SiS går upp i stabsläge på grund av platsbristen
– En placering inom SiS är ofta det sista alternativet för barn och unga med de allra största behoven. Vi jobbar hårt för att hantera situationen här och nu, och med en stabsfunktion kommer vi ha bättre möjligheter att organisera, strukturera och göra nödvändiga prioriteringar, säger Johan Feldtmann, chef för stabsorganisationen.
Bristen på platser är störst för gruppen icke skolpliktiga pojkar. Det kan medföra att utsatta barn och unga inte få sina särskilda vård- och behandlingsbehov tillgodosedda, vilket kan innebära risker för deras liv och hälsa.
Orsaken till bristen på platser är att SiS tillfälligt tvingats stänga delar av och hela avdelningar, vilket minskar antalet platser.
Bakgrunden till stängningarna är flera. Myndigheten har svårigheter att rekrytera tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens. Några avdelningar har reducerad kapacitet på grund av att SiS har flera ungdomar placerade med extraordinärt stort vårdbehov. Dessutom har myndigheten problem med ett antal lokaler som är i akut behov av renovering.
Fortsatt god kvalitet på vården och behandlingen
Differentiering av platserna och att vi anpassar vården och behandlingen utifrån det enskilda barnets, ungdomens eller klienten behov är avgörande för ett gott vård och behandlingsresultat.
– Vi prioriterar alltid trygghet och säkerhet för våra ungdomar, klienter och medarbetare – samtidigt som vi har fokus på bra behandling. I vår verksamhet behöver hög säkerhet och god vård och behandling alltid gå hand i hand, fortsätter Johan Feldtmann.
Utöver interna omprioriteringar arbetar myndigheten även med att identifiera barn och unga som bedöms som utskrivningsklara och de som bedöms redo för vård på öppen avdelning. I de här fallen uppvaktar SiS placerande socialtjänst, för att om möjligt frigöra plats för barn och unga i akut behov av skydd.
SiS undersöker också möjligheten att resursutnyttja missbruksvården genom att placera myndiga ungdomar med missbruksproblem på LVM-hem.
Stabsarbetet kommer underlätta beslut inom områden som placering, personal, ordning och säkerhet, kommunikation, lokaler samt resursallokering.
Den nationella stabsorganisationen leds av Johan Feldtmann i rollen som stabschef. Johan Feldtmann är till vardags institutionschef vid SiS ungdomshem Margretelund i Lidköping.
Kontakter
Stefan Hell FrödingPressekreterare
Tel:0104534120Tel:0708398486stefan.hellfroding@stat-inst.seNatalia RylanderPressekreterare
Tel:010-4534644Tel:070-2048251natalia.rylander@stat-inst.seBilder
Om
Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.
Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.
Följ Statens Institutionsstyrelse
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse
Hot och våld minskar inom SiS21.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fortsatte hot- och våldsincidenterna att minska inom Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomsvård. Hot och våld mellan placerade barn och unga minskade med 26 procent från föregående år. Hot och våld riktat mot SiS medarbetare minskade med 22 procent.
Betydligt färre unga avviker från SiS14.2.2025 10:16:14 CET | Pressmeddelande
Under 2024 avvek 173 barn och unga från Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem. Det är en minskning med drygt 30 procent från 2023 års siffra om 249 avvikningar. Sedan 2022 har avvikningarna inom ungdomsvården minskat med 58 procent.
100 fler platser inom SiS28.10.2024 08:58:30 CET | Pressmeddelande
Behovet av att omhänderta barn och unga ökar dramatiskt i samhället, och platssituationen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är mycket ansträngd. Därför har myndigheten fattat beslut om att tillgängliggöra 100 ytterligare platser till den 31 mars 2025. Arbetet ska samordnas av säkerhetsdirektören.
SiS öppnar ungdomshem utanför Lindesberg18.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Platsbristen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är fortsatt mycket ansträngd. Myndigheten har därför beslutat att återöppna Granhult utanför Lindesberg i början av 2025. Granhult kommer att fungera som satellitavdelning till Bergsmansgårdens ungdomshem. Målgruppen blir äldre flickor i den lägsta säkerhetsklassen.
Råby ungdomshem får fler platser1.10.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
SiS ungdomshem Råby tar över delar av LVM-hemmet Lundens lokaler för att bedriva ungdomsvård. Lunden kommer fortsatt att bedriva missbruksvård för kvinnor över 18 år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum