Mediemyndigheten

TV4 fälls för inslag om kanadensisk demonstration

Dela
I ett inslag i TV4 Nyheterna kallades en demonstration mot covid-19-restriktioner för en antivaccindemonstration. Granskningsnämnden fäller inslaget för en missvisande bild av vilka som demonstrerade och varför.

Inslaget var ett kort nyhetstelegram som handlade om att demonstrationen ”Convoy for freedom” vid gränsen mellan Kanada och USA var över och att flera personer hade gripits. Protesterna gällde covid-19-restriktioner för kanadensiska lastbilschaufförer. I inslaget sa nyhetsuppläsaren att det var en antivaccindemonstration. Granskningsnämnden anser att inslaget därmed förmedlade en missvisande bild av vilka som demonstrerade och varför. Det strider därför mot kravet på saklighet (22/00509).

Friade ärenden

  • Inslag i SVT:s Aktuellt om informationskriget i Ukraina och om en händelse vid Ormön i Svarta havet (22/00907).
  • SVT:s sändning av Paralympics – Invigning med ett uttalande av en kommentator(22/00978).

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye