Ny ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd
- Klas Kärre har en imponerande meritlista, med stora framgångar inom cancerforskning och en stark position i forskningsvärlden. Vi är mycket glada över att han kommer att leda forskningsnämndens arbete och hälsar honom varmt välkommen, säger Stefan Bergh, Cancerfondens generalsekreterare.
Sedan 1994 är Klas Kärre professor i molekylär immunologi vid Karolinska Institutet. Klas Kärre har sedan starten av sin forskarkarriär haft en relation till Cancerfonden. Ett anslag från Cancerfonden bidrog starkt till att han valde forskarbanan istället för en läkartjänst.
- Jag har stor respekt för Cancerfondens arbete. Forskningsprojekt ska få anslag i nationell konkurrens och pengarna, gåvorna som Cancerfonden fördelar, ska användas på bästa sätt. Det är oerhört viktigt och en arbetsuppgift jag brinner för, säger Klas Kärre, ny ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
- Jag ser fram emot att vara en del i debatten om cancerforskning och cancervård. Cancerfonden har tack vare en stark opinionsbildning gjort verklig skillnad genom åren. Jag tänker bland annat på arbetet för en nationell cancerstrategi, fortsätter Klas Kärre.
I början av forskarkarriären gjorde Kärre en banbrytande upptäckt som kom att påverka hans inriktning som forskare - det gällde hur de naturliga mördarcellerna fungerade, så kallade NK-celler. Upptäckten ledde fram till ”The missing self hypothesis”, en hypotes som beskriver en strategi för hur cellen identifierar sina målceller och dödar dem. I sin forskning har han fokuserat på dessa NK-celler och på olika sätt testat sin hypotes. I dag genomförs kliniska prövningar med NK-celler på leukemipatienter vid Huddinge sjukhus, under ledning av en av Kärres tidigare doktorander.
Klas Kärre är en välkänd profil i forskningsvärlden och är engagerad i flera uppdrag. Han är adjungerad ledamot i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin vid Karolinska Institutet, från 2009 till 2011 var han ordförande i samma kommitté. Sedan 2010 är Kärre invald som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin. Han är engagerad internationellt, bland annat i arbetet med att prioritera forskningsansökningar i European Research Council. Kärre har även tidigare deltagit i Cancerfondens arbete, då bland annat i forskningsnämndens vetenskapliga sekretariat.
Klas Kärre efterträder Bengt Westermark, professor i tumörbiologi vid Uppsala universitet, som ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd. Läs mer om forskningsnämndens arbete här (http://www.cancerfonden.se/sv/forskning/Forskningsnamnden-beslutar-om-anslag/).
Kontakter
För mer information, kontakta: Lars-Gunnar Ericson PR- och pressansvarig, Cancerfonden, 08-677 10 38 eller lars-gunnar.ericson@cancerfonden.se Johanna Faijersson pressekreterare Cancerfonden, 08-677 10 04 eller johanna.faijersson@cancerfonden.se (ellerjohanna.faijersson@cancerfonden.se)
Om
Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
6 miljoner till cancerforskare vid LiU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden ger 6 miljoner kronor till cancerforskare vid Linköpings universitet. Forskningen vid LiU bidrar till framsteg inom tidig diagnostik och individanpassad behandling av cancer.
Cancerfonden satsar 19 miljoner på cancerforskning vid Lunds Universitet – AI i bröstcancerscreening i fokus26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden beslutar att dela ut 19 miljoner kronor till cancerforskare vid Lunds universitet.
3,1 miljoner till cancerforskare vid UmU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tilldelar 3,1 miljoner kronor till cancerforskare vid Umeå universitet. Forskningsanslagen vid UmU bidrar till ökad förståelse för cancer och utveckling av nya behandlingsmetoder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum