H.K.H. Kronprinsessan Victoria officiell beskyddare av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj
- Jag blev så glad och stolt när jag fick frågan om att formge Cancerfondens rosa band. Jag, som så många andra, har upplevt cancer på nära håll och det här är mitt bidrag, säger Alicia Vikander om uppdraget.
Under oktober varje år bär hundratusentals personer ett rosa band för att visa sitt stöd för kampen mot cancer och bröstcancer. För åttonde året i rad bär även H.K.H. Kronprinsessan Victoria, som kampanjens officiella beskyddare, det rosa bandet för att uppmärksamma cancerfrågan och vikten av cancerforskning.
- Vi är stolta över att dessa två fantastiska kvinnor har valt att stödja den här viktiga kampanjen. Rosa Bandet förenar oss alla i kampen mot cancer och det stora engagemanget har gjort kampanjen till något av en folkrörelse. Tack till alla företag och engagerade människor som hjälper oss att samla in pengar till svensk cancerforskning, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
Under oktober arrangerar hundratals privatpersoner och föreningar olika evenemang till förmån för Cancerfonden. Hundratusentals människor bär det rosa bandet och väljer att köpa rosa produkter från Rosa Bandets sponsorer för att visa sitt stöd och bidra till svensk cancerforskning.
Fakta om bröstcancer i Sverige
· Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor · Drygt 8 000 kvinnor får årligen bröstcancer · Cirka 50 män får årligen bröstcancer · I dag överlever mer än 80 procent av dem som får bröstcancer · Varje år dör närmare 1 400 kvinnor av bröstcancer · Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år
Om Rosa Bandet-kampanjen Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår 1-31 oktober och genomförs i år för fjortonde året i rad. Kampanjen syftar till att bekämpa cancer genom att samla in pengar till svensk cancerforskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer samt genom att bedriva påverkansarbete mot beslutsfattare. Sedan starten 2003 har Cancerfonden - tillsammans med privatpersoner, företag och föreningar - samlat in drygt 593 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Mer information finns på cancerfonden.se/rosabandet
Kontakter
För mer information vänligen kontakta: Johanna Faijersson, PR- och pressansvarig Cancerfonden, 08-677 10 04 eller johanna.faijersson@cancerfonden.se Sofia Guerrero, Pressekreterare Cancerfonden, 08-677 10 43 eller sofia.guerrero@cancerfonden.se
Om
Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Palliativa vården i Östergötland måste rustas inför framtiden – idag besöker Cancerfonden regionen15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att allt fler lever länge med obotliga sjukdomar får många inte den palliativa vård de har rätt till. Ojämlikheten är stor mellan både regioner och diagnoser och den palliativa vården prioriteras ofta bort. Nu reser Cancerfonden genom landet för att uppmana politiker och beslutsfattare till förändring. Idag besöker organisationen region Östergötland.
Cancerfonden lanserar “Skugglyftet” – en kampanj för att bekämpa hudcancer9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige – och 9 av 10 fall av malignt melanom kan kopplas till våra solvanor. Därför lanserar Cancerfonden “Skugglyftet”, en kampanj som sprider kunskap om solskydd och samlar in pengar till cancerforskningen.
Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum