Tveksamt om ett statligt fastighetsbolag kan minska segregationen
– Det är bra att regeringen agerar för att minska segregation, öka trygghet och minska skillnaderna mellan bostadsområden. Om sedan ett statligt fastighetsbolag är rätt väg är mycket tveksamt, då det är svårt att se vad det kan göra som våra medlemmar, såväl allmännyttiga som privata, inte kan göra redan idag, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
– Vill regeringen på allvar motverka segregationen genom bostadspolitiken, så är det andra åtgärder som behövs. Åtgärder som kan stärka långsiktiga fastighetsägare, såväl allmännyttiga som privata, så att de kan renovera och underhålla sina fastigheter och inte vara tvungna att sälja för att finansiera renoveringar och nyproduktion, säger Anders Nordstrand.
Sveriges Allmännytta har länge förslagit följande:
- inför rot-stöd för hyresrätten.
- återinför skattefria underhållsfonder.
- en skattereform som balanserar de ekonomiska villkoren mellan upplåtelseformerna.
Syftet med ett statligt fastighetsbolag är att vända utvecklingen, främja jämlikhet och skapa områden där människor får bättre levnadsvillkor och företag får bättre förutsättningar att verka.
– Våra medlemsföretag bidrar redan idag på många sätt till att utveckla bostadsområdena. För att motverka segregationen behövs än mer samverkan mellan fler samhällsaktörer, bättre kommunal service, bättre skolor, fler arbetstillfällen och en blandning av upplåtelseformer i områdena för att öka integration och trygghet. Ett statligt fastighetsbolag i sig kan inte åstadkomma detta, säger Anders Nordstrand.
Läs mer om arbetet med trygga bostadsområden på sverigesallmannytta.se/valet2022.
För mer information, kontakta:
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 17
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25,
ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-406 55 25Bilder
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum