43 procent av idrottsföreningar i storstäder och storstadsnära kommuner har brist på tid och plats - tvingas säga nej till nya medlemmar
– Ska idrotten klara av att vara den kraft i samhället som vi vill vara så måste politiken både på kommunal-, regional, och regeringsnivå hjälpas år och skapa bra förutsättningar för idrottsföreningarna att bedriva verksamhet nära där barn och ungdomarna bor. Brist på tid, plats och behov av renovering är djupt oroande och att så många föreningar inte kan ta emot alla som vill är en signal som politiken inte får ignorera, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
I en enkät till idrottsföreningar har Riksidrottsförbundet ställt frågor om idrottsplats, yta och anläggning. 5 500 idrottsföreningar som representerar alla idrotter och med en spridning över hela landet har svarat på enkäten. Skillnaden mellan storstäder, storstadsnära kommuner, mellanstora städer och mindre städer/landsbygd är tydlig. 43 procent av idrottsföreningar i storstadsnära kommuner uppger enligt ovan att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på och tvingas säga nej till nya medlemmar i jämförelse med 26 procent av föreningar i medelstora städer och 19 procent av föreningar i mindre stad/landsbygd. Av Sveriges befolkning bor hela 3,9 miljoner i storstäder och storstadsnära kommuner – där de riskerar att inte ens få plats i idrotten utan hamna i kö.
Idrottsföreningarnas svar på Riksidrottsförbundets enkät:
- 3 av 10 anger att de önskar mer tid
- 3 av 10 önskar mer aktivitetsyta/plats
- 3 av 10 håller tillbaka medlemsantal på grund av platsbehov
- 5 av 10 upplever att det finns ett stort renoveringsbehov på platsen
- 2 av 10 anger att anläggningen/platsen inte uppfyller föreningens behov
- 2 av 10 anger att anläggningen/platsen inte upplevs tillgänglig för funktionsnedsatta
Nästan varannan förening svarar att det finns ett stort renoveringsbehov där de idrottar. Renoveringsbehovet upplevs lika stort i hela landet och oavsett om föreningen eller kommunen äger platsen. I många fall saknas ventilation, omklädningsrum, sociala ytor eller liknade.
– Idrotten arbetar hårt med att rekrytera, återrekrytera och behålla barn och ungdomar i rörelse i idrotten. I idrottsföreningen är du också en del av en gemenskap vilket kan vara en väg framåt för ungdomar som idag saknar tro på sin framtid. Ska idrottsrörelsen framöver klara av att vara den samhällskraft vi behöver vara, vill och kan vara så måste det finnas förutsättningar för idrottsföreningarna att fortsätta bedriva sin fantastiska verksamhet. Att det finns hallar, planer, ytor och tillgång till skog och mark som gör det möjligt att idrotta är basen för all vår verksamhet, säger Björn Eriksson.
För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06
För frågor som rör fakta och enkätsvar i rapporten kontakta
Jonnie Nordensky
Projektledare Plats för idrott
08-699 62 14
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Bilder
Om
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Kamerabevakning – avgörande för att exkludera gärningsmän28.4.2025 14:48:48 CEST | Pressmeddelande
Idag överlämnades “Utredningen för tryggare idrottsevenemang” till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som kommer ge arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Sara Enqvist utses till årets ledare i Västerbotten26.4.2025 16:30:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år delar RF-SISU Västerbotten ut utmärkelsen Årets ledare till en idrottsledare som under året haft en stor betydelse för idrotten och den egna föreningen. Nu är det klart att 2024 års pris går till Sara Enqvist, ledare i Skellefteå Skidklubb.
Riksidrottsstyrelsens förslag för fördelning av ekonomiskt stöd24.4.2025 16:27:05 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår att taket för det ekonomiska stödet till specialidrottsförbunden behålls men höjs från 10 till 12 procent.
Krafttag för en trygg idrott24.4.2025 16:19:40 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår flera betydande förändringar för att främja en trygg idrottsmiljö. Bland annat nytt bestraffningsreglemente, ändringar i stadgar, förstärkta insatser inom uppföljning och utvärdering och även utbildningsinsatser för ökad kunskap.
Idrottsrörelsen tar sikte mot 203524.4.2025 16:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idrottsrörelsen vill att svensk idrott ska bli världens bästa. Vid Riksidrottsmötet 23–25 maj kommer nya strategier mot 2035 att antas – både för idrottsrörelsen och för idrottsrörelsens studieförbund SISU Idrottsutbildarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum