Riksteatern

Sju sätt att döda en Kardashian, krigets kval och en landsbygd i uppror - Här är Riksteaterns repertoar för hösten 2022

Dela
Med internationell utblick tar Riksteatern i höst pulsen på samtiden utifrån berättelser på teman som rör alltifrån krig och flykt till memes och kulturell appropriering. Dansen förflyttas från den traditionella scenen närmare publiken. 23 produktioner med teater, dans och cirkus gör föreställningar från norr till söder.
Från vänster: Nancy Ofori (spelar Cleo) Rachel Willer (spelar Kara)
Fotograf: Senay Berhe
Illustratör Chris Hägglund
Från vänster: Nancy Ofori (spelar Cleo) Rachel Willer (spelar Kara) Fotograf: Senay Berhe Illustratör Chris Hägglund

Kritikerhyllade dramatikern och skådespelaren Amer Hlehel är tillbaka med Hoota, där människan ställs inför moraliska val när ett krig rasar, i regi av Amir Nizar Zuabi. Den internationella kritikersuccén O Agora Que Demora – En stund som dröjer som får Sverigepremiär med Riksteatern blandar teater med filmat material från några av världens pågående flyktingkatastrofer.  I Royal Court Theatres fullträff seven methods of killing kylie jenner utforskas kulturell appropriering, stereotyper av svart femininitet, vit kapitalistisk exploatering och politisk aktivism i sociala medier.  

– Jag är stolt att kunna erbjuda publiken en mångfald av erfarenheter, berättelser och konstnärskap på scen. Jag hoppas och tror att vår repertoar kan ge stunder för reflektion i denna omtumlande tid men också stunder att skratta och njuta av färgsprakande och underhållande scenkonst, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern. 

I höst blir det även cirkus för hela familjen när det australiensiska kompaniet Briefs Factory turnerar med, Brats Carnival, en specialskriven queer kärlekskabaré och i Red hot condition får den yngre publiken uppleva cirkus i världsklass på skolgårdar över hela Sverige.

Riksteaterns Barn & Unga visar skilsmässooperan Sova vaken med orkestermusik som låter som en korsning mellan Tjajkovskij och Tom & Jerry. I Highschooldramat Fritt fall är fyra tonåringar fast i högstadiets stereotyper.  

Koreografen Björn Säfsten söker svar på eviga frågor om dans i föreställningen I själva verket och på några av Sveriges vackraste och för de olika orterna viktiga platser får publiken uppleva varm och lekfull dans genom föreställningen Närheten av Tove Sahlin.

– Höstens dansrepertoar har vuxit fram med hjälp av Riksteaterns föreningar och publik. Koreografer har haft samtal över kaffe, ordnat workshops och träffar i föreningslokaler. De har djupdykt ner i dansen. Vi ställer oss frågan vad kan dans vara och låter samtidigt publiken uppleva den på nära håll på olika fantastiska platser, säger Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare Riksteatern dans. 

Klassiker omvärderas när Sissela Kyle sätter upp Tre lite äldre systrar med Maria Kulle på scen och i ett Drömspel sammanvävs dans med teater när Carl Knif tar ett nytt grepp på Strindberg. Marianne Mörck och Özz Nûjen ger sig även ut på landets scener igen med kritiker- och publiksuccéerna Britt-Marie var här och Laika.

Två dagar efter att Sverige har ett valresultat och politisk riktning ger sig Landsbygdsupproret med Samantha Ohlanders ut på en agiterande turné med nyskriven musik som riktar sig till dem i periferin. Till tonerna av Anna Järvinen möter publiken i Finska för invandrare arbetskraftsinvandraren, Ritva, som i en mindre stad kämpar med att hålla liv i sin ursprungskultur och identitet i det nya landet Sverige. 

Höstens Riksteaterproduktioner

Teater
Ett drömspel
Carl Knif tar ett nytt grepp på Strindbergs banbrytande klassiker. I Knifs tolkning av Ett drömspel får vi se teatern sammanvävas med dansen, och mötas i samma frågor som Strindbergs publik gjorde för över 120 år sedan. Hur skall man bäst förstå livet? Varför är människorna ojämlika? Vad är viktigast i världen? Koreografen Carl Knif har tidigare varit aktuell på Riksteatern med den hyllade dansteaterföreställningen Förvandlingen. Riksteatern i samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors och Carl Knif Company.

Sverigepremiär 21 september, Hallunda 

seven methods of killing kylie jenner
När Forbes utser den yngsta systern i Kardashian-familjen, Kylie Jenner, till “The Youngest Self-Made Billionare” får Cleo nog och tweetar med sitt anonyma konto, @INCOGNEGRO, ut en vass och rolig lista på metoder att döda Kylie Jenner på. Ingen ska få tjäna så mycket på att utnyttja svart kultur och svarta kvinnors kroppar!

 
seven methods of killing kylie jenner gestaltar livet både IRL och genom twitterflödets memespråk för att utforska stereotyper av svart femininitet, colorism, vit kapitalistisk exploatering och politisk aktivism i sociala medier. Dramatikern Jasmine Lee-Jones har vunnit flera priser för sin debutpjäs seven methods of killing kylie jenner bl.a. Evening Standard och Critics' Circle Most Promising Playwright Awards och Alfred Fagon Award. En produktion i samarbete med Royal Court Theatre i London.

Pressvisning 22 september, Hallunda
Sverigepremiär 23 september, Hallunda

Tre lite äldre systrar 
En vacker och vemodig komedi i regi av Sissela Kyle. Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? Nu får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen; numera en hel del år äldre och i sällskap av sin vuxna brorson Bobik. En nyskriven och fristående pjäs av Sofia Fredén. På scen ser vi Maria Kulle, Jessica Liedberg, Siw Carlsson, Emil Almén.

En samproduktion mellan Riksteatern och Svenska Teatern i Helsingfors.

Urpremiär 29 september, Årsta

Hoota
Den ödmjuke och godhjärtade Bassel söker efter sin försvunne bror genom ett krigshärjat land. I sitt sökande ställs han inför dilemman och beslut som under andra omständigheter varit otänkbara. Hur långt kan vi överträda vår moral för att överleva och skydda dom vi älskar?

Av den palestinske kritikerhyllade dramatikern, regissören och skådespelaren Amer Hlehel som också kommer att stå på scen. För regin svarar den internationellt erkände regissören och dramatikern Amir Nizar Zuabi.

Spelas på engelska eller arabiska, föreställningarna textas och översätts till svenska.

Premiär 30 september, Hallunda

Finska för invandrare
Vad är konsekvenserna av att inte få behålla sina rötter? Finska för invandrare är en komedi med finskt allvar med musik av Anna Järvinen. I den finska föreningen i en svensk småstad finns endast en äldre medlem kvar, arbetskraftsinvandraren Ritva. För att föreningen ska överleva måste hon lära upp den unge Lennart som söker efter sin finska identitet. Ett samarbete med Kaveri-Kollektivet samt Karleby Stadsteater, Östgötateatern och Finlandsinstitutet.

Av Jani Lohikari, i regi av Malou Zilliacus. 

Premiär 9 september, Klintehamn

Landsbygdsupproret
Två dagar efter Riksdagsvalet ger sig artisten och landsbygdsaktivisten Samantha Ohlanders ut på turné över hela Sverige med ett musikaliskt manifest med nyskriven musik för våra landsbygder. Landsbygdsupproret är inte till för staden. Den riktar sig till periferin med uppror, drömmar och utopier om att våga tro på något. Tillsammans med en tremannaorkester påbörjas ett samtal om hur vi skapar det samhälle vi vill ha. Skapad av och regi av Samantha Ohlanders. Föreställningen görs i samarbete med Folkteatern i Gävleborg.

Premiär 13 september, Älvdalen

Brats Carnival
Det australiensiska kompaniet Briefs Factory uppträder världen över och gör i höst en för Riksteatern specialskriven queer familjeföreställning. Det blir en timmes gränslös kärlekskabaret med ”more is more”- attityd som varvar rosa glittriga monster och hopprep med rubikskub och akrobatik. Med på scen är den hyllade svenske skådespelaren och dragartisten Robert Fux.

Föreställningen är ett gästspel, och en samproduktion mellan Briefs Factory , Cluster Arts och svenska Follow the Rabbit/Josefin Rosales

Premiär 17 september, Hallunda

O Agora Que Demora – En stund som dröjer
Den klassiska historien om Odysseus irrfärd hem aktualiseras när den brasilianska regissören Christiane Jathay skapar ett exceptionellt möte mellan film och teater. Antikens berättelse blir dagsaktuell när människor i pågående flyktingkatastrofer från världens olika hörn möter skådespelarna i salongen. Den internationella kritikersuccén O Agora Que Demora – En stund som dröjer får Sverigepremiär med Riksteatern i ett unikt gästspel på Orionteatern.  
 
Ett samarbete mellan Riksteatern, Théâtre National Wallonie-Bruxelles SESC São Paulo, Ruhrtriennale/Allemagne, Comédie de Genève/Suisse, Odéon-Théâtre de l’Europe/France, Teatro Municipal São Luiz – Lisbonne/Portugal, Festival d’Avignon/France, Le Maillon-Théâtre de Strasbourg Scène européenne/France och Temporada Alta/Espagne

Sverigepremiär 23 september, Stockholm

Ålevangeliet
Patrik Svenssons hyllade bok Ålevangeliet om världens mest gåtfulla fisk har översatts till 35 språk och mottagit en mängd utmärkelser. Nu sätts den upp som sceniskt oratorium där Stina Oscarson har skrivit librettot och Emmy Lindström musiken. Föreställningen är en samproduktion med Folkoperan, Norrlandsoperan och Malmö Live.  

Premiär 1 september, Malmö

Laika
Özz Nûjen är tillbaka på Riksteatern med den publik- och kritikerhyllade föreställningen Laika, skapad av den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini. Generöst och poetiskt predikar karaktären Nûjen gestaltar med både humor och allvar om samhällets brister och ger en röst åt de som inte annars får utrymme att höras. På scen finns även dragspelaren Markus Räsänen. 

Nypremiär 11 september, Karlstad

Britt-Marie var här
Marianne Mörck är tillbaka och spelar alla roller i publik- och kritikersuccén Britt-Marie var här. En humoristisk och varm föreställning om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget liv ska börja. Baserad på Fredrik Backman roman med samma namn, regi och dramatisering Eva Dahlman. 

Nypremiär 15 september, Mariestad

SOLITAIRE
SOLITAIRE, en av de sista pjäserna Lars Norén skrev är ett samarbete mellan sju nordiska teatrar. Föreställningen är i regi av Sofia Adrian Jupither som hade ett långvarigt samarbete med Lars Norén, med en rad uruppföranden av hans pjäser, senast Vintermusik och Episod. SOLITAIRE är nu utvald att spela på Avignonfestivalen, en av världens största teaterfestivaler. 
 
Uppsättningen är en samproduktion mellan Dramaten och Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Riksteatern, Den Nationale Scene i Bergen, Uppsala Stadsteater, Avignonfestivalen i Frankrike (Festival d'Avignon), Folkteatern i Göteborg och Svenska Teatern i Helsingfors. 

Premiär 2 oktober, Umeå


Dans
Närheten
Närheten är en protest mot likgiltighet och medmänsklig frånvaro. Fem dansare och en musiker undersöker i en varm och lekfull dansföreställning våra förmågor att förstå varandra bortom orden. Runt om i Sverige har arrangörer på respektive ort valt ut vackra och för orten viktiga platser där föreställningen ska spelas, alltifrån domkyrkor och kapell till förenings- och samlingslokaler.

Varje föreställning är unik och utgår från de noga utvalda spelplatserna och dess besökare.

Närheten är skapad av koreografen Tove Sahlin tillsammans med ensemblen.

Urpremiär 10 september, Slite
Pressvisning 6 september, Stockholm 

I själva verket
 Efter många års samtal om dans och koreografi i fikarum, mellan föreställningar och under workshops växte idén om I själva verket fram. Den prisbelönta koreografen och dansaren Björn Säfsten försöker svara på några av de många frågor som samtalen har väckt. Med ett rörligt, personligt och iakttagande perspektiv ger Säfsten svar på vad samtida dans är för honom.

Premiär 5 november, Luleå

Riksteatern Barn & Unga
Red Hot Condition 
Red Hot Condition är en 30-minuters föreställning som hanterar dagens fitnessboom och utseendepress genom nycirkus och fysisk komedi. Föreställningen spelar på skolgårdar med live funkmusik och ljusa färger i 80-talets tema. Aaron & Nelli är professionella cirkusartister som har turnerat världen runt med många olika nycirkus kompanier. Föreställningen är ett gästspel och en produktion av Company Afterclap.

Premiär 22 augusti

Sova vaken
En storslagen operaföreställning i litet format, med orkestermusik som låter som en korsning mellan Tjajkovskij och Tom & Jerry.  En föreställning för barn från 6 år om att vara rädd för det okända och att finna tröst där man minst anar det. Riksteatern i samarbete med Kungliga Operan – Unga på Operan och Parkteatern.

Urpremiär 6 augusti med Parkteatern 
Riksteaterpremiär 6 september, Vilhelmina

Fritt fall
I ett Highschooldrama om fyra ungdomar ställs frågan om man kan bli fri från den stereotyp man blivit tilldelad? Alice är perfekt och ihop med skolans mobbar-hunk Nima. Hennes syster Sofia är en arg loser. Men plötsligt omkullkastas roller och känslor när trassliga Vega gör entré i deras liv och vips befinner sig alla fyra i fritt fall. En föreställning för högstadiet av Lovisa Onnemark, i regi av Helle Rossing.   

Urpremiär 25 oktober, Söderhamn
Pressvisning 21 oktober, Stockholm

Riksteatern Crea
Ett dockhem
Ibsens klassiker bli nu unikt bearbetad till svenskt teckenspråk när Riksteatern Crea sätter upp Ett dockhem. Nora lever i ett vackert hem, med lyckliga familjefoton och i ett perfekt äktenskapet med bankdirektör Torvald. Utåt sett. Ett dockhem väckte debatt om kvinnans frigörelse decennier innan kvinnor fick rösträtt i Norden. Ett drama om bilderna vi älskar att skapa och bilderna som snärjer oss. Av Henrik Ibsen, regi av Filip Burman. Spelas på svenskt teckenspråk och svenska.
 

Premiär 22 oktober, Tumba

Övriga produktioner
Jag reser imorgon/ Huomenna minä lähden
Nyskriven musikal om en ung finländsk kvinna i det glada 20-talets Amerika. För manus och regi står den välkända regissören och skådespelaren Kari Heiskanen, som har skrivit denna stormusikal speciellt för Kuopio Stadsteater. Därifrån sänds föreställningen live direkt till biosalongen. Musiken är skriven av Mika Paasivaara och i huvudrollerna ser vi folkkära Reeta-Leena Vestman och Mikko Rantaniva

Sändningen är ett samarbete mellan Kuopio Stadsteater, Riksteatern och Folkets Hus & Parker. Huomenna minä lähden spelas på finska och textas till svenska och finska.

Premiär 29 oktober, samtliga orter

Kartan över oss
Myndigheten för emotionell och själslig beredskap (MESB) fortsätter sitt arbete med att kartlägga svenska medborgares relation till existentiella frågor om framtiden. Under tre år, med start 2020, besvarar publik över hela landet på frågor om hur det känns att möta framtiden. Tror du att dina barn kommer ha bättre förutsättningar att leva ett gott liv än vad du har haft? Är det viktigt att tro på framtiden? Svarar du ärligt på frågorna?” Kartan över oss är en bejublad och landsomfattande ljudpromenad som fortsätter även i höst. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén.

Spelar över hela Sverige hösten 2022

Voices of change
Voices of Change är en frizon för artister som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer på grund av könstillhörighet, åsikter eller sexuell läggning. Artister vars röster inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats ges i Voices of Change utrymmet att genom liveframträdanden och via Riksteatern Play så göra. I höst får publiken bland annat möjligheten att uppleva operasångerskan Darya Dadvar och gitarrvirtuosen Babak Amini från Iran, sångerskan och kompositören Aynur Doğan från Kurdistan och kompositören och musiker Marzhan Kapsamat från Kazakhstan.

Förstå världen Radiokorrespondenterna - möt Radiokorrespondenterna 
Sveriges Radios korrespondenter är på plats när det händer, där det händer. Publiken får en unik möjlighet att vara med och möta korrespondenterna och höra om deras arbete och vardag. Vem som besöker respektive ort förblir en hemlighet in i det sista, då korrespondenterna ständigt är på resande fot och kan få ändrade resplaner med kort varsel. Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Sveriges Radio.

En kväll med Sveriges Radio
En kväll med Sveriges Radio arrangeras en gång i månaden på olika platser i landet, varje kväll med unika gäster och innehåll. De just nu mest populära poddarna och radioprogrammen spelas in live inför publik. Det blir välkända titlar som Spanarna i P1, P3 Historia, Det politiska spelet och Lantzkampen i P1. Några av de som medverkar är Jessica Gedin, Annika Lantz, Cecilia Düringer, Parisa Höglund och Ingvar Storm. 

Kontakter

Bilder

Från vänster: Nancy Ofori (spelar Cleo) Rachel Willer (spelar Kara)
Fotograf: Senay Berhe
Illustratör Chris Hägglund
Från vänster: Nancy Ofori (spelar Cleo) Rachel Willer (spelar Kara) Fotograf: Senay Berhe Illustratör Chris Hägglund
Ladda ned bild
Fotograf: Cata Portin
Fotograf: Cata Portin
Ladda ned bild
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
På bilden: Annika Lantz
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio På bilden: Annika Lantz
Ladda ned bild
Foto: Sören Vilks
På bilden: Marianne Mörck
Foto: Sören Vilks På bilden: Marianne Mörck
Ladda ned bild
På bilden: Amer Hlehel i Hoota
På bilden: Amer Hlehel i Hoota
Ladda ned bild
Fotograf: Märta Thisner
På bilden: Björn Säfsten
Fotograf: Märta Thisner På bilden: Björn Säfsten
Ladda ned bild
Fotograf: Fredrika Eriksson
Fotograf: Fredrika Eriksson
Ladda ned bild
Fotograf: Sofia Kallner
Fotograf: Sofia Kallner
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Loran Batti gör regidebut med nyskrivet drama om förlåtelse och en pojkes väg ut från den svenska kriminalvården30.9.2024 10:32:26 CEST | Pressmeddelande

Låt mig bara gå handlar om förlåtelse, försoning och att hitta vägen tillbaka till livet. Skriven och regisserad av Loran Batti som sätter ljus på aktuella teman som våld och droger. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober och turnerar under hösten för högstadie- och gymnasieskolor över hela Sverige. Urpremiär 4 oktober i Malmö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye