Rymdstyrelsen

Astronauten Jessica Meir snart på plats i Göteborg

Dela
Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden, har valt Göteborg som en av fem städer som hon besöker under sin Sverigeturné. Den 19 juni håller hon en föreläsning för allmänheten om livet och forskningen ombord på rymdstationen ISS – och drömmen om att bli första kvinnan på månen.
Jessica Meir. Foto: NASA
Jessica Meir. Foto: NASA

NASA-astronauten och marinbiologen Jessica Meir ska resa runt i Sverige under fem dagar i juni för att föreläsa och träffa allmänhet, forskare och studenter. Den 19 juni kommer hon till Göteborg för att hålla en föreläsning för allmänheten på Universeum.  

- ­Det är fantastiskt att få välkomna Jessica Meir till Göteborg. Som första svenska kvinnan i rymden har hon spännande berättelser, om livet och forskningen i rymden samt drömmen att bli första kvinnan på månen, att dela med sig av till göteborgarna, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen.

Jessica Meir är aktuell i och med uttagningen till månprogrammet Artemis, som drar i gång på allvar i sommar. Målet är att landa astronauter nära månens sydpol under 2020-talet.

Västeråsbördiga Jessica Meir, vars mamma kommer från Västerås, har både amerikanskt och svenskt medborgarskap. Hon blev historisk när hon som första svenska kvinnan skickades ut på uppdrag i rymden 25 september 2019. Där tillbringade hon 205 dagar och avverkade 3280 varv runt jorden, vilket motsvarar en resa på cirka 139 851 994 kilometer. Hon utförde viktig forskning under rymdfärden, bland om hur hjärtvävnad beter sig i mikrogravitation jämfört med på jorden.

Nu har Jessica Meir återigen möjlighet att bli historisk. Hon är en av 18 utvalda personer till det amerikanska månprogrammet Artemis och kan därmed bli första kvinnan i världen på månen. Att Jessica Meir är en av kandidaterna är inte förvånande. Hon har stor erfarenhet av att vistas och genomföra experiment i rymden. Hon har även en gedigen utbildning och är doktor i marinbiologi samt har en master i rymdstudier och kandidat i biologi.

Journalister är välkomna på Jessica Meirs föreläsning. För anmälan och kontakt:

Charlotte Mansfield
Pressansvarig Universum
charlotte.mansfield@universeum.se
072-725 79 00

Fakta - Jessica Meir i Göteborg

19 juni, 13.45 - 14.30. Öppen föreläsning av Jessica Meir på The Hub, Universeum.

19 juni, 14.45 - 15.50. Panelsamtal med Jessica Meir, NASA, Maria Nyström, Chalmers, Sammie Chimusoro, ESA Bic, Theresia Hestad, Saab och Moa Skan, Stockholms universitet. The Hub, Universeum. ”Space sustainability. Hur kan vi skapa hållbara system i rymden? Och hur kan de appliceras på jorden?”

Relaterat material på Rymdstyrelsens webbplats https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/rymdfakta/manniskan-och-rymden/jessica-meir/

NASA: https://www.nasa.gov/astronauts/biographies/jessica-u-meir/biography

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jessica Meir. Foto: NASA
Jessica Meir. Foto: NASA
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye