Lantmäteriet

Brist på anslag ger längre väntetider för spridningstillstånd

Dela
Målet är att den som söker spridningstillstånd ska få ett beslut inom fem arbetsdagar. För närvarande är väntetiden 19 arbetsdagar. - Vi möts varje dag av irritation och frustration från många av de som väntar. Till dem säger vi att vi gör vad vi kan, men vi saknar helt enkelt medel för att kunna utföra uppdraget, säger Anders Sandin, verksamhetsområdeschef på Lantmäteriet.

Det anslag Lantmäteriet har blivit tilldelat för uppgiften räcker inte till då den tekniska utvecklingen och användningen av ”drönare” har ökat dramatiskt. Antalet ansökningar per år har gått från cirka 700 ärenden (2016) till drygt 23 000 på fem år (2021).

Anslaget för verksamheten ligger dock kvar på oförändrad nivå.

Lantmäteriet har de senaste åren lyft detta dilemma i sitt budgetunderlag till regeringen.

- Vi har inte möjlighet att omfördela mer än vad vi redan gjort eller skjuta till ytterligare resurser för att hantera alla de ansökningar om spridningstillstånd som kommer, säger Anders Sandin.

Konsekvenserna är längre handläggningstider när det gäller dessa tillståndsärenden och vi beklagar att detta drabbar kunderna men hoppas med denna information kunna ge en förklaring.

- Vi befarar dessutom att det finns en stor risk att många väljer att inte ansöka om spridningstillstånd. Det kan få allvarliga konsekvenser, inte bara för samhällets säkerhet utan även för medborgarnas förtroende för lagstiftningen, säger Anders Sandin avslutningsvis.

Vill du slippa ansöka om tillstånd?

Det finns flera undantag från skyldigheten att ansöka om spridningstillstånd. Du kan läsa mer här vad som gäller: https://www.lantmateriet.se/sv/webb/spridningstillstand/undantag-fran-spridningstillstand/

För mer information, kontakta:

Anders Sandin, chef för verksamhetsområde Geodata, Lantmäteriet 

Tel: 026 – 63 33 73

Mobil: 072 – 50 30 073

E-post: anders.sandin@lm.se

Nyckelord

Om

Lantmäteriet
Lantmäteriet

 801 82 Gävle

0771 - 63 63 63http://www.lantmateriet.se

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum