Uppsala stift

Uppsala stiftsfullmäktige sammanträder och avtäcker biskopsporträtt

Dela
Den 17 maj samlas Uppsala stiftsfullmäktige till sammanträde i Uppsala. Vid sammanträdet avtäcks porträttet av Ragnar Persenius, biskop emeritus i Uppsala stift. Ragnar Persenius var biskop i Uppsala stift under 19 år och tavlan kommer att ta plats i Stiftets hus bland porträtt av tidigare biskopar och ärkebiskopar i Uppsala stift.
Ragnar Persenius, biskop emeritus, vid stavnedläggningen 2019. Foto: Magnus Aronson
Ragnar Persenius, biskop emeritus, vid stavnedläggningen 2019. Foto: Magnus Aronson

Ragnar Persenius valdes till biskop i Uppsala stift år 2000 och var den första biskopen som Svenska kyrkan valde helt själv, tidigare beslutade regeringen om tillsättningen av biskopar. Under sin tid som biskop genomförde Ragnar Persenius över 100 församlingsvistationer och vigde 171 präster och 64 diakoner till tjänst i Uppsala stift. Biskop Ragnar gick i pension 2019 och mottog då konungens medalj i guld av 12:e storleken för betydande insatser inom svenskt kyrkoliv.

Porträttet är målat av Pontus Ljungberg, museichef på Ljungbergsmuseet i Växjö.

På agendan för stiftsfullmäktiges sammanträde står kyrkoavgiftsprognos, årsredovisning 2021 för Uppsala stift och prästlönetillgångarna, förslag till utdelning för prästlönetillgångarna i Uppsala stift samt utvecklingen av stiftsgården i Undersvik.

Kontakter

Bilder

Ragnar Persenius, biskop emeritus, vid stavnedläggningen 2019. Foto: Magnus Aronson
Ragnar Persenius, biskop emeritus, vid stavnedläggningen 2019. Foto: Magnus Aronson
Ladda ned bild

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav ca 50 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye