 2023 med högst 2 600 000 kr.
Kontakt: Stiftsingenjör Jan Spånslätt, jan.spanslatt@svenskakyrkan.se 031-771 30 25
Nyckelord
Kontakter
Torgny LindénPressekreterare
Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.
Bilder

Dokument
Om

Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg
031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift
Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 168 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.
Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Insamlingsgala med Sofia Källgren och biskop Susanne 5 april2.4.2025 13:54:10 CEST | Pressmeddelande
Lördagen den 5 april hålls en insamlingsgala med artisterna Sofia Källgren och Patrik Wingård, biskop Susanne Rappmann och biolog Stefan Edman med flera i Kville kyrka i Bohuslän. Galan är en del av Svenska kyrkans fasteinsamling till Act – Från dina händer till där det händer.
Upptäck vetenskap och tro på Vetenskapsfestivalen 1-6 april26.3.2025 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Den 1–6 april 2025 är det dags för Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg – en av Europas största populärvetenskapliga festivaler. Svenska kyrkan bjuder in till spännande och tankeväckande programpunkter där vetenskap och tro möts. Under temat Framtider utforskar vi existentiella frågor, samhällsutmaningar och hållbara lösningar för framtiden.
Boksläpp 10 april: Ögonblick – I Aron Jonasons fotspår24.3.2025 07:17:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen att fira utgivningen av boken Ögonblick - I Aron Jonasons fotspår med samtal, presentationer, mingel och musik torsdag 10 april kl. 18.00-20.00 i Judiska Församlingens lokaler i Göteborg. Boken handlar om Aron Jonason, fotograf, tidningsman och göteborgsvitsens fader – Ett kapitel i Göteborgs judiska historia. OBS Anmäl deltagande senast 31/3!
Göteborgs stift fyller Kongresshallen på lördag27.2.2025 06:50:00 CET | Pressmeddelande
1 500 deltagare från hela Göteborgs stift fyller stora Kongresshallen på Svenska mässan när stiftet bjuder in till Stiftsfest lördagen den 1 mars. Medverkar gör biskop Susanne Rappmann, Västanå Musik & Teater, Emil Jensen med flera. Stiftsfesten föregås av en Präst- och diakondag som samlar 550 deltagare den 28 februari. Medverkar då gör biskop Susanne och Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, m fl.
Författarsamtal med Lena Andersson13.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen att lyssna till ett samtal mellan Fredrik Ivarsson, stiftsprost i Göteborg, och författaren Lena Andersson på Göteborgs stadsbibliotek, tisdag 18 februari 2025 kl. 18.00.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum