Jönköpings län satsar på rökavvänjning med hjälp av motiverande samtal
Motiverande samtal är en förändringsinriktad rådgivning som bygger på dialog mellan rådgivare och patient. Istället för att propagera för livsstilsförändring strävar rådgivaren efter att förstå patientens perspektiv. Konkret innebär samtalen att följa patienten i dennes utforskande av sig själv och att styra samtalen mot förändring. Många yrkesgrupper har möjlighet att samtala om rökning inom ramen för sitt yrke, t ex läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, tandläkare, psykologer m fl. Metoden har använts i mer än 60 kliniska studier världen över inom de flesta livsstilsområden med goda resultat.
Intresset för motiverande samtal som verktyg i patientsamtalet har växt lavinartat de senaste åren. För att möta behovet av lärare har Cancerfonden i samarbete med Statens folkhälsoinstitut under våren arrangerat en femdagars utbildning med landets främsta experter på området, bl a Astri Brandell Eklund, distriktsläkare, och Christina Näsholm, leg psykolog.
I Sverige finns 1,2 miljoner rökare idag och 70 procent av dem (840 000 personer) vill sluta röka. Var tredje av dem som vill sluta anser sig behöva professionellt stöd.
- Samtalsstöd i kombination med rökavvänjningsläkemedel kan tiodubbla chansen att lyckas sluta, men tillgången till samtalsstöd är idag otillräcklig. Vår förhoppning är nu att utbildningen ska stimulera tillgången på rökavvänjning i Sverige, säger Ellinor Bollman, kommunikationschef på Cancerfonden.
- Rökning orsakar 90 procent av alla lungcancerfall, så kan vi minska antalet rökare så kommer lungcancer också att minska, säger Ellinor Bollman.
Från Jönköping har Maria Carlzon från Länssjukhuset Ryhov deltagit i utbildningen. Totalt har 24 personer från 16 län utbildats i motiverande samtal. Alla deltagare kommer sedan att utbilda personal på vårdcentraler, sjukhus, tandläkarmottagningar mm inom sitt eget landsting, för att de ska kunna samtala på ett bra sätt med personer som vill sluta röka.
- Jag känner mig privilegierad som fått gå den här kursen, säger Maria Carlzon. - Nu är jag redo att ge mig ut i verkligheten som lärare för egna utbildningar i länet. Jag hoppas att vi kan hjälpa fler som vill sluta röka.
Majoriteten av deltagarna är sjuksköterskor men även tandhygienister, hälsoplanerare och läkare finns representerade.
Kursdeltagare från Jämtlands län: Maria Carlzon, Tobakspreventionsenheten Länssjukhuset Ryhov, Jönköping Tel 036-32 19 88 E-post: maria.carlzon@lj.se
Om
Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerfonden lanserar “Skugglyftet” – en kampanj för att bekämpa hudcancer9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige – och 9 av 10 fall av malignt melanom kan kopplas till våra solvanor. Därför lanserar Cancerfonden “Skugglyftet”, en kampanj som sprider kunskap om solskydd och samlar in pengar till cancerforskningen.
Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
6 miljoner till cancerforskare vid LiU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden ger 6 miljoner kronor till cancerforskare vid Linköpings universitet. Forskningen vid LiU bidrar till framsteg inom tidig diagnostik och individanpassad behandling av cancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum