113 miljoner till cancerforskning vid Lunds universitet
I dag analyseras tumören först efter operation, vilket riskerar att både för lite, eller för mycket, hud tas bort. Fotoakustik, som tekniken heter, kombinerar laser och ultraljud och skapar en tredimensionell bild som visar hudtumörens utbredning och djup. Därmed kan läkaren avgöra exakt vad som ska opereras bort.
- I framtiden hoppas vi kunna minska antalet operationer av hudtumörer, vilket skulle vara fantastiskt för patienterna, säger Malin Malmsjö, professor och överläkare, som i dag tagit emot beskedet om en finansiering på 800 000 kronor per år i tre år.
En av dem som får allra mest forskningsstöd från Cancerfonden är Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitet. Han tilldelas 1,75 miljoner per år i tre år samt ytterligare 4 miljoner per år i tre år i ett extra anslag.
Tumörer är beroende av att kommunicera med omkringliggande celler för att kunna växa till. Kristian Pietras och hans team ska undersöka hur bröstcancerceller kommunicerar med bindväven, och vilken betydelse blodkärlens celler har för tumörens spridning. Målet är att mer kunskap om hur cancerceller kommunicerar med omgivningen ska leda till nya sätt att behandla cancer.
Kristian Pietras får ett extra anslag bland annat för att kunna anställa personal med en rad olika kompetenser som behövs i ett omfattande projekt som sträcker sig hela vägen från laboratorium till patient.
- Vi hoppas att tillskottet från Cancerfonden kan leda till genombrott i detta translationella projekt. Vår vision är att helt besegra cancer och med bättre behandlingsmetoder och förfinad diagnostisering tar vi kliv som gör att fler överlever, säger Klas Kärre, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd.
Fakta: Cancerfondens anslagsutdelning
Fördelningen av Cancerfondens forskningsanslag utses i nationell konkurrens. Det innebär att Cancerfonden låter alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform. De främsta forskningsprojekten får anslag, det vill säga de med störst chans att nå framgångsrika resultat. Anslagsutdelningen som sker i november varje år är Cancerfondens största utdelning. Nytt för i år är en ytterligare satsning för extra kostnadskrävande studier som forskare kan ansöka om på 1-5 miljoner kronor årligen i upp till tre år.
Fakta: malignt melanom i huden
Malignt melanom hör till de cancerdiagnoser som ökar mest, cirka 5 procent per år de senaste 10 åren
Insjuknande:1 053 kvinnor och 2 090 män år 2016
Medianålder vid insjuknande:67 år
Symtom:vanligen ett födelsemärke som har börjat växa, ändra färg eller form, börjat blöda eller klia
Överlevnad:cirka 93 procent av kvinnorna och 86 procent av männen lever tio år efter diagnos
Avlidna:225 kvinnor och 289 män år 2016
Antal som lever med att ha eller ha haft malignt melanom: drygt 44 000 personer år 2016
Fakta: bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor
Insjuknande:7 558 kvinnor och 58 män år 2016
Medianålder vid insjuknande:66 år
Symtom:vanligen förändring/knöl i bröst eller armhåla
Överlevnad:drygt 86 procent av kvinnorna och 74 procent av männen lever 10 år efter diagnos
Avlidna:1 391 kvinnor och 13 män år 2016
Antal som lever med att ha eller ha haft bröstcancer: cirka 109 000 personer år 2016
Kontakter
Frida Ekberg Pressekreterare 0702-731555 Frida.ekberg@cancerfonden.se
Om
Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerfonden och Apotek Hjärtat fördjupar sitt samarbete genom att Apotek Hjärtat blir ny huvudpartner13.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Cancerfonden och Apotek Hjärtat tar sitt långvariga samarbete till nästa nivå. Efter tio år som partner till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj utökar Apotek Hjärtat nu sitt engagemang och blir huvudpartner till Cancerfonden.
Ny undersökning: 5 av 10 i Blekinge oroliga för att inte få palliativ vård i tid13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det visar en ny undersökning av Cancerfonden som undersöker svenskars kunskap och attityder till palliativ vård. Cancerfondens genomgång av situationen för palliativ vård i Sveriges regioner visar tyvärr att oron är befogad.
Ny undersökning: 5 av 10 i Västerbotten är oroliga för att inte få palliativ vård i tid8.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det visar en ny undersökning av Cancerfonden som undersöker svenskars kunskap och attityder till palliativ vård. Cancerfondens genomgång av situationen för palliativ vård i Sveriges regioner visar tyvärr att oron är befogad.
Fullsatt konferens sätter fokus på omvårdnad och livskvalitet25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 29 april bjuder Cancerfonden in sjuksköterskor till konferens om omvårdnadsforskning – en satsning för att bidra till ökad livskvalitet hos cancerpatienter genom att lyfta ett forskningsområde, och en yrkesgrupp, som ofta hamnar i skymundan.
Cancerfonden lanserar Stafett för Livet i Sverige23.4.2025 08:26:30 CEST | Pressmeddelande
För första gången någonsin arrangeras Stafett för Livet i Sverige – ett hoppfullt dygn i kampen mot cancer. Bakom initiativet står Cancerfonden tillsammans med lokalt engagerade volontärer. Den första stafetten äger rum i Västervik den 6–7 september 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum