Projektstart för framtidens sorteringsanläggning

Den nya automatiserade anläggningen kommer att sortera ut plast, metaller, papper och ej utsorterat organiskt material från det avfall som Tekniska verken tar hand om. Syftet är att öka materialåtervinningen.
- Den nya anläggningen kommer att minska de globala koldioxidutsläppen avsevärt samtidigt som vi ökar materialåtervinningen. Anläggningen blir en viktig kugge i den cirkulära ekonomin och en pusselbit i vår strävan att bli ännu mer resurseffektiva, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef på Tekniska verken i Linköping.
Anläggningen kommer att få toppmodern teknik för att kunna ta tillvara så stora resursvärden som möjligt ur avfallet. Med denna satsning flyttar Tekniska verken gränserna för vad resurseffektiv avfallshantering innebär, menar Charlotta Sund:
- Sorteringsanläggningen kommer att finnas där som ett skyddsnät som fångar upp det som hamnat på fel plats. På så sätt får mer material en andra chans samtidigt som vi minskar de globala koldioxidutsläppen. Med detta nya angreppssätt kommer vi att ta ett ordentligt kliv uppåt i avfallstrappan och använda de material som finns i våra avfallsflöden på bästa sätt, säger hon.
Ett komplement till källsortering
Projektet är ett viktigt led i klimatomställningen men ersätter inte Linköpingsbornas egen sortering av hushållsavfall.
- Nej, det är viktigare än någonsin att alla drar sitt strå till stacken och fortsätter källsortera, gärna ännu mer än idag. Kvaliteten på materialet som ska återvinnas blir högre när det sorteras vid källan i hushållet, alltså direkt ner i återvinningskärlen. Så ju mer förpackningar som hushållen sorterar och lämnar direkt till materialåtervinning desto bättre, avslutar Charlotta Sund.
Om projektet
Sorteringsanläggningen kommer att byggas inom Gärstadområdet och Tekniska verken beräknar att investeringen kommer att uppgå till cirka 400 miljoner kronor. Anläggningen delfinansieras av Naturvårdsverket genom Klimatklivet – klimatinvesteringsstöd uppgår till 35 procent av de stödberättigade investeringarna, högst 134 miljoner kronor. Enligt projektplanen sker byggstarten 2023 och anläggningen beräknas vara i drift under 2025. Totalt beräknas anläggningen minska utsläppen med cirka 77 000 ton koldioxidekvivalenter per år.
För mer information, kontakta gärna:
Charlotta Sund, vd och koncernchef: 013-30 86 50 eller Charlotta.sund@tekniskaverken.se
Michael Fahlström, affärsområdeschef Värme och kyla: 013-20 90 42 eller Michael.fahlstrom@tekniskaverken.se
Nyckelord
Bilder



Länkar
Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats.
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Ett år med nya prismodellen för elnätskunder i Katrineholm – steg i rätt riktning14.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I april 2024 införde Tekniska verken en ny prismodell med effektavgift för elnätskunder i Katrineholm. Nu har en mätning gjorts för att se om modellen gett önskad effekt. En av slutsatserna är att det är möjligt att jämna ut sin elanvändning och sänka elnätskostnaden, exempelvis genom att flytta sina effekttoppar från dag till natt. Den största förändringen syns hos en grupp om 450 elbilsägare Tekniska verken haft möjlighet att följa, och som sänkt sin sammanlagda maximala effektanvändning med 10 procent.
Byte av skorsten på Kraftvärmeverket i centrala Linköping9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
På måndag och tisdag 12-13 maj är det dags för KV1:s skorsten på Panna 1 att gå i graven efter att ha gjort sitt jobb i nästan 50 år. Media välkomnas att närvara vid nedmonteringen.
Pressinbjudan: Invigning av fiskvägen i Laxberg – nu får fiskarna fri passage29.4.2025 14:15:48 CEST | Pressmeddelande
Nu är det dags att inviga fiskvägen i Laxberg, där fiskar och andra vattenlevande djur med Sommenöringen i spetsen får fri passage mellan Sommen och Svartån. Fiskvägen är ett initiativ av Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), där Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi ingår. Media välkomnas till invigningen, där man får se fiskvägen i drift samt veta mer om hur den fungerar och varför den är viktig.
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum