Sverigedemokraternas uppdrag till Elsa Widding om elförsörjning

Dela
Sverigedemokraterna har utsett Elsa Widding till särskild utredare för att analysera vilka politiska insatser som är mest effektiva för att skapa ett långsiktigt, konkurrenskraftigt och tillförlitligt system för energiförsörjning. Elsa ska även belysa hur den förda politiken med ökat inslag av väderberoende produktion och därmed ökat behov av utbyggda elnät slår, likväl som alternativet till detta.

Enligt analyser av vinterns elkris var nedläggningen av Ringhals 1 och 2 direkt avgörande för de elpriser vi såg under hösten och vintern i södra Sverige. Med reaktorerna kvar i drift hade priserna varit 30-50 procent lägre.

Samtidigt ökar mängden vindkraft i Sverige och angränsande länder. Variationerna i tillgänglig effekt blir därmed större, och energisystemets obalanser svårare att prognosticera. Större andel vindkraft kan leda till att flera länder har ont om effekt samtidigt, när vindförhållandena är dåliga över ett stort geografiskt område.

I detta läge driver Socialdemokraterna och vänsterpartierna på för än mer väderberoende energiproduktion och fortsatt nedläggning av planerbar kraftproduktion.

Sverigedemokraternas utredare Elsa Widding har lång bakgrund i energibranschen som nyckelperson i en lång rad energibolag. Hon gjorde sig känd i samband med Nuon-affären, som visselblåsare i sin dåvarande roll på Näringsdepartementet. Hon har därefter engagerat sig som samhällsdebattör och kandiderar i höst till riksdagen för Sverigedemokraterna.

I Widdings uppdrag ingår att fokusera på:

  • Hur ett nytt ägardirektiv för Vattenfall kan formuleras för att inte äventyra elsystemets funktionalitet samt bidra till rimliga elpriser på kort/medellång och lång sikt.

  • Hur Sverige ska hantera en eventuell situation med effektbrist den kommande vintern.

  • Hur rättvisa och rimliga marknadsvillkor skapas mellan de olika energislagen.

  • Hur effektivare tillståndsgivning och förutsättningar för framtidens kärnkraft skapas.

Elsa Widding kommer att delredovisa sitt uppdrag till Sverigedemokraterna den 16 augusti 2022, för att förslagen ska kunna utgöra underlag för de omedelbara åtgärder som nästa regering kommer att behöva vidta.

Presskonferensen med Henrik Vinge och Elsa Widding, där uppdraget presenterades, går att se i efterhand här.

Kontakter

Bilder

Om

Sverigedemokraterna
Sveriges Riksdag
100 12 Stockholm

https://sverigedemokraterna.se/

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som eftersträvar en hög grad av trygghet och samhörighet i det svenska samhället.

Partiet är representerade på kommunal, regional och nationell nivå samt i Svenska kyrkans högst beslutande organ.

Partiledare sedan 2005 är Jimmie Åkesson.

Följ Sverigedemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverigedemokraterna

Jimmie Åkessons vårtal 20243.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

På lördag den 4 maj kommer Jimmie Åkesson till Långholmen för att hålla sitt traditionsenliga vårtal. Utöver talet kl 13:00 kommer även flera andra gäster och företrädare medverka på scen under dagen. Tid: Lördag den 4 maj, kl 13:00 Plats: Långholmen, Stockholm För den som saknar möjlighet att medverka på plats kommer Jimmie Åkessons tal livesändas på Sverigedemokraternas Youtube-kanal. Efter talet kommer det finnas möjlighet till intervjuer i grupp. Efter vårtalets avslut kommer flera hundra Sverigedemokrater, med partiledningen i spetsen, att tåga bort till Münchenbryggeriet där partiets officiella valkickoff kommer att hållas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye