Påslag på lönen ska locka äldre medarbetare att stanna kvar
– Det här är ett steg i rätt riktning att få äldre medarbetare att betraktas som en viktig arbetskraftsresurs. Vi behöver bli bättre som arbetsgivare på att anpassa arbeten efter äldres arbetsförmåga samt att bibehålla kompetens och motivera äldre till att stanna kvar längre i arbetslivet. Äldre medarbetare är en viktig pusselbit i att lösa den kompetensförsörjningsutmaning vi står inför, säger Denisé Cassel (KD) kommunalråd med ansvar för personalfrågor.
Viktigt
Linköpings kommun behöver säkra kompetensförsörjning inom vård, skola och alla andra verksamheter. Det är viktigt att medarbetare som redan finns inom den kommunala organisationen stannar kvar. Kommunen gör därför en särskild satsning för att så kallade seniora medarbetare, över 57 år eller äldre, ska stanna kvar längre.
De fyller bland annat en viktig roll för att föra över kunskap och kompetens till nya eller mindre erfarna kollegor.
– Intentionen är också att motverka normen och bryta kulturen om att arbetslivet går mot sitt slut vid 65 års ålder. Vi vill också göra det tydligt att seniora medarbetare är en viktig resurs i organisationen, säger Denisé.
Dialog
I medarbetarsamtalen kommer cheferna att ha en en regelbunden dialog om det fortsatta arbetslivet med seniora medarbetare. Under de samtalen undersöker chefen intresset hos medarbetare för att vara kollegial handledare. Syftet med den rollen är att förstärka introduktionen av nya medarbetare.
Ett tydligt sätt att få arbetstagare att stanna kvar är att ge dem som fortsätter arbeta i Linköpings kommun, en gratifikation i form av ett lönepåslag. Den betalas ut från januari det år medarbetaren fyller 66 år till och med 68 års ålder.
Så här ser gratifikationen ut utifrån heltidsarbete:
Från 66 år 1 500 kronor per månad
Från 67 år 1 000 kronor per månad
Från 68 år 1 000 kronor per månad
För att få denna gratifikation måste man ha varit anställd i Linköpings kommun under de senaste tre åren. Under denna period måste man ha varit i aktiv tjänst med minst 50 procents sysselsättningsgrad.
Nyckelord
Kontakter
Denisé Cassel (KD)1:e vice ordförande för kommunstyrelsen / kommunalråd
Tel:013-26 38 18denise.cassel@linkoping.seOm
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Nytt förbud mot lustgas15.5.2025 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det kommer bli förbjudet att bruka lustgas i berusningssyfte på flera platser i Linköpings kommun. Från och med 1 augusti väntas förbudet börja gälla.
Katarina Jonsson Bratu blir ny servicedirektör13.5.2025 08:05:19 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart att Katarina Jonsson Bratu blir ny servicedirektör i Linköpings kommun. Hon börjar i Linköpings kommun den 15 augusti.
Ny satsning ska bryta utanförskap i Skäggetorp12.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler unga i Skäggetorp ska få hjälp till självhjälp för att öka sin förmåga att ta sig in på arbetsmarknaden eller till studier. Med satsningen Framtidstalanger vill Linköpings kommun och Östergötlands Stadsmission, med finansiering från ESF-rådet, stärka unga vuxna i åldern 18–29 år i Skäggetorp som står utanför arbetsmarknaden eller utbildning.
Linköpings kommun inför servicelöften till näringslivet8.5.2025 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
För att förenkla vardagen för företag, bidra till en ökad förutsägbarhet och förbättra näringslivets upplevelse av kommunen införs nu nya servicelöften. Dessa ska förtydliga både vad företagen kan förvänta sig av kommunen men även vad kommunen förväntar sig av företagaren vid hanteringen av ett ärende.
Vite och hot om uppsägning gav resultat7.5.2025 14:20:42 CEST | Pressmeddelande
Omsorgsbolaget Forenede Care har vidtagit åtgärder mot bristerna på vårdboendet Duvan, efter att Linköpings kommun begärt ett mångmiljonvite och hotat med att säga upp avtalet. – Vår uppföljning kommer att fortsätta med oförminskad styrka för att säkerställa att det inte rör sig om en tillfällig uppryckning och att nya brister inte uppkommer, säger Jonatan Hermansson (S).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum