Sverige ger mångmiljonstöd för att förhindra stor miljökatastrof i Röda havet

Efter intensiva förhandlingar och förberedelser står FN, med svenskt stöd, inför ett genombrott som skulle göra att oljan från den sönderfallande tankern kan flyttas till säkert förvar.
– Här står mycket på spel för miljontals människor, djurliv och länder i området kring Röda Havet. Genom ett internationellt samarbete bidrar vi till att förhindra en miljökatastrof av monumentala mått, säger Maria Selin, biståndsråd på ambassaden i Amman och chef för Sidas regionala utvecklingssamarbete i Mellanöstern och Nordafrika.
Kan drabba miljoner människor
Den jättelika oljetankern FSO Safer innehåller uppskattningsvis 1,1 miljoner fat olja. Sedan Jemen-konflikten började har fartyget inte kunnat underhållas och har med åren förfallit alltmer. Enligt analytiker är en läcka nära förestående och den skulle orsaka ett enormt utsläpp där ett saneringsarbete bedöms kunna kosta uppåt 20 miljarder dollar. Vid sidan av de ekonomiska implikationerna skulle en läcka få förödande effekter på miljön, påverka uppåt ett tusen olika arter av marint liv, förstöra ekosystem och slå ut stora delar av fiskebeståndet för en mycket lång tid framöver.
– Det här skulle kunna få allvarliga och direkta konsekvenser för tolv miljoner människor i Jemen och samhällen runt Röda havskusten. Det marina ekosystemet skulle drabbas hårt vilket får betydande konsekvenser för både jordbruk och fisket och också ge människor stora hälsoproblem, säger Maria Selin.
Sida stöttar arbetet för att hantera oljan
Arbetet med att hantera FSO Safer har pågått under flera år och försvårats av kriget i Jemen. Sverige har genom Sida och tillsammans med andra givare stöttat arbetet sedan 2020 och efter konsultationer med ett flertal nyckelaktörer har man nu kommit fram till en lösning. En omfattande operation kommer nu att inledas som innebär att man under FN:s ledning flyttar oljan från den förfallna tankern till ett säkert förvar.
Den totala budgeten för arbetet uppskattas till 80 miljoner dollar och den 11 maj 2022 står FN tillsammans med Nederländerna värd för en internationell givarkonferens för att mobilisera ytterligare stöd för arbetet.
– Det är ett svårt och komplicerat men nödvändigt arbete vi står inför, och vi behöver göra detta skyndsamt för att minimera risken, säger Maria Selin, Sidas biståndsråd i Amman.
Nyckelord
Kontakter
Mattias Bengtsson ByströmPressekreterareSidas presstjänst
Tel:+46 703 78 84 29Tel:+46 8 698 52 52mattias.bengtsson.bystrom@sida.seBilder

Om
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum