Aleris

50 nya vårdplatser till Region Stockholm

Dela
Bristen på vårdplatser i Sverige har blivit ett allt större bekymmer. För att möta behovet öppnar Aleris upp till 50 nya disponibla vårdplatser för somatisk vård inom avancerad specialistsjukvård i hemmet, i Region Stockholm.
50 nya disponibla vårdplatser i Region Stockholm.
50 nya disponibla vårdplatser i Region Stockholm.

— Vårdens samlade resurser behöver räcka till fler. När patienterna behöver vård är det i första hand avancerad specialistsjukvård utanför akutsjukhusen som ska ta emot dem som annars hade behövt en vårdplats på akutsjukhuset, säger Roger Larsson, verksamhetschef på Aleris ASIH.

Nästan samtliga regioner uppger att det är brist på disponibla vårdplatser. Region Stockholm uppskattar att det behövs omkring 100 ytterligare vårdplatser. En allt större andel av avancerad specialistsjukvård behöver bedrivas utanför akutsjukhus och i hemmet. Fler vårdplatser inom ASIH möjliggör att alltmer, delar eller helhet av vårdkedja, av den vård som regionerna har ansvar för på akutsjukhusen kan utföras i hemmet.

— Att förlägga avancerad sjukvård utanför akutsjukhusen innebär ökade möjligheter för patienter att bli medskapare av sin egen vård, dels öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården utifrån sina individuella behov, säger Roger Larsson.

För att säkerställa tillgänglighet efter behov för patienter och att vården som bedrivs är säker arbetar verksamheten i multiprofessionella team där det ingår specialistläkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer, dietister och undersköterskor. Verksamheten medverkar varje år till att över 100 sjuksköterskor utbildas genom att tillhandahålla praktikplatser inom hälso- och sjukvården i nära samverkan med Region Stockholm. Utöver det tillkommer cirka 25 utbildningsplatser för undersköterskor och cirka 28 platser för utbildning av ST-läkare från andra verksamheter såsom primärvård, geriatrik och psykiatri.

Utökningen kommer att ske successivt med start 1 juli 2022. Verksamheten öppnar i område fyra vilket innefattar Nacka, Värmdö och söderort i Stockholm. Sedan tidigare bedriver Aleris avancerad sjukvård i hemmet i Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Täby, Upplands Väsby, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn, Södertälje, Tyresö och i västerort i Stockholm.

Statistik
Aleris bedriver avancerad specialistsjukvård i hemmet med en kapacitet upp till 710 disponibla vårdplatser för somatisk vård över hela Region Stockholm.

  • I område 1 (Södertälje, Nykvarn, Salem) har vi en kapacitet på ca 50 inskrivna patienter.
  • I område 3 (Haninge, Tyresö, Huddinge, Botkyrka, Nynäshamn) har vi en kapacitet på ca 330 inskrivna patienter.
  • I område 4 (Nacka, Värmdö och söderort i Stockholm) har en kapacitet på ca 50 inskrivna patienter.
  • I område 5 (innerstaden Stockholm, Lidingö och Solna) har vi en kapacitet på ca 50 inskrivna patienter.
  • I område 6 (Ekerö, Sollentuna, Sundbyberg, Västerort Stockholm) Har vi en kapacitet på ca 90 inskrivna patienter.
  • I område 7 (Järfälla, Upplands Bro, Upplands Väsby, Sigtuna) har vi en kapacitet på ca 90 inskrivna patienter.
  • I område 8 (Danderyd, Österåker, Täby, Vallentuna, Vaxholm) har vi en kapacitet på ca 50 inskrivna patienter.

Om Aleris ASIH
Aleris ASIH bedriver somatisk vård inom avancerad specialistsjukvård i hemmet som tar emot patienter från hela Region Stockholm. Våra medarbetare arbetar i team och har en stor medicinsk expertkompetens inom palliativ medicin, geriatrik, lungmedicin, njurmedicin och allmänmedicin. Tillsammans med patienterna utformar vi en vårdplan och arbetar i tätt samarbete med andra aktörer som är inblandade i vården, för att säkerställa kvalitet och kontinuitet. Utvärdering och uppföljning är självklara inslag i processen.

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

50 nya disponibla vårdplatser i Region Stockholm.
50 nya disponibla vårdplatser i Region Stockholm.
Ladda ned bild
Roger Larsson, verksamhetschef på Aleris ASIH
Roger Larsson, verksamhetschef på Aleris ASIH
Ladda ned bild

Om

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum