Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Lasse Wierup tilldelas IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken

Dela
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens pris för vetenskaplighet inom journalistiken - Hans Bergström-priset, delas ut för åttonde gången. Kriminalreportern Lasse Wierup belönas för att han med stor integritet och egna kvalificerade granskningar skapat en viktig kunskap om den våldsvåg som växt fram i Sverige.
Lasse Wierup. Foto: Daniel Roos.
Lasse Wierup. Foto: Daniel Roos.

– Lasse Wierup har under drygt tjugo år i dagspress och böcker arbetat metodiskt och skapat en unik och viktig insikt om gängkriminaliteten i Sverige. Wierups kartläggning är ett viktigt bidrag för att förstå framväxten av brottsliga nätverk i Sverige, säger Tuula Teeri, juryns ordförande och vd på IVA.

Juryns motivering

”Lasse Wierup belönas för att med stor integritet och egna kvalificerade granskningar ha skapat en viktig kunskapskälla om den nya våldsvåg som växt fram i Sverige under 2000-talet. Lasse Wierup har i drygt 20 års tid bevakat, beskrivit och berättat om brottsutvecklingen i Sverige och är i dag en av landets främsta kännare av den organiserade brottsligheten. Hans arbete i dagspress och böcker, senast "Gangsterparadiset", har varit viktiga bidrag till att åtgärderna mot dödsskjutningarna, av främst unga män, börjar ta form.”

– Jag är väldigt stolt över det här priset. Det känns som ett kvitto på allt arbete jag lagt ned på att begära ut dokument och offentliga handlingar, bearbeta data och analysera nya fakta för att kartlägga den organiserade brottsligheten, säger Lasse Wierup.

Priset delas ut den 9 juni kl. 17.45. I samband med prisutdelningen anordnas också ett seminarium. Läs mer och anmäl dig här

Lasse Wierup, har varit kriminalreporter på Dagens Nyheter i två decennier. I början av året bytte han arbetsplats till Dagens industri. Läs IVA Aktuellts intervju med Lasse Wierup här

Fakta om priset

Priset har inrättats för att premiera ett vetenskapligt synsätt i media samt för excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap – i en tradition av upplysning, folkbildning, förklaringsdjup, framtidstro och integritet. Prissumman är 100 000 kronor, och priset delas ut årligen.

Prisjuryn leds av professor Tuula Teeri, vd för IVA, och består i övrigt av docent Hans Bergström, f.d. chefredaktör DN, MDhc Jan-Olov Johansson, agronom och mångårig chef för Vetenskapsradion, PM Nilsson, politisk redaktör Dagens industri, fil.dr. Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

Tidigare pristagare

2021: Amina Manzoor, DN/Expressen

2020: Ingrid Carlberg, författare och frilansjournalist

2019: Åke Spross, Upsala Nya Tidning

2018: Katarina Gunnarsson, Sveriges Radio

2017: PM Nilsson, Dagens industri

2016: Bosse Lindquist, SVT

2015: Anders Bolling, DN

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lasse Wierup. Foto: Daniel Roos.
Lasse Wierup. Foto: Daniel Roos.
Ladda ned bild
Tuula Teeri, juryns ordförande och vd på IVA. Foto: Elin Vinger Elliot
Tuula Teeri, juryns ordförande och vd på IVA. Foto: Elin Vinger Elliot
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Grev Turegatan 16
114 46 Stockholm

08-791 29 00https://www.iva.se/

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Pressinbjudan: IVAs R2B Summit 202325.9.2023 07:00:00 CEST | Pressinbjudan

Medier inbjuds att delta på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) R2B Summit den 4 oktober som är en unik mötesplats för att utbyta erfarenheter och dela perspektiv för att tillsammans skapa nya innovationer och affärsmöjligheter. Under dagen kommer det ges möjlighet att få inblick i de forskningsprojekt som finns med på IVAs 100-lista 2023 exempelvis ny miljövänlig ljuskälla som kan komplettera och i vissa fall ersätta LED-lampor, automatisk AI-övervakning av tågräls och en innovativ lösning för provtagning vid sepsis.

Regeringen ökar anslaget till IVAs ingenjörspraktik Tekniksprånget8.9.2023 11:26:48 CEST | Pressmeddelande

Regeringen satsar på Tekniksprånget och föreslår i höstbudgeten att anslaget ska utökas med nio miljoner de kommande tre åren. Totalt innebär det ett anslag på 18 miljoner per år från staten. Tekniksprånget erbjuder unga vuxna ingenjörspraktik i fyra månader hos arbetsgivare runt om i hela landet. Programmet drivs sedan drygt tio år av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum