Skara stift

Kränkningar av heliga skrifter kan aldrig bygga ett gott samhälle

Dela
Biskop Åke Bonnier uttalar sig med anledning av den senaste tidens islamofobiska hatattacker och att den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att genomföra demonstrationer i Borås och Trollhättan.
Foto: Carla Karlsson
Foto: Carla Karlsson

Yttrandefriheten är en grundläggande rättighet i en demokrati, på samma sätt som religionsfriheten. De ska inte stå emot varandra. Att i skydd av yttrandefrihet genomföra kränkningar kan aldrig vara rätt väg i ett samhälle där vi vill uppnå ett gott tillsammansskap. Heinrich Heine sa redan på 1800-talet att ”där man bränner böcker bränner man till slut även människor".

De demonstrationer med koranbränningar vi sett den senaste tiden har inte verkat för det goda tillsammansskap vi behöver i vårt multisamhälle. Jag tar självklart starkt avstånd från kränkningar som riktar sig mot den tro, tradition och sammanhang som mina muslimska syskon lever i. Jag vill också uttrycka min medkänsla och solidaritet med muslimer i Sverige.

Det är viktigt att slå vakt om ett samhälle där vi både har respekt för olikhet och kunskap om varandras sammanhang och tro. Det finns ju bara en Gud och Gud är inte religiös. Gud är generös. Utifrån den grundläggande övertygelsen får vi nalkas Gud i bön och tillbedjan. Vi får genom just bön men också handling vara med och tillsammans bygga ett samhälle där vi får vara sanna mot oss själva och öppna mot andra, stolta över det som är vår egen identitet och frimodiga i att känna glädje med andra.

Åke Bonnier
biskop i Skara stift

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Carla Karlsson
Foto: Carla Karlsson
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

62 miljoner i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag till kyrkliga kulturarv26.4.2024 17:07:41 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart vilka kyrkor i Skara stift som beviljats bidrag till renoveringar 2025. Det handlar om ca 47 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning som stiftsstyrelsen fördelat till antikvariskt motiverade åtgärder, med syfte att det kyrkliga kulturarvet ska förvaltas för framtiden. Dessutom fördelas ytterligare drygt 15 miljoner i kyrkounderhållsbidrag, som är ett inomkyrkligt bidrag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye